Нойшванщайн в Бавария, Германия, е олицетворение на истински „приказен“ и „средновековен“ замък, макар изобщо да не е толкова стар.

Ако не се го виждали, но величествената му осанка ви се струва позната – не се! Той е изобразен в логото на „Уолт Дисни“.

Нойшванщайн на немски означава „Нова лебедова скала“ и е построен от баварския крал Лудвиг II през втората половина на XIX век.

Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, Лудвиг II, наричан още Безумния, започва през 1869 г. строеж на „замък на мечтите“, но никога не го завършва. Градежът продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиян Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости. Частично е завършен преди смъртта на краля през 1886 г.

Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер – „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолза“ и др. Емблематичен за замъка е образът на лебеда (любима птица на краля), който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

След смъртта на баща си, крал Максимилиан II, едва навършил 18 г., през 1864 г. Лудвиг II става крал на Бавария. Две години по-късно губи две войни с Прусия и е принуден да предостави голяма част от армията си под командването на прусите, запазвайки формално независимостта на своята власт.

Подтиснат от реалността той си изгражда алтернативен свят, в който вижда себе си като средновековен владетел. Това вероятно е идеята, стояла зад построяването на замъка.

На хребета на великолепната Полатска клисура и на фона на внушителните планини Лудвиг II строи върху основите на два по-малки средновековни замъка, познати му още от детинство. Основите на замъка се полагат през 1869 г. и входните помещения биват завършени през 1873 г. Първоначално кралят е живял в тях, а през 1884 г. неговите покои в двореца били готови.

За съжаление самият крал успял да прекара само 10 дни в своя приказен замък. С внезапно настъпилата при неясни обстоятелства смърт на Лудвиг II, на 13 юни 1886 г., от планираните над 30 стаи в замъка са завършени само 11. Всички по-нататъшни строежи биват замразени.

Снимки: AdMe.ru

0 Коментара