Наталия Каширская е генерален мениджър на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско от есента на  2017 г. С над 12 години стаж в най-старата европейска верига за луксозни хотели, тя е заемала досега мениджърски позиции в Дубай, Пекин и Кайро. Започва кариерата си през 2005 г. в Кемпински Хотел Мойка 22 в родния си Санкт Петербург, където работи 8 години.

Г-жо Каширская, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско току-що беше обявен за абсолютния победител в класацията на TripAdvisor Travelers’ Choice за най-добър хотел в България през 2019 г. Това се случва за седма поредна година, а наградата е много престижна, защото се определя от потребителите на сайта TripAdvisor. Какво следва след този летящ старт през 2019-а?

Отговорът е лесен – ще продължим да предлагаме най-доброто възможно обслужване, ще сме все така неуморни в намирането на най-добрите служители, ще обучаваме екипа непрестанно, както досега. И не на последно място – ще продължим да надхвърляме очакванията, гарантирайки на гостите си преживявания и услуги, които те не могат да получат никъде другаде в България.

Имате и друг актуален повод за гордост – „Come Prima” бе отличен като най-добрия гурме ресторант на България за 2018 г. от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това съвпада с на една нова кулинарна традиция от тази есен – организирането на тематични вечери, посветени на различни национални кухни. Разкажете повече за нея?

Tази инициатива ми е любима, затова благодаря, че я споменавате. В края на миналото лято с нашия главен готвач Тревор Портели и с мениджъра ни „Храни и напитки“ Иво Ичев замислихме серия кулинарни събития, които да се случват в „Come Prima”. Но не искахме просто винени вечери, каквито правят вече почти всички – въпросът беше какво по-интересно от стандартното можем да направим. Имаме страхотни партньори сред производителите и вносителите на вино – като Домейн Бояр и БНК. Тъй че въвлякохме БНК в организацията. И понеже Come Prima е преди всичко италиански ресторант (макар че според рибните предложения в менюто му е по-скоро средиземноморски), една Италианска вечер изглеждаше логична като старт. Но Италия е голяма, затова избрахме Тоскана, най-вече защото е известна с вината си. Фокусирахме се върху намирането на оригинални тоскански продукти. Резултатът беше: пълен ресторант, доволни гости и действително автентични храни и вина.

Следващата нощ беше Френска, след това – Испанска, последва я  Швейцарска вечер на Сиренето. Последната към момента бе посветена на кухнята на италианския остров Сардиния. Ще продължим да поддържаме традицията и ще се придвижим на следващо, по-високо ниво в сътрудничеството си с винените къщи. Виждаме също така добра възможност да промотираме Банско в международен план – чрез каналите на веригата Кемпински и чрез големите винени вносители, с които си партнираме, и техните контрагенти. Впрочем някои от тях посетиха Банско през последните години и се влюбиха в курорта, а сега продължават да се връщат тук – последната подобна визита бе от Billecart Salmon (семейна изба, елитен производител на шампанско – бел.ред.). Банско явно е наистина магическо място, което винаги надхвърля първоначалните очаквания и формира копнеж за повторно завръщане.

Колко често ще се състоят тези тематични вечери?

Планираме общо-взето по едно събитие на месец. Чуваме коментари от гостите, че трябва да правим по-често такива тематични гурме вечери – всяка събота, например. И ние бихме искали да е така, повярвайте, но перфектната подготовка изисква доста време и усилия. И тъй като ни се ще всеки път да сътворяваме нещо наистина специално – необходимо е и да сме малко по-търпеливи.

Какво още предстои до края на годината?

В центъра на следващата тематична вечер – на 16 февруари – са Морските дарове (тъй като нашият шеф готвач е от средиземноморския остров Малта) и ексклузивните вина на La Scolca (тази прекрасна изба празнува през 2019-а своята 100-годишнина).

На 3 март ще отбележим Националния празник на България с българска вечер и леко осъвременена традиционна кухня.

А след това, аз все пак съм от Русия, ще имаме интересна комбинация от водка и шампанско по време на предстоящата Руска вечер на 23 март.

Не мислим да спираме през лятото. Вече работим по Малтийска нощ – тя ще е истински водовъртеж от вкусове, защото в кухнята на Малта откриваме влиянията на най-различни култури, владели острова по време на бурното му минало. Замислили сме и Вечер на Керала – от тази област в Индия произхожда концепцията Аюрведа, а ние имаме индийски шеф готвач, който е „на ти“ с аюрведичната кухня. Нататък следва Вечер на Прованс – шикарно френско парти, вдъхновено от Сен Тропе, което, ако времето е топло, ще се случи край басейна.

С какво ще се отличава Руската вечер на 23 март? Родена сте в Санкт Петербург и със сигурност имате по-специални очаквания и сантименти към менюто?

О, да – определено съм много навътре в организацията на тази вечер. Но нека първо ви разкажа как стигнахме до идеята изобщо. Разговаряхме с нашия доставчик, който внася най-добрата руска водка в България, и стигнахме до извода, че непременно трябва да подготвим и Руска вечер. Но освен водка на подобна вечеря трябва да има и нещо друго, нали? Тъй че – разсъждавахме ние – какво е пиела още аристокрацията в Русия (понеже аз съм от Санкт Петербург )? Ами шампанско, разбира се. Идеите за храната, бяха относително лесни – нашият су шеф Никола Тодоров познава отлично руските специалитети, с него финализираме в момента менюто. Очаквам то да е един елегантен прочит на руската национална кухня, подправен обаче и с малко лудост – като всичко руско.

Какви специални продукти гастролират в менютата на тези елитни гурме празници?

Както споменах, стремим се да постигнем най-доброто с хората, които работят в хотела, с външните ни партньори и приятели, както и с ресурсите, с които разполагаме. Например, цялата морска храна за Вечерта на Морските дарове пристига директно от Малта. И нашият шеф готвач Тревор Портели, бидейки сам  малтиец, ще я приготви по най-добрия възможен начин.

За Сардинската нощ си сътрудничихме с Джанни Порку, нашия гост готвач, обучавал се в ресторанти със звезди Мишлен, с когото работихме и по сезонните менюта на “Коме Прима”. Той е от Сардиния и негови приятели ни доставиха оттам редки деликатеси. Благодарение на него автентичните сардински продукти намериха място в менюто – типичният, тънък като нотен пергамент хляб „карта да музика“, местни колбаси, сирена, домашни конфитюри за подправяне на ястията.

Гвоздеят в Швейцарската нощ на Сиренето пък беше Никола Тодоров, нашият су шеф, който се оказа страстен почитател на млечните изделия в различните им вариации. Менюто за вечерта беше изцяло в неговите ръце. Тези събития са вид сцена и терен за изява на целия ни кулинарен отбор – всички могат да демонстрират най-доброто, на което са способни, да вложат неподправената си страст и любов в изпълнението на задачите.

С кои винарски изби си партнирате?

При една вечеря – досущ като в живота и в работата – всичко опира до това, дали си намерил правилния партньор. Вече споменах, че ние сме го намерили – в лицето на приятелите ни от БНК (с тях започнахме тези вечери и постоянно усещаме подкрепата им) и от Домейн Бояр (като отличен производител на български вина). БНК имат много специална роля в тематичните ни събития и са наистина фантастичен винен партньор – много съм им благодарна, че правят тези вечери възможни. Радвам се да видя, че споделяме с тях обща визия, което прави съвместната ни работа и стиковането на идеите изключително лесно. Ценя много и техния принос за популяризирането и опознаването на Банско отвъд българските граници – довеждайки тук своите партньори от големите винени изби, БНК разгласиха на свой ред по света за съществуването на курорта и допринесоха за откриването му от мнозина чужденци.

Най-горещата тема в момента е предстоящата Световна купа по ски за мъже в Банско. Кемпински Гранд Арена е част от сложната организация на този голям турнир. Какво да очакваме след приключването му – до края на сезона през април?

Най-напред трябва да кажа, че съм изключително впечатлена, че Банско има честта да е домакин на такова голямо спортно събитие, наравно с най-елитните ски курорти по света. Това е вид „печат за качество“ за курорта. И освен това е фантастична възможност и за Банско, и за България като цяло да бъдат видяни, да привлекат вниманието, което заслужават – с цялото международно покритие, съпровождащо подобен шампионат. Ние, разбира се, подкрепяме всячески състезанието и ще сме щастливи да приемем всичките тези VIP гости, осигурявайки им незабравим престой в Kempinski и в Пирин. Очаквам страхотно представяне и се надявам горещо на високи постижения от страна на българските състезатели. А след Купата се надяваме на перфектни снежни условия (зимата беше благосклонна към нас засега), на чудесно време, на много и прекрасни гости, и на най-доброто възможно ски преживяване изобщо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара