Споделено удоволствие от здравословна и красива храна, приятен женски разговор за енергията и куража да работиш това, което обичаш, и за мисията да помагаш. Така изглеждаше втората сбирка на Клуб Smart Lady, чийто домакин вече по традиция е Fibank. Ути Бъчваров посрещна отново в своя телевизионен дом 15-ина успешни бизнес жени, приготвяйки с помощта на кулинарния блогър Ади Гюзелева великолепна храна, съчетана с елегантните вина от портфолиото на BNK.

Специален гост този път бе харизматичната Силвена Роу, първата жена в журито на MasterChef България – шеф-готвач, пре дприемач, автор на кулинарни книги, приготвяла храна за световни звезди като Мадона, Тина Търнър, Шер и Клаудия Шифър. Срещите на Клуб Smart Lady са част от ексклузивната програма на Първа инвестиционна банка в подкрепа на жените в бизнеса.

С толкова много топготвачи около масата, разговорът логично се фокусира върху храната като източник на удоволствие и здраве. Разбира се, стана дума и за предприемачество. Всички бяха на едно мнение – по-важно от здравето няма и за да са жените успешни в начинанията си, от ключово значение е да се чувстват здрави, привлекателни и силни. „Бизнесът прави пари, ако нямаш здраве обаче, нямаш нищо“ бе посланието на Chef Силвена Роу, чиито изключително интересни истории превърнаха второто клубно издание в своеобразен и приятен урок по здравословно хранене и любов към живота.

„Всички тук сме съмишленици и идеята е да покажем на други жени, а и на мъжете, че може да ни се има доверие, когато правим бизнес”, каза при откриването Севдалина Василева, изпълнителен директор и член на УС на Fibank. Според нея шеф Силвена Роу е постигнала невероятни професионални висоти в един мъжки свят, където жените готвачи на топ позиции са рядкост, затова примерът й е заразителен. Жените у нас имат нужда да чуват повече и по-често за подобни успешни ролеви модели, убедена е Севдалина Василева.

А ето как изглежда и формулата за успех на самата Силвена Роу: да трупаш богат житейски опит и същевременно да продължаваш да си млад, витален и пълен с енергия. „Това ти дава възможност да работиш върху мечтите си и върху самия себе си, да градиш собственото си самочувствие и с бодра крачка да вървиш напред”, сподели шеф Роу. Тя добави, че

днес готвачите са новите рок звезди,

но преди далеч не е било така и се е гледало с пренебрежение на тази професия.

„Всъщност някога станах готвач от лакомия, на майка ми дори й беше неудобно да казва, че съм готвачка – разказваше, че работя в ресторант, сякаш съм негов мениджър. Днес обаче като готвач аз владея силата да ви накарам да летите – чрез моите ястия. Храната те кара да летиш, дава ти енергия, тя те събужда, възбужда и предотвратява болести”, призна Силвена Роу. Според нея обществото е жестоко към жените – то непрекъснато се взира в това как те изглеждат, затова е важно за тях, с каквото и да се занимават, да имат знанията и енергията да останат и да се чувстват млади максимално дълго. Шеф Роу, която е родом от Пловдив, но от края на 80-те години на миналия век живее в Лондон със съпруга си британец и двамата си синове, разказа, че напоследък е насочила професионалните си интереси към Средния изток. Тя има ресторант в Дубай, където неин бизнес партньор е местен шейх, и често приготвя храна за членовете на кралското семейство.

„На арабски има една чудесна дума – шатра. Това значи да си хитра в добрия смисъл – интелигентна, оправна, да си светната. Та

ние, жените, сме шатра”,

посочи Роу. Нейната визия за бизнеса и за ресторантьорството не е просто да можеш да сготвиш вкусна храна, а тя да е още здравословна, да е наш съюзник в битката с болестите и бързото остаряване. Силвена Роу е превърнала в уникална бизнес формула нещо, което е открила и успешно продава – т.нар. епигенетика, при която съдбата на клетката не зависи от гените, а от средата и от цялостното ни отношение към живота и към себе си. Нейната храна е базирана най-вече на антиоксиданти и на т.нар. супер храни. „Много тревоги и болестни състояния могат да се избегнат или подобрят с чиста здравословна храна”, смята Роу. Когато отворила ресторант в Дубай, всички в емирството решили, че като нея ще започнат да готвят здравословно. „Но едно е да си мислиш, че го правиш, друго е да знаеш как. Не се плаша от конкуренцията, обичам я – тя ми помага да не спирам и да съм постоянно „на нокти”, каза шеф Роу. Тя допълни, че мъжете в нейната професия са като танкове, докато жената във всеки бизнес привнася финес и емоция, превръща го в преживяване.

Една от причините Силвена Роу да участва в риалити формата MasterChef е нейният

стремеж да запали хората по здравословно хранене.

Била изключително изненадана от страстта и глада за информация, трогнало я колко млади хора й писали, че искат да са като нея. „Не дойдох, за да стана role model, но Господ ми го даде и имам морална отговорност да продължа – твърди шеф Роу. – Когато правиш нещо за хората, това те кара да летиш, затова избрах Клуб Smart Lady, а не инициативи, свързани с кренвирши, салами и т.н.” Все пак нейното най-голямо постижение в живота било свързано не с храната, а със синовете й.

Неусетно разговорът се пренесе към децата, а присъстващите се обединиха около мнението, че здравословното хранене на подрастващите е изключително важно. Сред участниците в срещата бяха Мариана Ненова, собственик на спортен комплекс „Дема“, която от 40 години тренира деца на тенис; ПР-експертът Ива Екимова и нейната дъщеря – изгряващата звезда на музикалната ни сцена Дара Екимова; Ива Атанасова, създател на фондацията DigitalKidz; Ягодинка Лазарова, художник и собственик на студио, което разкрива и развива арт талантите у децата, Ваня Манова, регионален мениджър на MasterСard за България, Северна Македония, Албания, Косово и майка на 3 деца; Вероника Боева, която  е собственик на рекламна агенция, Надя Кошинска, член на УС на Fibank и директор „Малки и средни предприятия“ в банката.

Социологът Марчела Абрашева, регионален директор за Югоизточна Европа на Kantar TNS, сподели наблюденията си, че младите все повече обръщат внимание на културата на хранене. „Има много информация по темата навсякъде, но

на хората масово

им липсва компас“,

обясни тя. Дамите направиха един експеримент – всяка една от тях разказа откъде е научила как да се храни здравословно. Всяка имаше различни ориентири и различни източници на информация, на които се доверява. Женският разговор продължи с часове и завърши с пожелание за красиво лято и нови клубни срещи.

От екипа на Ути, с дъх на лято:

Дамската среща започна на крак с бъбрене, усмивки и чаши пенливо Просеко Боле Брут на Андреола. Първа на масата се появи салата „Трикольори“ в емблематичната й българска вариация а ла Ути – дъното на чинията бе покрито с пухкав бял мус от леки пресни сирена. Отгоре се бе настанила топка бланширан тъмнозелен спанак, овкусен със сол от далечни морета и капка лешниково олио. Червеното бе представено от грозд „ококорени” чери доматчета, мариновани в амброзия от бъзов сок и бяло балсамико. Предястието бе придружено от пъргаво бяло вино с ухания на трева, цитруси и солен бриз – Совиньон Блан Ла Пул Бланш на Саша Лишин.

След това дамите се гмурнаха в „царството на русалките“ – комбинация от дъхави картофи Бомбай, подправени с джинджър, кардамон, пресен кориандър и пушен пипер, върху които бе кацнала розова скарида, леко попарена в горещия тиган и заобиколена с тъмен риф от Insalata con nero di seppia (овкусени с мастило от сепия и аншоа).

Компания им правеше едно бяло вино с характер – Шардоне Киарамонте от Фириато.

За основното тежката дума имаше Ути – той почерпи дамите с изумително крехко дивечово филе, допълнено от био Шитаки гъби, отгледани в България, гладък мус от карфиол, целина, тиквичка и зелена ябълка.

Тук розето бе другар за някои дами, а за любителите на червеното пристигна младо Пино Ноар Кото Бургиньон на Албер Бишо, което влезе прекрасно в съдружие с желанията им.

Десертът се представи под формата на оранжеви кайсии, оваляни „пестеливо“ в кафява захар и канела, отскочили до фурната, колкото да потънат в карамел, охладени и поръсени със захарно песто от мента, анасон и кора на лайм. Пиршеството в чинията бе допълнено от топка ванилов сладолед с хрупкави кайсиеви ядки, което се съчетаваше чудесно с розовото просеко на Андреола и домашните ликьори на Ути от зелени орехчета и вишни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара