65-годишната Аннегерт Рауниг се очаква да роди четиризнаци. Германската начална учителка е в 21 седмица на бременността си и се чувства добре, твърди местната преса, цитирайки наблюдаващия я лекар.

annegretТя вече е майка на 13 деца и баба на 5 внуци. Въпреки многобройната си фамилия, възрастната берлинчанка не се поколебала да прибегне до няколко опита за оплождане ин витро през миналата година, за да изпълни желанието на най-малката си дъщеря – на 9 г. – да си има братче или сестриче. Новината, че ще роди четиризнаци, далеч надхвърля мечтите й.

Ако бременността й се развива добре, както се очаква, г-жа Рауниг ще стане най-възрастната майка, родила четиризнаци. Но не и най-вързрастната майка въобще – според официални данни това е Мария дел Кармен Бусада Лара, която роди близнаци в Испания през 2006 г. на 66-годишна възраст. Според други източници рекордът принадлежи на 70-годишната индийка Омкари Пануар, за която се твърди, че е родила близнаци през 2008 г.

Как забременяват тези възрастни майки?

Донорски яйцеклетки

Жените, които са вече в менопауза, няма как да родят дете без помощ от медицината. За да забременеят, те трябва да използват донорски яйцеклетки или замразени свои.

Фертилността при жените намалява с възрастта, а това се случва сравнително бързо след 35-годишна възраст, въпреки че процесът е индивидуален, пише Би Би Си.

Момичетата се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат, а когато настъпи пубертетът, започват да ги губят с менструациите. На около 40-годишна възраст броят на узрелите качествени яйцеклетки започва да спада.

Хормоните

Преди да се имплантира оплодена донорска яйцеклетка, лекарите трябва да подготвят матката на бъдещата майка да я приеме и отгледа. Това се случва с помощта на естрогенна терапия, която да удебели лигавицата на матката, за да може ембрионът да се задържи в нея.

След трансфера на ембриона, жената ще трябва да приема още хормони, за да поддържа бременността. Младите жени с напълно функциониращи яйчници ги произвеждат сами. През същия процес преминават и млади жени, които искат да родят дете, но по някаква причина са отстранени яйчниците им.

Внимателно проследяване

Според д-р Сю Авъри, експерт по стерилитет, цитирана от Би Би Си, възрастните майки трябва да бъдет наблюдавани много внимателно по време на бременността си, тъй като при тях е по-висок рискът от свързани усложнения като високо кръвно налягане и гестационен диабет.

Но когато яйцеклектите са от млада донорка, нещата не изглеждат зле.

Д-р Авъри казва: „Въпреки че жената е по-възрастна, тъй като яйцеклетките са от по-млада донорка и бременността е подкрепяна хормонално, в действителност това е бременност на по-млада жена.“

Американско проучване на 101 по-възрастни бременни жени установи, че рисковете от усложнения за жените над 50, които зачеват с помощта на донорски яйцеклетки, са еднакви с тези за по-младите бъдещи майки, заченали по същия начин. На практика нещата са свързани със здравословното състояние на майката, а не с възрастта й.

Според д-р Авъри най-големият риск за германката Рауниг е не възрастта й, а броят на бебетата, които носи – 4. За лекарите бременностите с 2, 3, 4 и повече бебета винаги са по-рискови. При многоплодните бременности нарастват рисковете от преждевременно раждане, по-ниско тегло на бебетата, както и от опасни усложнения за майката като високо кръвно налягане и прееклампсия.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара