Вие лежите, всяка клетка от тялото ви триумфира, а нечии ръце ви доставят неземно блаженство. Не говорим за секс, а за масаж – единственото целебно общуване, при което между лечител и лечим няма посредници – нито лекарства, нито инструменти. Само ръце, носещи здраве, удоволствие и радост. Но за да се случи всичко това, първо трябва да откриете наистина добър масажист. А след това – и двамата да спазвате няколко взаимно полезни правила.

massage-1

Неговите качества

Огромен мъжага с напращели мускули – това е стереотипът за добър масажист. Само че качественият масаж много малко зависи от мускулната сила. Далеч по-важни са умението за ритмична работа с двете ръце, способността да “чувстваш мускулите”, издръжливостта.

Освен това за усилване на въздействието истинският професионалист използва не бицепсите, а теглото на собственото си тяло.

Това са отличителните черти на добрия масажист, но трудно ще ги познаете при първа среща. Затова ето още няколко критерия, по които със сигурност ще стигнете до правилен избор:

Не правете компромиса “ниска цена за сметка на качеството”. По-добре никакъв, отколкото лош масаж. Поверявайте тялото си само на дипломиран специалист.

Истинският майстор не претендира, че владее всички разновидности на това изкуство. Ориентирайте се какъв точно масаж ви е необходим и потърсете такъв специалист.

Мазила, пудри, гелове изобщо не са задължителен елемент на масажа. Висшият пилотаж е работа с чисти, сухи ръце. Още по-лош знак е използването на талк: той запушва порите, вследствие на което кожата се задушава. Мазилата са необходими в два случая: за лечение и загряване при различни заболявания на гръбначния стълб или ако кожата е покрита с косми (в този случай сухият масаж ще е много болезнен).

По време на сеанса не бива да усещате болка, защото тя не позволява да се отпуснете. А максимален ефект се постига, когато мускулите са в пълен покой. Освен това болка и релакс са абсолютно несъвместими. След сеанса не бива да ви остават и синини. Забележите ли, че това се случва – бягайте от този масажист!

Техниката с удари не трябва да ви плаши и отказва от даден масаж или специалист. Само имайте предвид, че правилото е да се прилага в края на сеанса, когато тялото е подготвено за нея. Ако мускулите не са напрегнати, и най-якият “побой” няма да причини болка или да остави следи.

Не вярвайте на твърдения, че колкото по-дълъг е един масаж, толкова е по-ефективен. Съществуват времеви нормативи и професионалистите се придържат към тях. Например за масаж на цялото тяло трябва да се отдели максимум час. А от тези 60 минути на врата, гърба и таза се полагат по 10 минути, на ръцете и краката – 20 минути, и още 10 – на корема и областта на гърдите.

massage-2

Класика в жанра

Класическият масаж се дели на два вида: лечебен и хигиеничен. С първия се лекуват болести. Вторият се прилага за предотвратяване на болести, за отнемане на мускулното и психоемоционалното напрежение, за релаксация. И двата вида се основават на класическо съчетание от четири движения: поглаждане, разтриване, размачкване и удари (вибрации). Комбинацията е налучкана интуитивно още в древността. В наши дни тя има и научна обосновка. Доказано е, че:

– редовните сеанси удължават младостта на кожата, защото по време на масаж се свличат мъртвите клетки на епитела (повърхностния слой на кожата), подобрява се кръвообращението на самата кожа, а порите се чистят от кожното сало (секрет на мастните жлези);

– масажът е истински благодат за мускулите, защото с него те стават по-силни и еластични. По време на сеанс те едновременно почиват и се подготвят за работа. Петминутно въздействие върху мускулите се равнява на 20-минутен пасивен отдих;

– масажът стимулира обмяната на веществата и активизира отделянето на шлаки;

– ефектът е двоен, ако по време на сеанс ви се удаде да заспите: това е висша степен на релакс. И ако в края на сеанса почувствате прилив на бодрост и настроение – значи напълно сте възстановили силите си.

Вашите задължения:

– преди сеанс вземете душ и след това не нанасяйте никакви балсами или лосиони;

– вгледайте се в ръцете на масажиста: те трябва да са чисти, без бижута, с изрязани нокти и без драскотини;

– не отивайте на сеанс, ако по участъка, който ще се масажира, има незаздравяла или инфектирана рана. Или пък се е проявило някакво кожно заболяване;

– масажът е и ваша работа, не само на специалиста. Щом легнете, постарайте се да се отпуснете и по възможност да не мислите за нищо. Изключете мобилния телефон. Само едно позвъняване е достатъчно да ви напрегне и да провали всичко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара