Г-н Руге, работите в индустрията на гостоприемството над 25 години, а през последните месеци този бизнес се промени драстично. Какво е в момента основното предизвикателство пред вас като генерален мениджър на Кемпински Гранд Арена Банско?

На първо място сме щастливи, че успяхме да отворим хотела на 22-ри май, тъкмо навреме за започващия летен сезон. Бизнесът се завръща бавно, но сигурно. И целият ни екип е доволен, че отново може да прави това, което умее най-добре: да създава вълнуващи изживявания за нашите гости.

До края на август ще сме изправени пред две предизвикателства. От една страна, ще ни липсват летните обиколни групи от Северна Европа, както и онези, които идват от държавите извън Евросъюза. Имахме подписани договори още миналата година, бяхме уговорили и няколко големи събития, които, уви, бяха отменени във връзка със ситуацията. По-големите чуждестранни компании взимат решения за своите бизнес срещи глобално – без да разглеждат ситуацията във всяка страна по отделно. Затова, въпреки факта, че в България имаме малък брой заразени, не очакваме големи международни форуми до края на лятото. Добрите новини са свързани с нарастващия брой индивидуални резервации за юли и август от страна на българи.

Познавате добре световните тенденции в туристическия бранш. Според наблюденията ви, към какво се стремят най-взискателните гости и очаквате ли някакви фундаментални промени в техните предпочитания?

Не предвиждаме някакви фундаментални промени в глобален мащаб. Пътуванията с цел туризъм се възобновиха още през юни и хотелите Кемпински в Европа се радват на непрекъснато нарастващ брой резервации. Веднага щом бъдат отменени рестрикциите, най-желаните дестинации ще разцъфтят отново – като цветя след пролетен дъжд. Първи ще са местните туристически атракции, след  това – тези в Европа, а после и по целия свят. Това е световна тенденция, която наблюдаваме и в Банско през последните години – лятото става все по-привлекателно. Гостите ни комбинират спорт, планински разходки в Пирин и колоездене с релакс край басейните и терапии в Kempinski The Spa, който, апропо, бе награден за Най-добър хотелски спа център за 2019 г.

По какво се отличават днешните пътешественици от тези преди 20 г.?

Туристите днес са добре информирани и знаят много. С помощта на интернет всеки може да разглежда и сравнява дестанации по целия свят, да намира най-добрите хотели, ресторанти, ескурзии. Това  мотивира всеки от индустрията да полага повече усилия. Времената, когато един лош ресторант можеше да оцелее дълго, свършиха. Гостите изискват повече и споделят онлайн преживяванията си с останалия свят. Като хотелиер можеш да просперираш, или да останеш с много малко гости твърде бързо. Изборът е твой.

Как се промени междувременно разбирането за лукс?

Гостите стават все по-взискателни и хотелите по света проумяха, че неизбежно трябва да се адаптират към това. Преди 20 години хотел, който разполагаше със сауна и пътека за бягане, пишеше в представянето си, че има спа и фитнес център. Няма как това да се случи днес. Хотелиерите трябва да предлагат най-доброто и именно това е факторът на успех в 122-годишната история на Kempinski. Каквото и да правим, не спираме да се усъвършенстваме.Затова Кемпински Хотел Гранд Арена Банско получава толкова награди през годините.

Какъв ще е следващият травъл тренд според вас?

Ще се търсят повече индивидуални или строго персонализирани пътувания. Малки групи, турове с водач, които позволяват на всеки да се наслади на най-доброто от мястото, до което пътува. Това не е нов тренд, а такъв, който се завръща. В момента има само няколко специализирани туроператора, които предлагат подобни услуги.

Преди 2 г. резервирах такъв тур с изкачване на активен вулкан в Южна Италия, дълъг 1 км. Беше паметно. Същият туроператор предлага Кемпински Гранд Арена Банско в една от брошурите си, като туристите имат възможността да направят пеши преходи из Пирин, да разгледат българските манастири и още много забележителности през техния 9-дневен престой в България.

Работили сте в Германия, Ню Йорк, Полша, Египет, Китай, ОАЕ и Саудитска Арабия, преди да дойдете в България. Как ви се вижда Банско?

Всяка дестинация има свой собствен чар. Тук харесвам красивата природа и хората. Гостите на нашия хотел могат да релаксират от самия момент на пристигането си до самия край на престоя си – това е наша грижа.

Банско предлага фантастична храна. През зимата ходя на ски, а през лятото играя голф. Ако ми липсва ритъмът на големия град, от София ме делят 2 часа. Ние, хотелиерите обичаме да пътуваме и харесваме смените в пейзажите на живота си. От шеметния Ню Йорк през фараонските гробници в Египет, пустинните метрополиси на Близкия Изток, та до Азия и Южна Европа. Хората са родени да се движат, иначе какво би ги отличавало от дърветата?!

Кемпински Гранд Арена Банско е най-награждаваният хотел в България. Вашата предшественичка създаде традиция с тематичните кулинарни вечери в ресторант Come Prima, посветени на различни национални кухни. Ще ги продължите ли?

Да. Легендата се завръща. На 18 юли каним всички на френска дегустационна вечеря. Партньорите ни от БНК ще предложат селекция от първокласни френски вина към всяко ястие, което главният готвач Никола Тодоров ще приготви. Всеки месец ще организираме събития, тъй че може да ни последвате в социалните медии или да се абонирате за нашия месечен бюлетин на www.kempinski.com/bansko, за да научавате първи новините и имате достъп до ексклузивни оферти.

Всеки мениджър има свой стил на управление. Вашият какъв е?

В Кемпински вярваме в способностите на всеки един служител, но и в потенциала на екипната работа. Търсим да назначим най-добрите таланти и да развиваме с разнобразни обучения. Промотираме най-добрите и им отваряме врати към международна кариера. Лично аз виждам себе си като треньор, който подкрепя качеството, а и също като ръководител, винаги на първа линия в трудните ситуации.

Хармонията в една организация е важна като в семейството – необходимо е абсолютно всеки да се чувства уважаван и ценен. Това мотивира служителя да върши работата си с радост и ентусиазъм. Работим като отбор, не си прехвърляме вини и се подкрепяме. Луксозният хотел изисква съвършенство във всеки един детайл, затова комуникираме ясно нашите очаквания в името на общата цел: вълнуващо изживяване за всеки гост.

Какво е личната ви дефиниция за лукс?

Не е лесно да се опише, понеже има много аспекти. Луксът не значи непременно скъпи вещи. Той може да бъде открит в точната препоръка на консиержа за фантастично бистро – без значение в Рим, Истанбул или Ню Йорк, но бистро, където да опитате най-вкусните специалитети сред местни хора и в автентична атмосфера.

Ще ви дам и друг пример от Кемпински Гранд Арена Банско. Преди 2 седмици наш гост – германец, който живее в България, посети хотела и се заговорихме за храната. Споменах, че наскоро съм си готвил пържени картофи с панчета, лук, яйца и подправки (Bratkartoffeln). Непретенциозно ястие, но изискващо търпение и страст, за да могат картофите да станат хрупкави – трудно е да намериш такива в ресторантите. Миналия уикенд гостът отново ни посети и аз приготвих лично Bratkartoffeln за него и жена му. Той сподели, че не ял такива от цяла вечност, а вечерта приключи в 1 ч. сутринта. За мен това е един от аспектите на лукса – индивидуалното, запомнящо се изживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара