Това страдание е като камъче в обувката: не предизвиква усложнения, не заплашва със смъртна опасност, не те вади напълно от строя. Но пък как само трови живота!

Всеки пети жител на планетата е прикован в менгемето на мигрената. 75-80 % от страдалците са жени. Болестта се развихря на млади години. На старини обикновено отшумява. Предразположени към нея са волевите, амбициозни хора, проявяващи нетърпимост към чуждите грешки. Сред VIP жертвите й са Александър Македонски, Юлий Цезар, Наполеон, Петър I, Алфред Нобел, английската кралица Елизабет I.

Още древноримският лекар Гален си е блъскал главата над тайните на мигрената, но и за съвременните учени има доста неизвестни. Генетиците откриха, че предразположеността към болестта се предава по майчина линия – и при мъжете, страдащи от непоносимите пристъпи, в 80 % от случаите майките им са имали същото заболяване.

А бостънски неврофизиолози успяха да разгадаят механизма на страданието. То е обусловено от вроден дисбаланс в работата на два подкорови отдела на главния мозък – таламуса и хипоталамуса. Този дисбаланс смущава нормалното производство на важното биоактивно вещество серотонин. Дефицитът му се попълва от кръвните клетки тромбоцити. Излишъкът от тях се разрушава в мозъчните съдове, от което те рязко се свиват. По принцип тромбоцитите са повече в дясната половина на главата, затова по-често боли тя. Свиването на мозъчните съдове пък възпрепятства кръвопотока по вътрешното разклонение на сънната артерия и почти цялата кръв се насочва към другото разклонение – външното. Налягането в него нараства и настъпва силен пристъп.

Как се разгръща атаката

Според учените всеки мигренозен пристъп се развива в три стадия.

Първи стадий – симптоми предвестници

Няколко дни или часа преди пристъпа се влошават сънят, настроението, работоспособността. Човек става апатичен, безразличен към околните, видимо е по-блед, прозява се често-често, гади му се. Понякога непосредствено преди началото на болката пред очите се появява мержелеене, зигзагообразни „светкавици“, взривяващи се „фойерверки“.

Втори стадий – болка

Силна, пулсираща, тя обхваща точно половината от главата (най-често дясната), но понякога се разпростира по цялата глава. Мигрената може да измъчва от няколко часа до 3 денонощия. Съпроводена е с непоносимост към светлина и шум, гадене и повръщане.

Лицето почервенява, появяват се болка в гърдите и болезнени тръпки като при настинка. От време на време настъпват нарушения в движението на ръцете и краката – ако болката е в дясната половина на главата, не слушат левите крайници и обратно.

Трети стадий – сън

Болката отстъпва и страдащият потъва в дълбок и продължителен сън. След това се чувства като възроден – до следващия пристъп.

Избавления от болката

Срещу неистовите пристъпи помагат няколко вида лекарства. Добре е обаче да се консултирате с лекар, защото всяко от тях действа по различен начин в различните етапи. А и напоследък се появяват доста нови медикаменти, разработвани специално за това страдание.

Традиционната реакция при всяко главоболие – аналгин или аналгин с парацетамол, действа, но само на много ранен етап, при първите симптоми. Па-ефективни са препаратите от групата на блокаторите.

Добрият стар аспирин също помага. Установено е, че преди пристъп нараства биоелектрическата активност на мозъка. Тя стига максимални стойности по време на стадия на болката и се връща в нормата по време на стадия на съня. Блокирането на този процес става точно с ацетилсалициловата киселина (аспирина). Вече е доказано, че приемането на малки дози аспирин в течение на половин година предотвратява или поне свежда до минимум пристъпите.

А щатски учени откриха, че препаратът ботокс, който успешно се прилага в козметиката за заличаване на бръчките, е много ефикасен и срещу мигрена – при приемане почти веднага намалява болката и предотвратява нови пристъпи в течение на следващите 3-6 месеца.

Освен хапчетата има и няколко основни принципа на самоотбрана. Те са задължителни и помагат, ако се прилагат едновременно: 

 • Организирайте живота си комфортно. Помнете, мигрената се пробужда от всичко, което е прекалено: недоспиване и сън над нормата, стрес и скука, обездвижване и физическо претоварване.
 • По-често вземайте душ – отрицателните йони в течащата вода отмиват стреса.
 • Откажете се напълно от продуктите, които провокират мигрената – какао, шоколад, мляко, сирене, орехи, яйца, соев сос, сардина, домати, целина, цитрусови плодове, червено вино, мазна храна.
 • Хранете се редовно, в едни и същи часове – големите промеждутъци между храненията и произтичащият от тях запек подпомагат разразяването на пристъп.
 • Ако вземате противозачатъчни или някакви съдоразширяващи препарати, посъветвайте се с лекар – някои от тези медикаменти отключват главоболието.
 • Помнете: алкохолът не укротява, а усилва мигрената.
 • Ограничете общуването с компютъра и телевизора – невидимото на пръв поглед трептене на екрана е вредно.
 • Спете на ортопедичен матрак и по възможност без възглавница – така се стимулира притокът на кръв по вътрешната сънна артерия.
 • Яжте банани – те съдържат вещества, които действат на мозъка подобно на серотонина.
 • Избягвайте силните миризми: на цветя (жасмин, мимоза и т.н.), на бензин, бои, ацетон, нови мебели.

Кога да посетим лекаря спешно

 • Ако след приема на болкоуспокояващи лекарства главата започва да ви цепи още по-силно.
 • Ако едновременно с болката почувствате изненадваща слабост, силно замайване, затруднения с речта и координацията на движенията, плашещо разстройство на зрението и слуха.
 • Ако болката рязко нараства и едновременно с това се повишава температурата, появява се гадене, повръщане, усещане, че въздухът не ви стига.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара