Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на подправките с превенцията и лечението на над 150 здравословни проблема, към които спадат сърдечните заболявания, ракът, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. Мощният здравословен потенциал на подправките се дължи на факта, че те са изключително богати на растителни вещества, които се борят срещу окисляването и възпалението – двата процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания.

В книгата си „Лечебните подправки“ от д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йос, д-р Агарвал – световнопризнат експерт в областта на терапевтичната употреба на подправките – показва как най-пълноценно да се възползваме от лечебната им сила. В книгата са представени 50 полезни подправки, с които да направим живота си по-здравословен, по-ароматен и по-вкусен.

Книгата съдържа:

  • Справочник от А до Я за терапевтичния потенциал на лечебните подправки срещу над 150 здравословни проблема – от акне, бръчки и тревожност до артрит, язва и сърдечен удар.
  • 50 вкусни и лесни рецепти. Много от тях са вариации на добре познати класически рецепти – като пиле „Орегано“ и унгарски гулаш, докато други са напълно нови открития – като „Супа от печени домати с резене и мента“ или „Поширани круши в портвайн със звездовиден анасон“.
  • 24 микса от подправки, които да ви бъдат винаги подръка и с които да можете винаги когато пожелаете да приготвяте ароматни изкушения за възможно най-кратко време с възможно най-малко усилия.
  • Списък с доставчици на подправки.

Книгата „Лечебните подправки“ е издадена на български език от издателство „Изток-Запад“ по препоръка на д-р Атанас Михайлов, лекар-хомеопат и фитотерапевт с близо 30-годишна практика, и е първата от предица книги за грижа за здравето, които ще бъдат подбрани от него.

Д-р Атанас Михайлов препоръчва „Лечебните подправки“

Без вкуса и аромата на подправките животът ни би бил по-скучен. Хората са започнали да използват подправки още преди да се научат да употребяват сол. За тях са се водили войни, с тях са свързани и великите географски открития. През 1498 година Васко де Гама тръгва на морска експедиция до Индия с цел набавяне на подправки. По-късно португалците препречват пътя към Индия и закопнелите за подправки испанци в търсенето на друг път до Индия откриват Америка.

Днес е трудно да преценим от какво повече са били привлечени хората – от вкуса и аромата или от лечебната сила на подправките. Както проф. Агарвал си спомня, майка му го е лекувала с кориандър при висока температура, с джинджифил при гадене и повръщане, с куркума наръсвала раните му и т.н.

Потенциалът на природните средства е изключителен, дори още не си даваме сметка колко е голям. Вероятно те ще ни спасят и тогава, когато модерните днес технологии изчерпат възможностите си. Имам предвид, че според прогнози на учените до 30-50 години откритите до сега антибиотици ще бъдат на практика безполезни. По света вече умират десетки хиляди души годишно от бактерии, срещу които няма ефикасни медикаменти. В тази връзка искам да припомня, че големият наш народен лечител Петър Димков успява да спаси 280 свои войници, разболели се от холера с непретенциозната комбинация от чесън и лимонтузу. Това се случва в началото на ХХ в. А доста по-късно, през 70-те години холерният ембрион взе десетки жертви в Турция въпреки употребата на модерни антибиотици.

Във връзка с бактерицидните и противовирусни свойства на подправките ми се иска да припомня за откритието на руския учен Токин, описано още през 1928 година. При научни експедиции в южните републики на Съветския съюз на младия тогава учен направило впечатление, че въпреки горещия климат и употребата на месо, купувано по пазарите, няма много чревни инфекции. Токин тръгва по следата, анализира фактите, изследва химичния състав на храните и открива бактерицидния ефект на някои вещества в подправките, които традиционно и в добри количества употребяват южняците. Той ги нарича фитонциди – от гр. φυτóν – „растение” и лат. caedo  –  „убивам” –  биологично активни вещества, образувани от растенията, които убиват или потискат развитието на бактерии, микроскопични гъбички, протисти.

Ако проследим темата за фитонцидите, ще забележим, че в англоезичната литература тя е твърде рядко и бегло засегната. За сметка на това в китайски, японски, руски, украински източници срещаме сериозни научни разработки. Изглежда, древната култура и традиции благотворно влияят и върху научните търсения. Фитонцидите са широко представени в аюрведическата медицина, ароматотерапията и дори ветеринарната медицина, но се отминават с мълчание от медицината, наречена „доказателствена”.

Именно затова е важно за всички нас, че учен от САЩ, и то от ранга на проф. Агарвал се е ангажирал с популяризирането на лечебните подправки. Очевидно, научният му интерес е повлиян и от богатите традиции на неговата родина – Индия.

При едно свое изказване проф. Агарвал казва: „Наследствените причини за заболявания са 5% и върху тези 5% се изливат милиардите инвестиции за проучване и изследване. 95% от болестите могат да се повлияят чрез стила на живот, храненето като над 800 вида храни и подправки могат да ни предпазят от възпаление, диабет, рак.”

Но за да е максимална ползата, трябва да познаваме свойствата им. „Лечебните подправки” на проф. Агарвал и Дебора Йост е един великолепен пътеводител, който ще ни насочва към най-добрия избор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара