Заболяването на кожата от гъбички (микози) е предимно между пръстите на краката, слабинните гънки, по ноктите на ръцете и краката. Заразяването става чрез пряк контакт или заразени вещи от болен (кърпи, чорапи, обувки, тоалетни прибори, общи вани). Среща се по-често при мъжете. Причини за поява на гъбичките са и лошата лична хигиена, механичното дразнене на кожата, изпотяването, синтетичните чорапи, гумените обувки. Заболяването е съпроводено от сърбеж, зачервяване, лющене, размекване, напуквания, екзема на горния кожен слой. През лятото състоянието се влошава, а през зимата утихва. Лечението е трудно, продължително и невинаги има добър ефект. Затова може да се прилага и билкова лечебна козметика, която действа противовъзпалително, успокояващо.

Всички процедури се правят върху предварително измита със сапун кожа при температура на течността 37 градуса, а билките се приготвят в емайлиран или стъклен съд.
При домашни условия билковата козметика може да се прилага само по преценка на лекар.

Бъзак

Отвара за бани на крайниците – 2 супени лъжици изсушени и нарязани корени се варят 10 минути в 800 мл вода и след прецеждане в отварата се доливат още 2 л топла вода. В тази течност се натопяват за 10 минути ходилата или дланите. Оставят се да съхнат, без да се измиват. Курс на лечение – няколко дни по веднъж дневно

Дъбови кори

Отвара за компреси по други участъци на тялото и гънките между краката. В 500 мл се разбъркват 2 супени лъжици сухи наситнени дъбови кори и се варят 20 минути на умерен огън. След като течността изстине, се прецежда. Курс на лечение –  5-7 дни. Ако кожата има екзема, лечението се повтаря. Същата отвара има благоприятен ефект и при пемфигус на кожата. При изобилно изпотяване към дъбовите кори се прибавя 1 супена лъжица градински чай (салвия). Използва се и за бани.

Мащерка

Запарка за баня: 200 г изсушени стръкове с цветовете се заливат с 4 л кипяща вода и се оставят да престоят 1 час. Течността се прецежда и се разделя наполовина – за 2 бани. Те облекчават и болки в петите. Престой във водата 20-30 минути.

Повет

За бани и за пиене – в 1 л вряла вода се запарват 2 чаени лъжички сухи листа, набрани по време на цъфтежа, оставят се да киснат 1 час. От прецедената запарка се заделя за пиене 200 г – 2 пъти дневно по 1 кафена чашка, а останалата течност се използва за баня.

Джоджен

За лапи – китка пресен джоден се нарязва на ситно и намачква в порцеланов или дървен съд, прибавя се малко вода за кашичка, която се налага върху кожата за 10-15 минути. Лапата се отстранява с леко избърсване и кожата се оставя да изсъхне. При сърбеж или дразнене се изплаква. Прилага се при повърхностни неусложнени микози.

Във фитотерапията е познато и противомикозното действие на някои зеленчукови лечебни растения: пресни домати, черна ряпа и кромид лук. Прилагат се поотделно – прясно изцеден сок се намазва върху неразранена кожа и се оставя да изсъхне. За вътрешно лечение могат да се пият соковете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара