След края на реставрацията си, античният театър Лаодикея в Турция бе домакин на първото си представление след 1690 години тишина. Държавният симфоничен оркестър на Измир изнесе специален концерт на церемонията по преоткриването на театъра. Разкопките и реставрационните проучвания на античния град Лаодикея, който е вписан в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство, бяха завършени за период от 20 години.

Лаодикея античен театър 

Театърът в древния град Лаодикея беше отворен за публични посещения с церемония след 20-годишни разкопки. Театърът на 2200 години, разположен в югозападния район на Денизли в Турция, беше домакин на първото си представление след 1690 години.

Държавният симфоничен оркестър на Измир излезе на сцената на древния театър за първото изпълнение на мястото след почти 1700 години. Близо 15 хиляди души присъстваха на церемонията по откриването, за да слушат и гледат изпълнението на оркестъра.

Античният театър беше открит отново за изкуството след 20 години археологически разкопки, осъществени от  катедрата по класическа археология на университета в Памуккале, начело с проф. д-р Джелал Шимшек, с подкрепата на Община Денизли, Агенцията за развитие на Южно Егейско море и Министерството на културата и туризма.

Древният град Лаодикея е вписан в Предварителния списък на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО през 2013 г., тъй като  е считан за един от най-големите и важни археологически обекти в Турция.

Лаодикея: важен център на вярата и търговията

Лаодикея е била важен метрополис за времето си в Анадола. Селището става град през Елинистическия период, чийто златни години са между 1-5 век н.е., продължаващи от Римо – Имперския период до ранния източен Римски период.

Лаодикея се превръща във важен център на християнството и място за поклонение през ранния източен Римски период, благодарение на оживения търговски живот на града.

Лаодикея е дом на една от 7-те църкви, споменати в Книгата на Откровението, а западният театър е само една от многото впечатляващи останки, с които може да се похвали древният град.

Лаодикея

Лаодикея е домакин на най-големия античен стадион в Анадола, два театъра (западен и северен), четири бани, множество църкви и пет агори. От четири страни е заобиколен от некрополи. Западният театър на древния град е построен през 2 век пр. н.е. и с капацитет от 15 000 зрители.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара