Чистенето отново е на мода. Стойте, не бързайте да затваряте! Не става дума за традиционната досада с четката и парцала, а за прочистване на организма. Хубаво е, ще ви посъветва всеки, който разбира от такива неща. Ще ви засипе с аналогии за кошчета с боклук, един пръст прах по телевизора и мръсни прозорци.

Но както при всяко модно увлечение, полезният ефект обраства с митове. Особено ако и начините на приложение се множат. Ето повод да отсеем истината от спорните моменти в няколко популярни способа за прочистване.

ПРОМИВАНЕ

Всеки ден се пият по 2,5–3,5 л течности

ДА: Такъв интензивен режим на прием на течности активизира работата на бъбреците. Това е достатъчна гаранция, че с тях всичко е наред.

Важно е също така да се пие не само вода, а наситени на минерални соли разтвори: фрешове, трапезна минерална вода, чай, отвари от листа на плодни дръвчета и храсти. Може и бяло сухо вино в умерени количества.

При този режим обемът на приеманата храна трябва да бъде намален 1,5–2 пъти, а самата храна да е предимно лека: млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци. През лятото повече от желателно е да се добави и диня – по 500 г всеки ден в продължение на 10-12 дни. Тя е с отлично диуретично действие и даже е способна да се справи с малки камъчета в бъбреците.

НО: Остават незадействани черният дроб и жлъчката, а и стомахът не се прочиства напълно. Освен това този способ не е напълно безопасен, предупреждават специалистите. При интензивна работа на бъбреците се “отмиват” запасите от важни за организма витамини от група В и калцият. Затова те трябва да се приемат допълнително по време на курса с промиване.

ЗЕХТИН С ЛИМОН

В продължение на един ден не се приема нищо друго освен половин чаша лимонов сок с две лъжици зехтин на всеки два часа.

ДА: Комбинацията зехтин с лимон дава силен жлъчегонен ефект.

НО: Този метод е подходящ само при съвършено здрави хора. При възпалителни заболявания на черния дроб и дори само при лек гастрит мероприятието може да се окаже опасно, защото лимоновият сок дразни стомашната лигавица, а зехтинът натоварва черния дроб. А при камъни в жлъчката процедурата е направо фатална, тъй като камъните може да запушат жлъчните пътища.

РАСТИТЕЛНА ДИЕТА

Седмица-две само на плодове и зеленчуци

ДА: Прекаляваме с месото, защото не знаем или постоянно забравяме, че токсичните вещества, отделяни при усвояването на продукти от животински произход, са десет пъти повече, отколкото при обработването на растителни храни. Плодовете и зеленчуците стимулират работата на стомаха, черния дроб и бъбреците.

Растителната диета означава и много по-малко калории, а това позволява на организма да пренасочи вниманието си към преработването на запасите от енергийните си депа. По този начин се прочиства не само стомашно-чревният тракт, но и всички системи и органи.

НО: Не пропускайте да се погрижите плодовете и зеленчуците да са екологично чисти. Иначе има опасност още по-силно да замърсите организма. Акумулатори на отровни вещества са зелето, цвеклото, зелената салата, репичките, целината, копърът, магданозът. При кореноплодните токсичните вещества се трупат в основата: при зелето – в кочана и листата, при копъра и магданоза – в стръковете. Складовете с вредни натрупвания най-добре режете и хвърляйте. При плодовете е по-лесно: ако имате някакви съмнения, просто обелете кората.

Докато сте на вегетарианска диета, не допускайте дефицит на аминокиселини, желязо и витамини. Добавете готови форми мултивитамини и соя, боб, ядки и тиквени семки.

ЛЕЧЕБНИ БИЛКИ

Прием на билкови отвари по определени схеми (сутрин на гладно; сутрин и вечер; три пъти дневно).

ДА: Много билки са в състояние да подобрят работата на бъбреците и черния дроб. Но за да постигнете нужния ефект, не са достатъчни няколко седмици. Отварите трябва да се пият поне няколко месеца.

Жлъчегонно действат листата от коприва и магданозът. Отводняващо действие имат листата от червени боровинки и копърът. А с бързото извеждане на токсините най-добре се справят корените от глухарче, листата от горска ягода или брезовите пъпки.

НО: Избягвайте да приемате билки с противоположно действие, за да не се неутрализират взаимно. Не се увличайте по комбинации с много компоненти: при тях вероятността от кръстосано действие е много висока.

Не бива също така едновременно да се приемат билки за прочистване на бъбреците и за прочистване на черния дроб, защото ще се получи претоварване на организма. И не разчитайте на бърз ефект, действайте постепенно за по-стабилни резултати.

ПАРНА БАНЯ

ДА: Интензивното изпотяване в съчетание с приемането на диуретични чайове значително подобрява работата на бъбреците. Сауната и парната баня са най-доброто средство за дълбоко и цялостно прочистване на кожата. Разширяването на кръвоносните съдове по време на напарването и бързото им съкращаване след това е профилактика срещу образуването на тромби и действа укрепващо на стените на съдовете.

НО: Парната баня има много противопоказания. Тя е вредна при съдови нарушения и за жени, предразположени към мамологични заболявания.

Освен това вече е доказано, че очистителният й ефект е максимален само първия път.

Значително по-безопасни и полезни са процедурите за отделни части на тялото с ефект на гореща баня – например обтривания с гореща влажна кърпа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара