В Европа над 22 милиона деца страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона от затлъстяване, твърди статистика на Европейския парламент, който прие мерки за справяне с „бедствието”. Заболяванията, свързани с наднорменото тегло, затлъстяването и режима на хранене, се превръщат в разширяваща се епидемия и са сред основните причини за смъртност и заболеваемост на Стария континент.

n2ndwjK

Макар и пресен член на ЕС, България не прави изключение от по-развитите страни – около 60% от българите са с наднормено тегло, а 20% са със затлъстяване. Данните изнесе доц. Светослав Ханджиев, един от водещите специалисти у нас в областта на храненето. Според него профилактиката на наднорменото тегло трябва да започва още по време на бременността на майката. „Една бременна жена, една бъдеща майка трябва да знае, че за да не бъде нейното дете пълно, после да стане дебело и болно от захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания (като повишеното кръвно налягане) и т. н., теглото на бъдещата майка не бива да се увеличава повече от 10-12,

най-много 15 килограма,

това е доказано от световната практика”, казва професорът.

Освен неправилното хранене и ниската физическа активност друга причина за затлъстяването е недостатъчният сън. Повечето хора си мислят, че 4-5 часа сън са им достатъчни, защото се чувстват добре и могат да си вършат работата добре. Но това не е добра идея. Децата, които прекарват много часове пред телевизора или компютъра, невинаги се наспиват добре. А това води до лош контрол върху апетита, обясняват учените.

„Тревожна е тенденцията учениците да заболяват от диабет тип 2, характерен доскоро предимно за възрастни над 40-50 години. За нещастие този тип диабет започва да се среща и сред малките деца, дори и сред 6-7-годишни, и е свързан със затлъстяване. Диабет тип 2 започва в началото като неинсулинозависим, но постепенно въпреки лечението с хипокалориен хранителен режим и повишена двигателна активност, с времето – на около 15-годишна възраст, те вече ще трябва да минат на инсулиново лечение. Преди 15 години диабет тип 2 бе непознат сред децата, а от тази година, 2009-а, вече имаме право да диспансеризираме деца с тази диагноза и те да получават лечение по клиничната пътека на НЗОК. Положението е много сериозно и е

резултат от прекомерното затлъстяване на децата”,

предупреждава д-р Мая Константинова,  ендокринолог педиатър в Специализираната болница по активно лечение на детски болести.

„Вече и 7-8-годишните деца с наднормено тегло вдигат високо кръвно”, казва д-р Стоян Ралев, специалист кардиолог. Причините за това са стресът, затлъстяването и метаболитните аномалии.

Изследвания, представени на научна сесия на Американския колеж по кардиология в Анахайм, Калифорния, установиха, че децата с наднормено тегло на 6 или 7-годишна възраст е по-вероятно да получат високо кръвно налягане още преди да достигнат юношеството.

Според данни на Световната здравна организация повече от 50% от пълнолетното население в Европа страдат от наднормено тегло или затлъстяване, като над 6% от разходите за здравеопазване в някои държави-членки са за заболявания, свързани с тях.

Наднорменото тегло и затлъстяването са научно признати

като един от основните предвестници на някои хронични заболявания – като сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2.

Европейският парламент обръща сериозно внимание на училищното хранене – нещо, което в България е огромен проблем. Депутатите от Брюксел препоръчват да се контролира и подобри качеството на храната в училищата и детските градини, да се раздават безплатно плодове и зеленчуци и да се ограничи продажбата на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол или захар и с ниска хранителна стойност. Трябва да се ограничат и

рекламите за деца на продукти с ниска хранителна стойност –

нещо, което засега е препоръчително, но е възможно Европейският парламент да помисли и за въвеждане на забрани в тази посока.

Какво се предлага в училищата у нас обаче? Въпреки че препоръката на Европейския парламент бе отправена в началото на изтеклата вече учебна година, масово в училищните лавки се предлагат разнообразни нездравословни продукти като зрънчовци, чипсове, снаксове, най-различни захарни изделия като близалки и вафлички, всевъзможни оцветени желирани бонбони, подсладени газирани напитки, които не са на плодова или зеленчукова основа, високомаслени и мазни тестени храни. Хиляди родители подписаха интернет петиция срещу това до всевъзможни власти у нас, но в повечето училища няма промяна.

Бананите и ябълките са сложени в някое ъгълче

край предимно евтините и нискокачествени, но затова пък лъскави и шарени храни без хранителна стойност. Макар че всичко това противоречи и на документи, приети от нашето правителство – като Националната здравна стратегия 2008-2013 г. и Националния план за действие „Храни и хранене”.

„Надяваме се, че освен отчети, планове за действие и проекти на тема здравословно хранене най-накрая законите ще се приложат и на практика в училищата и строго ще се следи и контролира спазването им. Адекватната информираност на децата по въпросите на храненето най-ефективно може да се реализира чрез въвеждането на специално обучение по здравословно хранене още от най-ранна възраст, включително с въвеждането на подходяща информация чрез различни предмети в училищната програма и игрови занимания в детските градини”, пишат родителите в петицията си.

Какво означава затлъстяване?

Затлъстяването е състояние, при което има натрупване на излишък от мастна тъкан в сравнение с активната телесна маса. Има различни начини да се определи мастната тъкан и начини да се определи дали човек има наднормено тегло или затлъстяване. Най-достъпният и общоприет показател за това е т. нар. индекс на телесна маса (ИТМ), който се изчислява много просто. Това става, като се раздели теглото в килограми на височината на квадрат в метър. Например теглото е 60 кг, височината е 160 см – на квадрат се разделя 60 на 2.56 и се получава индексът на телесна маса. Тогава когато той е под 18.5, се говори за поднормено тегло. Нормалното тегло е индекс на телесната маса между 18.5 и 24.9. Към това трябва да се стремим, ако искаме да сме здрави и да изглеждаме добре. Когато индексът на телесна маса е от 25 до 29.9, се говори за наднормено тегло. В тази зона ние можем да вземем мерки, да намалим излишните килограми с подходяща диета, с физическа активност или с други средства, за да не допуснем да стигнем до затлъстяване. За затлъстяване се говори, когато индексът на телесна маса е от 30 до 34.9. Това е първата степен. От 35 до 40 е втората степен и над 40 вече е високостепенното затлъстяване – трета степен.

Какво ни грози?

Затлъстяването е много важен сърдечно-метаболитен фактор, който увеличава риска от сърдечносъдова болест. Нейните прояви са коронарна артериална болест, мозъчно-съдова болест, периферно-съдова болест. Затлъстяването е втората причина за внезапна сърдечна смърт. То значително увеличава риска от инфаркт на миокарда, от левокамерна хипертрофия, от артериална хипертония.

При затлъстяване се срещат и много други заболявания и състояния.  Например от страна на гастроинтестиналния тракт, по-чести са панкритиките, мастната инфилтрация на черния дроб, т. нар. чернодробна стеатоза. По-често се срещат камъни в жлъчния мехур. От страна на белия дроб – поради високия стоеж на диафрагмата – дишането е по-затруднено.  По-пълните хора понякога се събуждат през нощта от чувство на задушаване. Пикочно-половата система също реагира със задържане на урина. При жените

затлъстяването може да доведе до нередовен менструален цикъл,

често се съчетава с поликистозата на яйчниците, може да бъде причина за инфертилет. При мъжете със затлъстяване се среща  нарушение на половата функция. По-тежко протича възстановяването след операция. Затлъстяването поразява редица органи и системи, както и ставите.

Ако искаме да сме здрави, трябва решително да се преборим с излишните килограми, и то тогава, когато не е станало късно и когато не се е развило високостепенното затлъстяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара