Д-р Иво Здравков, психиатър, специалист по акупунктураи пулсова диагностика

Още от най-дълбока древност китайските лекари са забелязали, че емоционалната активност играе много важна роля за здравословния живот.

Древният медицински трактат „Ней-Жинг” описва 7 емоции, които силно засягат човека: радост, гняв, тъга, тревожност, скръб, страх, ужас. Сами по себе си емоционалните състояния не са патологични и се проявяват и при здрави хора. Само когато емоцията се задържи за дълъг период от време или се появи внезапно с голяма сила, може да предизвика дисбаланс в организма и болест. Счита се, че 7-те емоции са свързани с вътрешните органи и нарушават функциите им.

Например:

  • гневът атакува черния дроб и се появяват замайване, повишено кръвно налягане, главоболие, трудно дишане;
  • тревожността нарушава функцията на панкреаса. Предизвиква лошо храносмилане и подуване на корема;
  • тъгата нарушава функцията на белия дроб и се получава задух;
  • страхът уврежда бъбреците и довежда до отпадналост, тежест в кръста и често уриниране;
  •  радостта засяга сърцето, като предизвиква еуфория.

Всички тези състояния в традиционната медицина се диагностицират като психосоматични и функционални нарушения, неврози (страхова, депресивна, сърдечна), вегетативна дистония и вътрешни заболявания.

За да не предизвикват емоциите заболявания, китайците смятат, че те трябва да се трансформират чрез 5-те души в добродетели, като всеки вътрешен орган има душа.

Например:

Душата Ий (панкреас) трансформира тревожността към някой човек в истинска подкрепа и поддръжка. Душата Хун (черен дроб) превръща гнева в доброта към другите. Душата Шен (бъбреци) трансформира страха в мъдрост и доверие в живота. Душата По (бял дроб) превръща тъгата в скъпоценност и красота. Душата Шен (сърце) помага за намиране на истинската радост в живота.

Понякога този процес е по-бавен, но всеки човек, изпаднал в емоционална житейска криза или стрес, може отново да си върне здравето, самочувствието и радостта от живота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара