„Много хора в България страдат от разширени вени, но често пренебрегват първаначалните симптоми и вземат мерки, когато са в по-напреднал стадий на заболяването и вече е необходимо сериозно лечение.

Най-честата причина да се стигне до това е подценяване на проблема и липсата на информираност от страна на пациента. Често при появата на първите разширени вени, пациентите прибягват към употребата на различни медикаменти, които да облекчат симптоматиката, но те не са достатъчни, за да гарантират справяне с проблема и подобряване на здравословното състояние в дългосрочен план. Още при появата на най-леките симптоми хората трябва да се консултират със специалист, който да назначи адекватно лечение и да следи състоянието на вените“, казва известният съдов хирург д-р Асен Тодоров.

Повече от 40% от българите страдат от разширени вени, а факторите, които довеждат до развиване на заболяването са различни – възраст, наследственост, наднормено тегло, продължителна работа в статично положение и други. За да се избегнат сериозните проблеми и развитието на заболяването в по-напреднал стадий, което води до трайно влошаване на здравословното състояние, се препоръчва навременно посещение при специалист, който да определи моментното състояние, да назначи правилното лечение и да следи за развитието на заболяването.

„В практиката забелязваме, че хората често се притесняват да посетят специалист, заради възможността от назначаване на оперативно лечение. От много години в България се прилагат световните практики за лечение на разширени вени, а именно съвременните минимално инвазивни методи. Лечението е  безболезнено, бързо и ефективно, не изисква болничен престой, а пациентът бързо може да се върне към ежедневието си“, споделя още съдовият хирург д-р Асен Тодоров.

„Национална кампания за превенция срещу разширени вени“ на Фондация „Докосни щастието“ има за цел да повиши информираността за опасността от заболяванията на вените чрез предоставяне на безплатни прегледи в различни градове на България.

На 16 август д-р Асен Тодоров и екипът му извършиха безплатни профилактични прегледи в Габрово, а обемът на профилактиката включваше консултация, преглед и доплерово изследване за 38 пациенти. С тази инициатива „Докосни щастието“ и г-жа Теодора Игнатова – основател на фондацията и почетен консул на България в Демократична република Конго направиха дарение от над 3500 лева на габровци.

Очаква се в следващите месеци кампанията да продължи и в други областни градове в страната.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара