През 1864 г. жената и трите деца на американеца от Вирджиния Андрю Тейлър Стил умират от менингит. Той решава, че ортодоксалната медицина не е достатъчно ефективна, а понякога дори и вредна. Така следващите 30 години Стил посвещава на търсенето на алтернативни пътища за лечение на болестите. През 1870 г. преминава курс на обучение по медицина в Хирургическия колеж в Канзас Сити. 20 години по-късно организира първата школа по остеопатия.

Перцептивната остеопатия е холистичен лечебен метод, който работи с първичните причини за здравословните проблеми, при това е максимално ефективен и безопасен, с реален и бърз  резултат. Названието oстеопатия е с гръцки произход – „остео“, което означава кост, и „патос“ – болест.

За д-р Стил остеопатията е била квинтесенцията на онова, което човек може да изпита в този свят. Той пише: „Остеопатията за мен се явява свещена наука, защото нейната изцеляваща сила идва от самата природа”. За него

болестта е следствие

Всички следствия имат причини, които се проявяват  на физическо ниво, а задачата на остеопата е да ги открие и да способства за отстраняването им, така че системата да заработи отново безпрепятствено, зачитайки нейните методи и мъдрост.

През погледа на перцептивната остеопатия, причината за повечето болести са т.нар. остеопатични  дисфункции –  продължително напрежение в различни части от мускулатурата на тялото. Това напрежение създава фасциални нарушения, като  те от своя страна предизвикват дисбаланс в различни органи и  системи  на организма. Намалява притокът на хранителни вещества, появява се оток и започват болките. Така възникват  различни  функционални разстройства, които  може  да са далеч  от мястото на първоначалното  напрежение. Задачата на опитния  остеопат е да открие тези зони (дисфункции) и да ги елиминира, което се постига чрез леко докосване или притискане на определени структури на тялото. Болките и напрежението в различните му части постепенно намаляват и изчезват.

Прилагайки перцепцията (усещането), се достига до много по-високо ниво на ефективност, понеже

тялото само показва къде е причината

за това състояние и как може да се отработи по безболезнен начин.

Човешкото тяло е цялостна система – огромна  мрежа  взаимовръзки – структурни, физиологични, биохимични, енергични. Затова нарушенията се търсят не само на локално (физическо) ниво, а във взаимовръзката с другите структури на  тялото – енергийни, психически и духовни. Балансирайки биопотоците в организма чрез енергийното въздействие на  метода, се стимулира жизнената енергия, която подпомага  лечебния процес.

Перцептивната остеопатия повлиява благоприятно много състояния като:

 • остра и  хронична болка в гърба (гръбначния  стълб), мускулите, ставите;
 • болки в определен орган;
 • синузит и главоболие;
 • възстановяване след травми – счупване, натъртване, навяхване, разтегнати връзки, ограничения в движенията;
 • психоемоционални състояния като: страхове, фобии, обида, скръб, гняв, нерешителност, загуба, злоба, избухливост, непоносимост към различни неща;
 • психосоматични проблеми (когато от проблем на ниво психика се засягат вътрешните органи);
 • в денталната практика при протезиране, при поставяне на брекети, след операции в устната кухина;
 • при естетика на тялото – корекция на различни недостатъци, отстраняване на отоци (остеопатичен лимфен дренаж), корекция на белези.

Огромният плюс на остеопатията като лечебен метод е фактът, че тя не вреди. Точно от такава терапия без странични ефекти имат нужда бременните и родилките, за да опазят от увреждане децата си. При бременната жена, вследствие от промените, които настъпват в организма й, се наблюдават изменения в телосложението и те предизвикват различни по място, вид и сила оплаквания. Остеопатичните процедури са много подходящи поради лекото докосване и щадящия подход на самата терапия при бременните:

 • болки по гърба, кръста, таза, както и тежест в тази област;
 • болки по долните крайници от повишеното механично натоварване на опорно-двигателния апарат;
 • нарастването на плода повдига диафрагмата и създава напрежение и дискомфорт  в различни части от гръдната клетка и коремната област;
 • главоболие от емоционално претоварване;
 • психоемоционални проблеми – различни негативни емоции, страхове, непоносимост към хора, ситуации и др.

Остеопатичната процедура може да избави от много неприятни усещания и вече родилата жена. Особено важно е, когато раждането е със секцио или при нормално раждане се е наложила епизиотомия,

да се възстановят тъканите и органите

от тези интервенции по най-бързия и безболезнен начин. Така биха се избегнали последващи пролапси, сраствания и неприятни усещания и  в тази област.

Остеопатията помага и на малките дечица, когато са неспокойни и нервничат, много плачат, често след нахранване обилно повръщат, като тези симптоми обикновено се получават след т.нар. родова травма.

Обикновено при лечение остеопатичните процедури се провеждат през 5-6 дни. Независимо че има подобрение още на първата, добре е да се направят 3-5 процедури за по-цялостен и  стабилен резултат, тъй като тялото е свикнало със старото положение и не иска да променя ситуацията. След всяка следваща намеса болките постепенно си отиват и усещането е за повече лекота и баланс в целия организъм – на всички нива.

След процедура по перцептивна  остеопатия човек се чувства  зареден с енергия, чувства главата си по-лека, тялото е освободено от напрежение, а денят е изпълнен с позитивно  настроение.

*Даниела Мустакова е специалист по перцептивна остеопатия и приема пациенти в центъра за интегративна медицина „Хомеоарт“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара