Минава 2 през нощта, а небето става все по-ясно. Наоколо танцуват дузина Снежанки, облечени в кожи от бели мечки. Не, не съм препила с водка „Финландия”, нито пък сънувам – всичко си е съвсем истинско. Просто съм в Лапландия, на 150 километра над Полярния кръг и понеже е лято, слънцето е заковано над хоризонта за 73 дни.

finland3

Лятното слънцестоене, което бележи началото на арктическите бели нощи, е най-важният празник от финския календар. Наричат го Midnight Sun (Среднощно слънце). От 4 години водка „Финландия” го споделя с приятели от цял свят – 24-часово чисто забавление на покрива на планетата сред непокътнатата природа на Лапландия.

Финландците са

особен, мистичен народ,

наследил легендите и традициите на коренното население „саами”. По детски непосредствени, упорити и своенравни, финландците умеят и да работят здраво, и здраво да се веселят. Като истински северни хора продължават да вярват, че земите им се обитават от магически създания: джуджета, феи, добри и зли духове. И Дядо Коледа.

finland1

Особения си национален характер наричат „сису”. Природата и благоговейното й почитане заемат централно място в живота им. Не е чудно – тук природата постоянно опровергава собствените си закони и стимулира въображението: над месец слънцето изобщо не изгрява, после месеци не залязва, а загадъчното Северното сияние омайва всеки, който го е зърнал…

Сауната също е фински патент. Задължителна част не само от всекидневието и почивката, но и от правенето на бизнес. Според статистиката на територията на Финландия има

1,2 млн сауни при 4,8 жители.

finland4Не съществува офис на местна компания без собствена сауна за служителите.

След края на дългата Полярна нощ („каамос”) Финландия е рай за адреналиновите любители на снежни удоволствия, а през лятото –  за рибари, гъбари и колоездачи. Финската земя е хълмиста, гориста и мочурлива, с ниски планини („тунтури”), множество пълноводни реки и над 60 000 езера. Горите се различават от нашите: рехави някак, иглолистните дървета изглеждат млади, тънички. А всъщност са на много години – просто растат бавно в скованата от лед земя. Тия стройни, фини стебла обаче са по-твърди и издържливи от камък – идеален строителен материал. Затова местните строят къщите си само от дърво. Тук вирее и прочутата с красотата си сребърна бреза.

Според водния доклад на ООН, Финландия притежава най-богатия запас от чиста вода в света. Причината е, че самият терен формира идеален воден филтър – чрез многото пластове от морени,

наследство от Ледниковия период.

Водата се пречиства, като се прецежда през глетчерите – това е най-вкусната вода на света. С нея се прави водка „Финландия”.

Средата на лятото е време, през което финландците се завръщат към природата, за да й отдадат почит и да й благодарят за щедрите плодове. Градовете се опразват, ресторантите затварят и всички се изнасят край хилядите езера из страната, за да се радват на воля заедно с приятели и любими хора на денонощното слънце.

finland2

В гората край Китилла, на брега на река Ounasjoki 300 гости на водка „Финландия” поглезиха сетивата си с класни фински наслади като: девствена природа, местни деликатеси (печена сьомга и еленско, гъбена супа с анжелика, блини с боровинково сладко), изворна вода от глетчера Rajamaki, бутилирана специално за случая, финландска музика, студени и топли коктейли, сауна, игри и местни обреди.

finlandia-5

Честването на  Midnight Sun е ритуал, който напомня на българския Еньовден. В основата и на двата празника е древният култ към слънцето и вярването, че през най-дългия ден от годината то се жени. Берат се цветя и лековити билки, които се слагат се под възглавницата, а сънят е пророчески – когото си сънувал, за него ще се омъжиш/ожениш. Точно в полунощ финландците палят огън – на подвижна платформа в реката и го пускат по водата, за да прогонят злите духове и да привлече любов и плодородие. Това е и кулминацията на празника, който се отбелязва от 1316 г. насам – събралото се множество съзерцава как слънцето едва докосва хоризонта и отново поема обратно в небето.

finlandia-7

„Природата на Финландия предоставя най-добрите съставки за производство на качествена водка – кристална глетчерова вода и уникален сорт шестредов ечемик, чието узряване е възможно благодарение на тримесечното непрекъснато полярно слънце. Затова Finlandia Vodka е истиски пример за чист природен продукт. И всяка капка „Финландия” произхожда именно от Финландия”, разказва Александър Снийн, маркетинг мениджър на водка „Финландия” за цял свят.

„Финландия” е една от малкото марки, които съвпадат с името на държавата, от която произхождат. Това е уникално предимство за водката, която се превръща в своеобразен посланик на своята страна, но в същото време компанията „Браун Форман” съблюдава строги вътрешни правила за социално отговорен маркетинг. Тази година организаторите на Midnight Sun Pure Celebration, например, си бяха поставили още една социално отговорна мисия – да проведат своето тържество за 300 души, произвеждайки минимално количество боклук и използвайки биоразграждащи се материали. Затова съдовете – чинии, лъжици, вилици и чаши – за партито на открито бяха от дърво или порцелан, който може да се после да се измие. А гостите бяха поканени да засадят по едно дърво – скромен принос към финландската арктическа гора.

finlandia-6

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара