Може да е вярно, че една ябълка на ден държи доктора на разстояние, но много други доскорошни твърдения за вредите и ползите за здравето се оказват бабини деветини. Предлагаме ви няколко проверени и доказани от съвременната медицина примера, които ще ви помогнат да разграничите факта от фикцията.

Яденето на много сладко причинява диабет

chocolate-968457_960_720

НЕ  Е ВЯРНО. Обратно на обичайното схващане, злоупотребата със сладкиши и бонбони не води до диабет. Експертите обясняват появата на този мит по следния начин: намаляването на захарта е част от лечението при диабетиците, ето защо хората често смятат, че прекаляването със захарните изделия е причина за заболяването. Всъщност наднорменото тегло е това, което увеличава риска от развитие на диабет тип II или т.нар. неинсулинозависим диабет на по-късен етап от живота. „Заслугата“ на захарта е дотолкова, доколкото хранителен режим, базиран на високо съдържание на захар, в по-голяма степен допринася за увеличаване на теглото. Така че, за да намалите риска от диабет, контролирайте теглото си, хранете се здравословно и сведете приема на мазнини до минимум.

Маргаринът е по-безвреден от маслото

НЕ Е ВЯРНО. Свикнали сме да приемаме от години, че маргаринът е по-здравословен от маслото. Последните изследвания обаче показват, че маслото може и да не е чак такъв лош избор. Маргаринът и маслото съдържат сходни количества калории и мазнини, така че ако си мислите, че изборът на маргарин вместо масло ще ви помогне да отслабнете, грешите! И доколкото е добре известно, че маслото е богато на наситени мазнини – големият прием на които увеличава нивата на холестерола, учените установиха, че маргаринът съдържа „транс“ мазнини – формирани по време на производствения процес, които също увеличават холестерола. Така че, ако искате да отслабнете, не консумирайте нито масло, нито маргарин.

Организмът има нужда от поне 8 часа сън нощем

sleepНЕ Е ВЯРНО. Знаем, че недоспиването ни кара да се чувстваме ужасно. Но според американски експерти организмът предпочита две по-кратки дремвания, вместо да спим 8 часа наведнъж. Това, разбира се, не е обичайно за много от нас, но вие сте тези, които избирате как да използвате по най-добрия начин съня си.

Седенето на течение води до настинка

НЕ Е ВЯРНО. Времето само по себе си не причинява настинка. Главната причина, поради която микробите на настинката и грипът изобилстват по време на зимните месеци, е, защото хората прекарват повече време затворени на топло и влажно – идеалната среда за разпространение на вирусите и бактериите. За да намалите риска от настинка, редовно мийте ръцете си, избягвайте да докосвате твърде често носа или очите си и избягвайте близък или продължителен контакт с вече заразени!

От шоколада излизат пъпки

НЕ Е ВЯРНО. Дълго време се смяташе, че това твърдение е вярно, но за радост се оказа, че то е само мит. Здравните експерти потвърждават, че няма доказателства, предполагащи появата на пъпки заради удоволствието да хапнеш шоколад. Но здравословното хранене и балансираната диета подобряват общото състояние на организма, което от своя страна придава и свеж вид на кожата. Но ако все пак установите, че някои храни провокират появата на пъпки, избягвайте ги.

Цигарите започват да вредят, ако пушим с години

НЕ Е ВЯРНО. Английски специалисти по белодробни заболявания са установили, че тютюневият дим уврежда белите дробове и бронхите само след година пушене, а така също и че увреждането на дробовете започва още с първата изпушена цигара. Пушенето води до заболявания на дихателната система и увеличава риска от рак на белия дроб. Така че, ако пушите, откажете цигарите веднага!

Червеното вино е полезно, независимо от количеството му

wine-400739_960_720

НЕ Е ВЯРНО. Ако сте надхвърлили 40-те или сте в климакс, пиенето на червено вино може да ви предпази от сърдечни заболявания благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Тези антиоксиданти прочистват вредните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане. Според Световната здравна организация изпиването дневно на чаша червено вино (125 мл) намалява риска от сърдечни заболявания. Но прекалено честото и редовно посягане към чашката увеличава риска от други здравни проблеми, като например чернодробно заболяване. Така че, наслаждавайте се, но умерено!

Белите петна по ноктите са признак за недостиг на калций

НЕ Е ВЯРНО. Дори не сме сигурни откъде идва този мит! Белите петна обикновено означават, че структурата на ноктите е нарушена. По-скоро крехките нокти, които лесно се цепят или чупят, могат да се окажат признак за недостиг на калций в организма или на витамини В, С и Е. Други признаци за недостиг на калций са мускулни болки, сърцебиене и разклатени зъби.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара