Париж е градът на любовта, изтънчената кухня и отличното вино. Той замайва главата като Пино ноар и ви кара да искате още и още. Пътуването до Париж може да бъде прекрасно изживяване с романтична нотка и остатъчен вкус на прясно изпечен кроасан с неустоимо кафе „ноазет“, но може и да се превърне в кошмарен спомен, ако не съумеете да се възползвате от предложенията му.  Ето и петте идеи, които ще ви помогнат да сте две стъпки напред към незабравимото пътуване.

Номер 1

Париж е многомилионен град, площта му е 105 квадратни километра, а хората в него никога не спят. Именно заради това придвижването пеша би било прекалено изморително. Освен ако не искате да влезете във форма, вървейки на ден по 7-8 км, #обуйтесимаратонки, може да се възползвате от впечатляващото метро, което се състои от 300 спирки и 16 различни линии. Билетите се купуват бързо и лесно, чрез машини на всяка спирка, а цената им е 1,90 евро. Метрото има собствено приложение „RATP“, което ви помага да намерите най-близката спирка и дори изчислява времето, за което ще стигнете крайната си точка.

Номер 2

снимки: Спасиан Спасов

Градът е известен и с много богата култура. Тук ще намерите над 100 музея, сред които и световноизвестният „Лувър“, където се помещава тайнствената картина на Леонардо да Винчи– Джокондата (La Gioconde) или т.нар. Мона Лиза– жената със „загадъчна усмивка“. Въпреки това, не си поставяйте за цел да посетите всички забележителности, самият факт, че сте из улиците на Париж е страхотно преживяване. Не забравяйте, че може да научите много повече за един град, ако се потопите в атмосферата му, отколкото ако обиколите всички възможни музеи. Пък ако посетите всичко, няма да има за какво да се върнете, оставете си вратичката да виждате всеки път нещo ново.

Номер 3

Айфеловата кула. За някои – голямата ламарина, за други –  големият трафопост, за Франция – символ на разцвета и развитието (La Belle Époque). Макар и много хора да отричат нейния чар, кулата приема на ден стотици хиляди туристи. Не се плашете от километричната опашка – тя е за онези, които ще ползват асансьора. Вместо да чакате час или повече, отидете на другото гише, което изглежда, че дори не работи, тъй като желаещите да се качат пеша са много по-малко. Не се заблуждавайте, че е трудно изкачването, същото е като да се качите на 7-ия етаж в някой от софийските панелни блокове. Освен на зашеметяващата гледка, на върха може да се насладите на висококачествени френски специалитети и сувенири.

Номер 4

За французите храната не е просто средство за живот или нещо, което правят набързо, чакайки автобуса. За тях храненето е култура и начин да се насладят на живота. Направете го и вие – столицата предлага безброй много пътешествия за небцето и сетивата. От около 400 вида сирена до изтънчени вина под 10 евро, а ако сте любители на сладкишите, то френските макарони не са за изпускане. Прекалите ли с виното вечерта, бъдете сигурни, че комбинацията кроасан и кафе ще ви подейства по-добре на сутринта дори от баничка с айран.

Номер 5

Мода с главно М. Париж е мястото, а Франция – родината, откъдето са тръгнали най-влиятелните и най-запомнящите се дизайнери. Високият ток с червена подметка на Кристиaн Лубутен, пионерът в унисекс облеклото Тед Лапидус и имена като Коко Шанел, за които не е нужно да се споменава, просто защото всяко хлапе ги знае. За да се докоснете до тази модна феерия, не е нужно да изхарчите заплатата си за дизайнерска вещ – просто се разходете из улица „Риволи“ или Сент-Жермен де Прес. Освен висок клас облекла, Париж предлага и по-достъпни колекции и марки. Магазините са навсякъде, а не винаги скъпото означава красиво.

Джон Стайнбек е казал, че „пътуването е като брака – един от начините да сгрешиш е да мислиш, че го контролираш“. В случая обаче, ако следвате интуицията си и се докоснете със сърцето си до този град, ще разберете култовата фраза на Одри Хепбърн от филма Сабрина: „Париж винаги е добра идея“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара