Менструалните болки са свързани с потиснатия ни гняв, туморите в гърдите – с навика да ядем студена храна, нередовната менструация – с прекомерното спортуване, безплодието – със силния глад за определени храни, следродилната депресия – със загубата на кръв след раждането, нощното изпотяване – с използването на орални контрацептиви. Това разкрива д-р Сяолан Джао в книгата си „Лунна пътека във водата. Изцеляване на женското тяло и ум с помощта на традиционната китайска мъдрост”, издадена от ИК „КИБЕА”.

Д-р Джао е родена в Китай, завършва и китайска, и западна медицина. От 1988 г. живее в Торонто, Канада, а от 1992 г. има собствена клиника. Там лекува с акупунктура, източни масажи и билки вече над 7000 пациенти. Най-известните сред тях са кинолегендата София Лорен, режисьорът Антъни Мингеля („Английският пациент”), писателят Майкъл Ондатджи, Маргарет Атууд.

Книгата на Джао представлява достъпно практическо ръководство за културните и философските принципи на китайската медицина. Китайците наричат менструацията Небесна вода, гърдите – Лотосови цветове, периода след раждането – Златен месец (родилката го изкарва вкъщи на легло), менопаузата е Втора пролет…

Поставяйки теорията в личен контекст, разказвайки собствената си история, д-р Джао помага на западните жени да прогледнат за холистичната, цялостна природа на тялото си. Нашето физическо, емоционално и духовно здраве е отражение на начина, по който живеем, как се грижим за себе си, какво ядем и пием, как се справяме с чувствата си, какъв е сексуалният ни живот, колко почиваме, твърди д-р Джао. Болестите са отражение на нарушената хармония на Чи, жизнената енергия на Вселената, която протича в тялото ни. Но болката, дискомфортът, силните ни чувства не са враг, който трябва да бъде ликвидиран. Те са точно толкова част от нас, колкото здравето, щастието и жизнеността. Изследвайки чувствата, свързани със симптомите, техния език и сигнална система, ние се учим да приемаме по-широко онова, което сме. Емоционалната честност позволява на Чи да протича безпрепятствено. Себеприемането измества страха и поражда състрадание към нас самите. Не е нужно да бъдем съвършени.

Д-р Джао, как можем да установим дали е нарушено равновесието на Чи у нас?

Има няколко методики за установяване на застоя или недостига на Чи в органите. Един от тях е пулсовата диагностика. Пулсът е всъщност движението на енергията през различните органи. В западната медицина ползват само един пулс, но практикуващите китайска традиционна медицина разпознават 200. Пулсацията на отделните органи е различна, тя варира също според пола, според сезоните и дори според отделните часове на деня. Друг метод е ирисовата диагностика. Трети – гледа се езикът.

Значи трябва да потърсим специалист по традиционна китайска медицина, за да ни постави диагноза?

Ако искате да видите своята Чи, правете упражнения – най-вече по системите Чигун и Тайчи чуан. Това са древнокитайски изкуства, Танци на дишането и движението, съчетани с медитация. Те помагат за развитието на сензориката и укрепването на здравето, за духовното и физическото ни усъвършенстване. Тези упражнения са начин за самолечение, за възстановяване на хармонията, с тях се добавя енергия в организма. Аз съм на 50 г. и правя упражнения всяка сутрин – 7 дни в седмицата. Същото правят и 80-годишните ми родители – привикнали са с това – така както си мият зъбите. Каквото и да правите с тялото си, подарете си 1 час само за вас. Само ако се грижите за себе си, ще знаете как да се грижите за другите.

Какво ще посъветвате жените с „предменструален синдром” (ПМС) – този бич за съвременната градска жена?

Да приемат повече витамин B, особено B6, преди и по време на менструацията. Освен това да не се претоварват. Да си правят самомасаж на корема. Помага и медитацията. Добре е да прегледат щитовидната си жлеза, защото много често стресът удря там и се получава хормонален дисбаланс.

Колко процента от пациентите ви са жени?

80%. И всяка четвърта е с диагноза рак…

Как си го обяснявате?

Ракът е свързан и със стреса, и с начина на хранене, но най-вече с хормоналните препарати, приемани по време на менопаузата. Мога да ви гарантирам, че 80% от жените, които приемат хормони при спирането на менструацията им, се разболяват от рак.

Как лекувате онкоболните?

При някои съчетаваме китайското лечение със западната практика – операции, химиотерапия, но тя, знаете, унищожава заедно с раковите и здравите клетки, разболява още повече. Китайският подход може да намали тежките странични ефекти от химиотерапията и отслабването на имунната система, но рак може да се лекува и само по китайската медицина, без химиотерапия. Става дума за система от медитативни практики – най-вече медитация без визуализация, подобна на пълното отпускане преди сън. Тогава енергията циркулира свободно из тялото и му дава възможност да се лекува само. Здравата енергия разгражда болната, клетките се възстановяват. Но е нужно време. Помагат още иглите и определени китайски билкови лекарства.

Имах пациент в Торонто – лекар, болен от рак на гърлото, силно алергичен към радиацията, затова бяха отказали да му правят химиотерапия. Той дойде при мен с думите: „Докторът ми каза, че ми остават 3 месеца живот. Вие колко ми давате?” Отвърнах му, че зависи от него, но че заедно можем да се справим. Подложих го на диета със сокове, лекувах го с акупунктура и билки. Ракът изчезна напълно – вече 15 години.

За какво още ви търсят най-често жените в клиниката?

При гинекологични проблеми, безплодие, по време на бременност. Стерилитетът при жените обикновено е свързан със студа в организма и – отново – с хормоналния дисбаланс. Особено в Канада много жени не могат да забременяват заради мразовития климат. Най-често причината се корени в противозачатъчните хапчета, които девойките започват да пият понякога още от 13-годишни. Прекалява се с дозировката на хормоните, не се съобразява тя с възрастта и спецификата на жената. Безплодието е свързано със студената енергия, а матката трябва да е топла. Модата младите момичета да ходят с голи кореми и кръстове е много вредна. Лекувам стерилитета с игли, с масаж (японският Шиацу и китайският Туей са едно и също нещо), които освобождават блокираната Чи в системата на черния дроб и в таза. Много често тревогата е една от причините за блокажа.

СЪВЕТИТЕ НА Д-Р ДЖАО

* Хранете се три пъти дневно. (Сяолан никога не пропуска хранене, винаги яде прясна храна, никога пакетирана. Не яде млечни продукти и хляб.)

* Грижете се за душевното си здраве. Медитирайте.

* Никога не спирайте да се движите.

* Пийте много вода.

* Прекарвайте повече време в леглото (1). Хората в Северна Америка не почиват достатъчно, казва Джао. Тя препоръчва 8 часа нощен сън.

* Прекарвайте повече време в леглото (2). Според китайската медицина сексът е също толкова важен колкото храната и сънят. Според Джао той укрепва енергията като цяло и подобрява физическото благополучие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара