Имам небивала подкрепа от лекарското съсловие във Франция, казва пред „Жената днес” авторът на бестселъра „Как да отслабнем завинаги”.

Д-р Пиер Дюкан е автор на най-продаваните книги в България – „Как да отслабнем завинаги” и „Моята диета в 350 рецепти”, издадени у нас от ИК „Колибри”.

От 30 години той работи в областта на хранителното поведение и диетологията. През този период е създал собствен метод за трайно отслабване, основаващ се на по-висок прием на белтъчини и ограничаване на мазнините и въглехидратите. Д-р Дюкан дава точни и ясни указания за всички, които искат да отслабнат трайно, и това прави диетата му лесно приложима.

Хиляди български жени спазват режима на д-р Дюкан и в повечето случаи постигат забележителни резултати. Български диетолози обаче се обявиха срещу режима с аргумента, че високият прием на протеини уврежда бъбреците и черния дроб.

Чрез ИК „Колибри” се свързахме с д-р Дюкан, който бе любезен да отговори на въпроси, които вълнуват последователите на режима му у нас.

Д-р Дюкан, вашите книги са абсолютен бестселър в България. Хиляди жени спазват режима ви и постигат много добри резултати. Това обаче предизвика доста дискусии в обществото и лекари, специалисти по хранене, започнаха да предупреждават, че протеиновата диета е опасна за здравето, защото може да увреди бъбреците и черния дроб. Какво показва вашата практика?

Много се радвам на огромния интерес от България към моя режим на хранене. Непрестанно получавам писма от българи, които се обръщат към мен за съвет, но най-вече за да споделят за постигнатите резултати. Това ме прави изключително щастлив и горд. След феноменалния успех на режима във Франция за мен е много важно той да достигне и до по-малки страни като България. Не ме учудват реакциите на българските диетолози, лекарите от това съсловие рядко са едно мнение. И все пак трябва да подчертая, че критиките им са абсолютно безпочвени, ако са си направили труда да прочетат книгата внимателно. И също искам да стане ясно, че моят режим се ползва с небивала подкрепа от лекарското съсловие във Франция и е съобразен с всички изисквания на министерството на здравеопазването.

Както многократно съм подчертавал, чистата протеиновата диета трябва да трае съвсем кратко именно защото толкова кратък период не може по никакъв начин да навреди на организма. След това се позволяват изключително много други продукти. В този смисъл е неправилно режимът да се нарича протеинов.

Самият режим сам по себе си не може да доведе до бъбречни смущения, но не се препоръчва на хора, които страдат от сериозни бъбречни заболявания. При всички обстоятелства пиенето на вода е от първостепенна важност, постарал съм се да го подчертая навсякъде в книгата, моля не го пренебрегвайте!

Български професор по хранене казва, че белтъчната храна не бива да е повече от 15% от дневното меню, докато във вашия режим тя достига 40%. Има ли опасност за здравето от по-големия прием на белтъчини? Какво се случва с холестерола?

Завишеното приемане на белтъчини се отнася до ударните периоди, които, както споменах, траят кратко и не могат да навредят. Но дори през периодите на чисти белтъчини се препоръчват единствено постно месо, обезмаслени млечни продукти, яйца, риба и рибни произведения, като се изключват повечето мазнини. Тоест режимът може единствено да намали нивото на холестерола, както показва до този момент практиката. Нещо, което помага изключително много за намаляването на холестерола, е приемането на овесени трици, за чието чудотворно действие съм написал отделна книга, която предстои да излезе и в България.

Част от отслабващите се оплакват от проблеми като косопад и чупливи нокти.

Смятам категорично, че това не е свързано с режима. Извинете ме, но не мога да позволя да се говорят такива неща. Разполагам с абсолютно точни статистики за резултатите от предлагания от мен режим. Аз съм практикуващ лекар, от 30 години работя с пациенти по този режим. Във Франция хората, които са го приложили, надхвърлят 1 милиони. Колеги диетолози също го препоръчват и дори предписват на пациенти. Казвам ви всичко това, защото до този момент не съм имал нито един случай с подобни оплаквания. Напротив, богатството на белтъчините, които предлага режимът, това на зеленчуците, както и на млечни продукти, богати на калций, е изключително благоприятно за мускулната маса и също така за ноктите и косата. Подобни оплаквания имат хормонален произход, най-често свързан с яйчниците или щитовидната жлеза. При наличието на такъв проблем, тези синдроми биха могли да се задълбочат при всякакъв вид промяна в начина на живот, включително и при спазването на диета.

Позволете ми да ви задам няколко въпроса, които са подготвили жени, които спазват вашия режим и пишат във форум за взаимопомощ. Сред тях съм и аз. Възможно ли е, след като свалим по-голямата част от килограмите и се изморим от втора фаза, да минем за известно време в трета фаза, а след това да се върнем и продължим?

Възможно е, да. И дори е препоръчително, особено в случаите на хора, желаещи да стопят много килограми и усещащи нужда от кратка почивка. Също така такава почивка може да подпомогне плавния преход от строгия режим към по-лекия и така да доведе съвсем безболезнено до пълната стабилизация.

Какви са стъпките и „подводните камъни” при свалянето на повече от 20 килограма – 30, 40, дори 50?

Когато се налага да свалим много тегло, трябва да се избегнат всички фрустрации, затова се налага да се действа бързо и без много умуване и да се яде толкова, от колкото организма има нужда от позволените неща, без лишения, за да няма шок. Ефектът идва доста бързо и това помага изключително много на мотивацията да се продължи. Най-вече разнообразявайте продуктите, гответе колкото се може повече и по-разнообразни манджи, за да изпитвате удоволствие от храненето, а не да го приемате като лишение. Не гледайте на времето, което е нужно, като на враг, а като на приятел, тъй като целта не е просто да се свалят килограми, а да задържим желаното тегло – за това е нужно време.

А пък когато искаме да свалим по-малко кила, честно казано, трябва да следваме същия принцип, с единствената разлика, че ще е нужно по-малко време.

Да успеем в това предизвикателство означава да контролираме тялото си, образа си, съдбата си. Това е знак, че притежаваме силата да се владеем. Не само епикурейството носи радост, ако постигнеш триумф при стоицизма, ще изпиташ много по-голямо задоволство.

Ефективна ли е протеиновата диета при т. нар. „инсулинова резистентност”?

Да, тя има положителен ефект в тези случаи. Едно голямо проучване в Китай, базирано на 30 години събиране на информация, бе публикувано наскоро в Lancet, най-реномираното научно списание в света. Там става ясно, че намаляването на теглото забавя появата на диабета с около 10 години. А отслабването с консумирането на Омега 3 и риби намалява инсулинова резистентност.

Препоръчвате ли спазването на режима във втора фаза за период по-дълъг от 6 месеца? Възможно ли е тялото да приеме този режим за нормален и захранването да доведе до повишаване на теглото?

Във втората се фаза се губи по 1 кило на седмица. Тя е предвидена да продължи колкото време е необходимо, включително повече от 6 месеца, Това би означавало, че се отнася до хора, които трябва да свалят повече от 30 кила и са в опасност поради наднормено си тегло. Тази реална опасност е много по-голяма от опасностите от една диета.

От друга страна, нито едно човешко същество не може да се адаптира към този режим, така че да спре да отслабва. Човек може да отслабва по-бавно, да претърпи застой на моменти, но ще продължи да отслабва колкото е необходимо.

Да се стигне до повишаване на теглото е възможно само в 4-ата фаза. Въпреки че тази фаза е най-лесна, се е случвало пациенти да започват да пренебрегнат малкото и не трудни изисквания. Това се е случвало и вследствие на стрес, развод, уволнение или други тежки житейски обстоятелства, които могат да ни накарат да се отпуснем. В тези случаи има опасност от надебеляване. Антидепресантите също могат да имат подобен ефект.

Възможно ли е по-продължителното спазване на режима да доведе до хипогликемия? И как да преодоляваме хипогликемични кризи, без да нарушаваме режима?

Не! Хипогликемията е едно заболяване, за което се говори много, но което е изключително рядко. То е свързано с тежки смущения на панкреаса или се среща при диабетиците, приемащи инсулин. При всички случаи лечението на хипогликемията включва драстично намаляване на бързите захари и добавяне на зърнени храни, като това съвпада с предлагания от мен режим и за пореден път затвърдява благотворното действие на овесените трици.

Колко яйца на ден е здравословно да се консумират?

Едно яйце на ден е достатъчно, при това, ако нямате проблем с холестерола. Белтъкът на яйцата може да се консумира в много по-големи количества. Той представлява абсолютно чист протеин.

Какви хранителни добавки и витамини бихте препоръчали заедно с вашия режим?

Никакви. Ако се храним достатъчно добре и с всички продукти, описани в моя режим, няма да имаме нужда от хранителни добавки. Но ако не обичаме мазна риба, не ядем много зеленчуци, не ядем никога червено месо, тогава може да се наложи да добавим нещо. Така например жени, които имат дълъг и обилен цикъл и не обичат месо, трябва да приемат желязо. Хора, които не обичат мазна риба, трябва да вземат Омега 3. На жени пък, които вземат хормони, може да им липсва витамин Б6, но за това трябва да се консултирате с лекар.

И последно бих искал да ви дам малко информация за моя режим. Вследствие на 30 години практика аз създадох нещо много повече от диета, създадох хранителен план, който можем да следваме цял живот. Събрах най-ценните съвети в една книга, която се превърна в международен бестселър в цял свят – от Тайланд до Бразилия, и естествено в България. Това се случи без каквато и да било реклама или изкуствено зарибяване. Много лекари на световно равнище се съгласиха с мен, защото режимът притежава някои безспорни качества.

1. Методът е изключително ефикасен и постигнатите резултати се подчертават с гордост от хората, които на свой ред ги предават на другите около себе си. Така методът е пренасян, подкрепян, разгласяван от тези, които са живото доказателство, че той работи.

2. Режимът използва 100 натурални продукта (72 – богати на протеини, и 28 – растителни), закодирани в гените на нашия род, предшествали дори неговото създаване и употребявани във всекидневието повече от 60 000 години.

3. Ключът на успеха е магическата формула – „можете да ядете на корем колкото ви душа иска”. Предлага ви се сделка – нямате ограничения в количеството, но се налага да намалите до 100 гамата на продуктите.

4. Това е първият метод, който предлага стабилизиране на постигнатото тегло – най-често срещаният проблем при борбата с килограмите.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара