Общоприетото название аборт (Abortus) произлиза от латинския глагол „aborior” и означава умирам, загивам. През целия репродуктивен период от живота на жената, който продължава средно 30-35 години, при редовни овулации и възможности за редовни сексуални контакти, без да се прилагат предпазни средства е възможно да се заченат голям брой бременности. Една жена в репродуктивната си възраст би могла да даде живот на средно 16-19 поколения.

Голяма част от заченатите бременности обаче се прекъсват още в първия триместър поради различни причини. В зависимост от тях абортите се делят на изкуствени и спонтанни. Причините за спонтанното прекъсване са обект на медицинската наука и ние няма да ги разглеждаме. Ще обърнем внимание на аборта по желание и криминалния аборт.

В последните години в страната ни е налице сериозен демографски срив. Абортът все по-често е главен негативен регулатор на раждаемостта. Около 40% от жените във фертилна възраст имат поне по един аборт, а 10% от тях са с повече от 3.

Социологичните проучвания сочат основните причини за нежеланието на българката да ражда. Те по своята същност са главно икономически и социални:

– бедност

– безработица

– липса на жилище

– лоша социална политика

– страх от бъдещето на децата

– лоши отношения в семейството

– неподходящ партньор

– безразборни сексуални контакти и др.

Трябва да отбележем обаче, че абортът като акт е и отговорно решение. Проблемът е морален, политически, социален, проблем за основни човешки права. Дали една жена има право да направи аборт по желание, дали това е убийство – това са въпроси, вълнували обществото от векове. Теолози и „морални философи” заклеймяват това решение, преднамерено елиминирайки социалния контекст на проблема.

Дълги години абортът като манипулация е бил забранен, включително и у нас до 1980-1981 г.

Жените, които са се подлагали на най-различни убийствени манипулации от „баби и бръснари”, „съмнителни лекари шарлатани”, са били гонени от църквата и заклеймявани от обществото.

Лъжливият морал е довел до смъртта на много жени. За съжаление, дори в наши дни има случаи на смърт след прекъсване на бременност в немедицинско заведение – така наречените криминални аборти. Престъпни самозванци използват куки за плетене, листа от индрише и всякакви други боклуци, за да „избавят” жената от нежелана бременност. А това в XXI век е престъпно и немислимо.

Мили дами, слава богу, годината в която живеем, е 2012 и вие имате на разположение отговорни лекари и медицински заведения, към които можете да се обърнете спокойно за консултация и лечение.

Какво трябва да направите, ако стигнете до решението за прекъсване на бременността?

Първо трябва да посетите вашия гинеколог. Той ще ви направи ултразвуково изследване и ще определи срока на бременността.

Не забравяйте – за да няма усложнения една бременност, трябва да се прекъсне до 12-ата седмица, т. е. при закъснение на менструацията повече от 10 дни вие трябва да се явите на преглед. След направеното ултразвуково изследване трябва да се извършат кръвни изследвания. Изследват се кръвната група, хемоглобинът, левкоцитите. Когато всичко е готово, се назначава дата за манипулацията, която се извършва под венозна анестезия от специалист акушер-гинеколог.

И когато всичко е направено професионално, опасността от усложнения се снижава максимално.

Разбира се, че трябва да се обърне огромно внимание на превенцията. В момента има много начини за предпазване от забременяване – хапчета, гелове, спирали, диафрагми, презервативи. И ако вие ги използвате правилно, трудно ще стигнете до нелесното решение за аборт.

А ако това все пак се случи, бъдете умни: обръщайте се към специалистите акушер-гинеколози в легитимните здравни заведения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара