Известни пътешественици на нашето време, както и някои от авторите на издателство „Лоунли Планет“ споделят незабравими мигове от свои пътувания, оставили ярка следа в съзнанието им.

Представените 100 кратки разказа в сборника „Най-вълнуващите моменти в живота“ са илюстрирани с разкошни снимки. В книгата ще намерите и полезни съвети как да организирате вашето собствено приключение. Защото без съмнение прочетеното ще ви накара да преосмислите отношението си към света и да погледнете по различен начин към преобразяващата сила на пътешествията. Ще бъдете сред горилите в планините на Руанда или на кон с гаучоси из Патагония. Може да тръгнете и по стъпките на сина, последвал майка си назад, към Александрия в Египет – града на нейното детство.


„Най-вълнуващите моменти в живота“ е колекция от 100 истории за пътешествия, променили завинаги живота на разказващите. Акцент са не толкова дестинациите, а преживяванията на пътешествениците, които са оставили ярка следа в съзнанието им. Впечатление правят и над 250-те красиви снимки, включени в луксозното издание. Към всеки кратък разказ са представени и две рубрики: „Равносметка“ и „Полезни съвети“, с което красивото томче с твърди корици се превръща и в добър пътеводител как да извлечем максимума от пътуването си.

„Пътуването дава сили. То укрепва мускулатурата на „органа“, който ни прави смели, а същевременно смекчава остротата на нашето его. Научаваме се да се примиряваме с обстоятелствата и да откриваме поука и в най-незначителните на пръв поглед контакти с другите. По време на моето пътуване бях в синхрон с това, за което най-много копнееше сърцето ми по време – да сваля от себе си колкото се може повече от бремето на живота“, разказва Ашли Гарвър, след като посещава Индия.

Страниците на „Най вълнуващите моменти в живота“ ни отвеждат както до добре познати дестинации като Париж, Рио де Жанейро и Ню Йорк, така и до по-необичайни като езерото Ветерн в Швеция, за да се понесете по леда с кънки; резервата на индианците Навахо в САЩ, Антарктида, Кейп Таун в Южна Африка, Антарктида, Фиджи, Тибет, Петра (Йордания), Непал, Камбоджа, Танзания, Колумбия, Мадагаскар, Тенерифе (Канарски острови), Монголия, Тайланд, Перу, Китай, Виетнам, Галапагоски острови (Еквадор), Патагония (Чили), Йемен и др.

Някои от историите са истинско вдъхновение за смелост – например Рут Косгроув пресича Коралово море (Папуа Нова Гвинея), плавайки съвсем сама едва на 12 години – тя никога няма да забрави чувството да бъдеш в безкрая на планетата, на 2 дни път от най-близката суша.

Ако искате да придобиете усещането, че можете да успявате във всичко, трябва да изкачите Халф Доум, съветва пък Нийл Уилсън. Изкачва тази трудна стена от 2694 м в Националния парк Йосемити, Канада, само за около 42 часа.

Прекрасно планинско приключение преживява и Брет Аткинсън в Патагония, Чили, като се озовава на седло с патагонските гаучоси. Макар и описанието му да е кратко, живописният субалпийски ландшафт, многообещаващото чилийско барбекю и агне на жар, гаснещата привечерна светлина на далечния южноамерикански Юг ще ви накарат да се потопите в тази атмосфера.

Ако пък искате да усетите спокойствието на живота и сте любители на живописни пейзажи и на по-мистичното, за вас е например Коясан (Япония) – светът на спокойното съществуване и на уважението. Това пътуване със сигурност ще промени „егоистичните позиции на заетия преди всичко със себе си западен човек“. В тази насока е разказът за храмовете в Баган, Мианмар – слънчевата светлина, която преминава през великолепните древни храмове, ви карат да се чувствате като хипнотизирани, да усещате необикновена радост, която изпълва душата ви, обобщава Ники Холфорд.

Пътешествието може да бъде и лечение: Антония Болингброк-Кентотива в Индия и се докосва до Тибет: „Разходката из хълмистата пустош на около сама по себе си беше чудесно преживяване, но онова, което го направи неповторимо, беше внезапно връхлетялото ме чувство, че съм се излекувала, че моите панически атаки най-сетне са останали в миналото. Това е като да излезеш изведнъж на светло, след като си живял дълго време в тъмнина.“

За любителите на силните преживявания и адреналина са дадени идеи като обиколка на Монблан, преминаването на „теста за смелост“ в националния резерват Самбуру в Кения, Празното каре в Оман – най-голямата пустиня в света, пътуване с шейна в Гренландия, среща с тигър в резервата Бандхавгарх, Индия – въодушевлението е безгранично, или пък да попаднете очи в очи със седем лъва в национален парк „Кидепо Вали“ в Уганда. За смелчаци е и спускането на 120 м за 20 мин до центъра на Земята в Исландия, сафари с кану или пък да погледнете право в активен вулкан: равносметката е, че „понякога преживяваме най-необикновените моменти в живота си, когато напуснем своята зона на комфорт и стъпим на непозната и дори плашеща ни територия“.

Не на последно място в „Най-вълнуващите моменти в живота“ се засягат и каузите да сториш добро, които също преобразяват и ни карат да променяме нагласите си. Такъв е примерът със  Стивън Фелън, който предлага доброволната си помощ на пострадалите от цунамито в Онагава, Япония, през 2011 г. Стихията отнема живота на 18 500 души, а местността е напълно унищожена и в отломки от досегашния бит. Само при истински сплотяваща работа с местните „културните бариери се разчупват и официалната учтивост отстъпва място на истинското приятелство“. От друга страна, Сара Аутън прекарва месеци наред сред Атлантическия океан – дава си сметка, че по време пътешествието си е видяла много повече пластмасови отпадъци отколкото китове. Тогава решава, че трябва да даде по-голяма гласност на този проблем и сама редуцира консумацията си на продукти от пластмаса в ежедневието си.

„Най-вълнуващите моменти в живота“ е наръчник как да преследваме вълшебните моменти, които ще ни преобразят и ще ни насърчат да живеем пълноценно. Трупането на преживявани ни показват съществените неща в съществуването ни и отклоняват поне за миг нашето внимание от всекидневното, тривиалното и комерсиалното.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара