Дали бръчките ще се появят рано по лицето, дали кожата ще бъде вяла, на петна и на ситни пъпчици, или дълги години ще се радваме на хубав тен, зависи не само от това какви козметични грижи полагаме, но и от начина на хранене.

fruits-386758_640

Витамините са много важни за целия организъм и той си ги набавя единствено чрез храната. Когато боледува тялото, кожата го изписва като огледало. Какво непременно трябва да съдържа храната ни, за да имаме хубава кожа:

Каротин

Растителна съставка, от която организмът ни извлича витамин А – най-важният по значение предпазващ фактор срещу грип. При недостиг стените на клетките на лигавиците изсъхват и стават по-податливи на различни вируси. Съдържа се в зеленчуците, плодовете – колкото са почервени, наситено жълти или оранжеви, толкова повече каротин съдържат.

Витамин С

Действа противоотровно и повишава производството на интерферон в организма. Интерферонът пък повишава устойчивостта на клетките срещу болестни организми и обезврежда вирусите. Съдържа се в цитрусовите плодове. Бялата кожица под кората им, която обикновено изхвърляме, е много полезна. Съдържа се също в картофите, чушките, пресните зеленчуци, особено салатите.

Витамин В

Помага на организма да повишава съпротивителните си сили. Съдържа се в бирената мая, житните кълнове, пълнозърнестите продукти, жълтъка на яйцето, киселото мляко.

Манган

Микроелемент, който намалява податливостта на организма към инфекции. Съдържа се в пълнозърнестите продукти, сухите зеленчуци, житните кълнове, бирената мая, салатата, морските продукти.

Сяра

Спомага за отделянето на отровите от организма, подобрява дишането на клетките и подсилва бронхите. Съдържа се в зелето, репичките и ряпата, в жълтъка на яйцето, в чесъна, праза, лука.

Цинк

Спомага за образуването на лимфоцитите, които имат важна роля за имунната система, действа кръвообразуващо, повишава издръжливостта на организма при натоварвания. Съдържа се в месото и рибата, бирената мая и житните кълнове, пълнозърнестия хляб и жълтъка на яйцето, в черния дроб и салатите.

ПОДПРАВКИТЕ са също много важни, защото съдържат етерични масла с антибактерицидно действие, като същевременно поддържат производството на интерферон в организма. Много полезни са кърито, червеният пипер, семената на копъра, кимионът, канелата, чесънът, хвойната, магданозът и лукът, както и ментата, мащерката, майораната, градинският чай, градинската чубрица, които може да се употребяват и за чай, както и да участват в билкови компреси за лицето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара