Не само сладкишите могат активно да възстановяват енергията. По-здравословните храни правят това още по-добре.

Една безсънна нощ или натоварен работен ден може да ви накарат да се чувствате уморени или болни. Как можете бързо да се възстановите и да осигурите на тялото си необходимата енергия? Тези продукти ще ви помогнат бързо да се ободрите и да се отървете от желанието за сън:

Лимон

Този цитрусов плод може да замени кафето. Когато имате нужда да съберете сили – пийте вода с лимон. Витаминозната напитка бързо ще повиши енергийните нива. Ароматът на лимоните е успокояващ и ободряващ, тъй като е лек и свеж. Цитрусовата вода също така повишава устойчивостта на организма към вируси и инфекции, подобрява храносмилането и премахва токсините. Кой казва, че живата вода, която често се споменава в приказките, не съществува?

Банани

Яркият и сладък плод е богат на фибри, витамин В6 и калий – важен минерал, който нормализира нивото на течностите в организма и поддържа енергията през целия ден. Бананите са източник и на манган, който стабилизира нервната система. Ежедневната консумация на банани е противопоказана само за хора с диабет.

Авокадо

Растителни мазнини, фибри, витамини, минерали – всички ползи от консумацията на авокадо! Съдържащите се в него витамини от група В помагат да се намали възбудимостта на нервната система, което е много важно, когато сте уморени.

Семена от чиа

Семената от чиа зареждат с енергия заради балансираното съдържание на протеини и мазнини. Добавяйте ги към овесена каша, кисело мляко или смути – дори малко количество ще ви ободри чувствително.

Горчив шоколад

За такъв се счита шоколадът, който съдържа поне 60-80% какао. Той снабдява организма с калий, желязо, калций, цинк и магнезий. В този сладкиш има и много алкалоиди – те прогонват сънливостта. Шоколадът е също толкова ободряващ „тук и сега“, колкото кафето или зеленият чай, защото съдържа кофеин (другите видове шоколад – млечен, бял – не го съдържат).

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара