Попадна ли в Алпите, в съзнанието ми почти неизбежно изниква рекламното клипче с мармотите, забъркващи божествените съставки на онзи шоколад, който се топи в устата… Дали защото много обичам точно този шоколад, или пък всичко идва от приказната красота на най-голямата европейска планина, в чиито долини и равнини човешкта ръка е построила точно толкова кукленско очарователни градчета  – не знам точно. Всъщност в детската енциклопедия прочетох, че симпатичните гризачи се наричат „алпийски мармоти” и следите им могат да се видят напролет, малко след пробуждането им, по останалия тук-там сняг…

innsbruck

Още на летището в Инсбрук, Тирол, Австрия, погледът ми е прикован към заснежените  върхове, които сякаш са на една ръка разстояние от пистата за кацане. В средата на април долу слънцето гали нежно и неусетно оставаш по къси ръкави.

Едночасовото пътуване от Инсбрук към долината на Йоцтал и градчето Зьолден е почти идилично – редуват се зелени поляни, борови горички, стада от алпийски крави и овце, заоблени хълмове и живописни градчета и селца с обрамчени в дърво къщи и хотелчета, и висока камбанария на църква насред тях. Докато навлизаме навътре и нагоре в долината, пейзажът става по-суров, снегът – все повече, а накрая погледът е превзет от тиролските трихилядници – респектиращи, величествени, омагьосващи.

Има поне четири неща, с които Йоцтал е известен далеч извън пределите на Австрия. Едно от тях е

мистериозният леден човек Йоци,

открит от германски туристи през 1991 г. в ледник на австрийско-италианската граница. Учените установили, че Йоци е живял преди 5300 г. Мистерията около мумията обаче расте, след като няколко човека от екипа учени, които го изследвали,  починали при неизяснени обстоятелства. Това обаче не е тема на настоящия текст.

Далеч по-бляскава е славата на Зьолден като ски курорт, чийто природни дадености му осигуряват привилегията засега да не се тревожи особено от глобалното затопляне. Градчето, разположено живописно около река, има едва около 3000 жители, но годишно в него отсядат над 1,1 милиона туристи. Броят им в цялата община Йоцтал достига 1,7 милиона, като това го прави най-предпочитаната ски дестинация в Австрия.

avstria4

The Big3 Ski Rally

е втората гордост на Йоцтал. Тhe Big3 са трите трихилядника, чиито склонове са истински рай за скиорите. Разположени над Зьолден и близките две села Обергургъл и Хохгургъл, върховете Гаизлахкогл (3058), Тифенбахкогл (3309 м) и Шварце шнайд  (3370 м), заедно с близките глетчери Ретенбах и Тихенбах, представляват най-големия ски център в Австрия. Където може да се спускате с кеф от октомври до май.

avstria11

Трихилядниците са свързани помежду си с лифтове и с една ски карта може да се плъзгате цял ден по близо 50 километра  бели писти – The Big3 Ski Rally, като изкачвате и спускате обща надморска височина от над 10 000 метра.

Общата дължина на ски трасетата в ски района на Зьолден е 146 км – с най-различна трудност – и за абсолютно начинаещи, и за най-големите експерти. До тях водят 34 лифта с общ капацитет 68 000 души на час. 34 км са пистите на глетчерите с 10 модерни лифта… Само тези статистики са в състояние да накарат скиорското сърце да тупти със 120 удара в минута.

Висините предлагат незабравимо изживяване и за малцината обикновени туристи, предпочитащи разходката с лифт пред адреналина на ски трасетата. Наградата за тях са спиращите дъха гледки, които се разкриват от специално построените слънчеви площадки на трите върха. Тук, с чаша греяно червено вино в ръка, животът неизбежно изглежда хубав, а раят – малко по-близо. Под върховете има над 20 чайни и ресторанта.

avstria3

Ако сте любители на екзотиката и не ви плаши студът,

мястото ви е в леденото селище,

разположено на 2700 м височина, току под глетчера Ретенбах. Дотук може да стигнете и с кола или автобус – в Йоцтал се гордеят с добре поддържания, изключително живописен път до подножието на ледника. И правят всичко възможно да го държат  отворен през цялата зима.

Отвън селището прилича на поредица от снежни хълмчета, но отвътре се превръща в уютно, макар и сътворено от сняг и лед място за почивка… и не само. Докато ни развежда из декорираните с еротични рисунки и свещи иглута, мебелирани с постлани с овчи кожи двойни легла, мениджърът признава, че с нетърпение чака някоя от отсядалите тук  влюбени двойки да му се обади с радостната новина, че са заченали бебе под ледения покрив.

Лабиринтът, състоящ се от 8 иглута за по 4 човека, 8 студиа за двама и голяма обща зала, отваря врати всяка година в средата на декември. Мястото е истински мистично през нощта, когато ски лифтовете са затворени и тишината и спокойствието се спускат над алпийския глетчер. Единствената светлина  идва от звездите и свещите. Ако ви е романтично, заложете на шампанското и тихата музика. Рецептата срещу студ пък е топло, подправено червено вино и най-високата в Европа сауна, която може да редувате с въргаляне в снега и потапяне в джакузито.

Е, може и само да минете през бара за чаша вино или чай между спусканията по пистите.

Ханибал прекосява Алпите

В Йоцтал са превърнали древната военна история за преминаването на картагенския военачалник Ханибал през Алпите в зрелищен спектакъл, който се играе само веднъж годишно, през април, на 2800 метра височина, току под ледника. Спектакълът, който събира над 10 000 човека публика – туристи от цял свят и местни хора.

avstria-22

Историческите хроники разказват, че през 218 г. пр.н.е. Ханибал преминава Алпите на път към днешна Северна Италия, за да даде отпор на възхода на Рим. Той прекосява величествената планина за 10-ина дни с 50 000 пехотинци, 9000 конници и 34 бойни слона и накрая побеждава римляните. В спектакъла традиционно участват над 300 души на сцената и още поне 200 зад нея. Сюжетът е история, в която са преплетени власт, любов, интриги и политика.

avstria-23Не че някой знае точно къде Ханибал е преминал Алпите, признава режисьорът  Хуберт Лепка. Това обаче е без значение. Лепка е бивш танцьор с мащабен размах. Вече 8 години той режисира хора, хеликоптери, самолети, снегорини и даже платноходки върху създадената от сняг и лед сцена на фона на величествения глетчер. Мащабната хореография включва паралелно спускане на ски учители в ролята на африканско племе, парашутисти и много светлини, осветяващи величествените зъбери на планината. Лепка 3 пъти е опитвал и с истински слонове, но въпреки цирковия им опит африканските животни се оказали трудни за режисиране.

На 11 април небето над  Алпите  е покрито с облаци, вали лек сняг, а мъглата става все по-гъста. Температурите под  ледника са минусови. Въпреки това хиляди хора пристигат с коли и автобуси под върха. След края на макар и забуленото от мъгла зрелищно шоу, ръкоплясканията не стихват дълго…

avstria12Долу, в Зьолден,

хората са се постарали по никакъв начин да не нарушават цивилизационно величествената красота на Алпите. В долината, заобиколена от стръмните върхове, погледът не може да се сблъска с грамадна постройка. Хотелите са сравнително малки, на 4-5 етажа. И те, и къщите са в типичен алпийски стил, с много дърво – и на фасадите, и в интериора. И не се блъскат помежду си въпреки ограниченото пространство в равнината. Всъщност повечето къщи приемат туристи през зимата, а през лятото собствениците им се местят в някой по-голям град. В по-звездните хотели ще ви поглезят с приятни apres ski изживявания като приятно топъл басейн, сауна и няколко вида парни бани. Курортът има славата на семеен, тих, спокоен. Кръчмите затварят преди полунощ, магазините – в  18 часа. Цените са поносими и за българи, особено в  сравнение с предлаганото качество.

avstria-24

През лятото тук също няма да скучаете. Доста от хотелите работят целогодишно, а местните туристически власти всячески се стараят да превърнат Зьолден и околностите в предпочитана лятна дестинация.  Тук е идеалното място за любителите на рафтинга, но трябва да имате опит – планинските реки са доста стръмни. Тиролските Алпи са прекрасен терен и за любителите на скалното катерене и планинското колоездене.

Ако попаднете в  Йоцтал, просто е задължително да поглезите тялото и душата си в

Aqua Dome –SPA център,

чиято слава също надхвърля пределите на Тиролските Алпи. Построеният край термален извор Aqua Dome е само на 20-ина минути от ски центровете на Зьолден, Обергургъл и Хохгургъл и на по-малко от час от Инсбрук.

avstria5

Представете си открит топъл басейн, от който се издигат омайни пари на фона на заснежени алпийски върхове… Въпреки че австрийците имат славата на прагматици, комплексът е построен, като са спазени принципите на древната китайска философия за хармония с околната среда фън шуй. Общата му площ е 50 хил. кв. м, от които 2200 са покрити с вода. Външните басейни работят денонощно и независимо от студа навън водата е топла и приятна. Вътре естествената й температура е 34-36 градуса. Басейните предлагат различни забавления – джакузи, водопади, вибриращи вълни, подводна музика, фонтан, изпускащ пара.

Комплексът предлага и огромен набор от СПА, уелнес и козметични услуги. Сауна центърът се състои от помещения с различна температура, аромат и въздействие, сред тях  водни душове, които имитират тропически дъжд, водопад или мъгла, солена парна баня или сауна с ароматни билки.

Една от изненадите на „Аква дом” е ресторантът, в който се сервира първокласна гурме кухня. Тук обаче има специален дрескод – бели меки хавлии и чехли.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара