Миналия месец стана дума, че първата крачка, за да предизвикате изобилието в живота си, е да си зададете въпроса „Колко струвам аз?” и доколкото е възможно без вътрешни драми, да напишете на лист точната сума, с която цялото ви същество се съгласява, че е съвсем окей. Тя е вашата самооценка. Обещах, че следващия път ще споделя забавна идея как да пренесете тази сума от виртуалното в реалното. И за да не ви е скучно, ще намеся и секса.

window-574870_1280

Е, имах предвид не просто секса, а най-прекрасната представа за вашия партньор с едно наум, че има купища прекрасни хора, с които сексуалните ви предпочитания могат да се разминат толкова драматично, че отново да изпаднете в силно раздвоение „каква я мислех, каква стана”. Абсолютно същото е с благоденствието. Неслучайно битува легендата, че „парите не носят щастие”. Проблемът въобще не е в самите пари, нито пък в някакъв конкретен мъж. Сами по себе си тяхното поведение към нас е лишено от емоция – до момента, в който не им обърнем специално внимание. Кризите на „сбъднатите молитви” в общи линии се дължат на навика да мислим, че за да получим едно нещо, трябва да направим компромис с друго. Добрата новина е, че за всяка болка има билка. За себе си съм го нарекла

авансова адаптация

към желания от мен тип мъж и респективно начин на живот. Това буквално означава да промените отношението си към себе си и света сякаш вече живеете по другия начин, без всички да ви мислят за напълно лудичка. И бездруго го правите постоянно, когато се подценявате. Просто сменете предавката. И готово. Готово ли? Е, добре де, не съвсем. Както е ставало дума вече, всяка промяна – лечение на тежко заболяване, усвояване на чужд език, развиване на много добри шофьорски умения, справяне с тънкостите в даден занаят, изграждане на здраво тяло, трайно преминаване от един хранителен режим на друг, лекота в постигането на сексуалното удоволствие, постигане на синхрон между двама души в партньорството им… наистина абсолютно всичко, е еволюционен процес и за някаква видима промяна може да се говори след третата година, но процесът е завършен след седмата. Никога нищо не може да стане на принципа „отказвам цигарите от утре”. От утре може само да се настроите, че вече нямате нужда от цигарите. Това можете да го направите още днес. Ето как действа: щом си кажете „отказвам цигарите от утре”, днес ще пушите като невидели, като за последно. И да не ви се пуши, пак ще пушите. А утре по време на първата цигара с кафето ще развиете чувство на вина, тъпа болка в главата, мегагадно усещане за  „жаби и гущери” в устата, погнуса от сутрешното отхрачване и силно съмнение в собствената ви воля. Целият този негативизъм ще ви „помогне” да виждате света в по-тъмни краски и честичко да стигате до извода „Какво ли зависи от мен и бездруго”. Ако допуснем, че все пак се заинатите да ги откажете, ще късате нервите на всички месеци наред, докато се освободите от тремора на никотиновия глад, ще „пушите” солети като пълни откачалки, ще компенсирате с храна и ще напълнеете  – все стрес след стрес за организма. Накрая ще успеете, но все тая – няма да сте happy. Тази тактика на решимост и действие е от типа „от реалното – в реалното”.

Но ако ей сега, докато четете този текст, ви мине мисълта:

„Вярно, че нямам постоянна нужда от цигарите. Я, колко ми е приятно да си чета, без да ми влиза дим в очите и носа”,

вероятността да отложите паленето, без да развиете никакво чувство на вина, е много по-голяма. Първата реплика е решимост, за която не сте психически готови, но си вменявате като изпитание за волята и бързо ще се порицаете. Втората нагласа е свързана с намерение, което не поставя на инквизиторски изпитания вашата готовност за промяна, а тихомълком ще следва своя естествен процес. Тоест първо създавате нова представа за себе си като непушач в един виртуален свят. Стига да не забравите тази представа, постепенно ще забележите, че месечният ви разход за цигари се е свил с цял стек. Ей така, незабележимо, защото сте започнали да забелязвате колко хубаво е в офиса, където вонята не е попила и във въздуха. След време ще започнете дори да сядате на масите за непушачи, когато обядвате набързо. Скоро цигарите ще останат единствено част от пакета „алкохол и забавна компания”. Авансовата адаптация означава да регистрирате всеки симптом на новото усещане за себе си с думите „колко ми е хубаво така”. Така виртуалният ви образ от момента на първоначалното намерение капка по капка ще се просмуче в реалността и ще ви изпълни с нова същност, изглеждала някога абсурдна. И когато тази реалност стане вир, няма да се удавите у него, напротив, ще е станало втора природа да си плувате като риба, която се е научила да избягва мрежите на популярните заблуди в този свят. Всяко нещо, което сте в състояние да си представите ясно, може да стане ваша реалност. Това е ключът и към успеха, и към комфорта при неговото постигане, и към уникалността на всеки човек на земята.

Някога в рубриката „Секс в първо лице” споделих достатъчно трудни начини да търсите дълбочината на съкровената си сексуална природа и да не пренебрегвате нейните желания, когато избирате партньор. Има и по-лесни начини (които съвсем закономерно се разкриват, като изгазиш трудното). Най-трудното винаги е човек да дефинира претенцията си с думи прости, ясни и категорични. Най-лесният начин да го направите е да попълните анкетен лист в сайт за запознанства, но не в частта „търся приятели и евентуално чат”. Смело го направете в някой сайт за по-разкрепостени. В нашия случай упражнението е да дефинирате себе си без никаква нужда от отговорност към онези, които ще ви напишат „Zdr.” – и бездруго Zdr нищо не значи. Ако искате, копирайте теста и не го публикувайте в интернет пространството. Но моят съвет е да го оставите подробно попълнен, за да имате удоволствието да забележите, че наред с грабливите птици, жадни за ново врабченце,  много скоро ще привлечете хора, чиито профили са също толкова искрени и забавни по начин, който ви допада. За целите на тази задача не е нужно да се запознавате с никого. Но имайте предвид този свой портрет, когато излизате със своите си хора, в собствената си среда. Наблюдавайте удоволствието да имате ясна визия за себе си и желания партньор. Много скоро в реалността ще се появят хора, които ще притежават все повече качества от анкетата за вашия perfect match. Така ще бъдете психически готова за момента на неговата поява в реалността. Ако ви падне изневиделица, без да сте подготвена, като нищо може да не го познаете и да си кажете: „Този пък откъде се взе, привлича ме, обаче от друга страна, много ме дразни.”

Същото е с парите, с изобилието в живота ви генерално.

Миналия път ви посъветвах да си направите съвсем точно сметка по пера какво е финансовото ви състояние сега. В приходи – всички възможни източници на приход. В разходи – точните суми за всичко, което наистина харчите: храна, цигари, алкохол, козметика и козметични процедури, дрехи и обувки, за дома си, за детето, за кафе и забавления с приятелки, за култура и канцелария… всичко. Не се плашете ако се окаже, че втората сума надвишава първата. Най-важното е: не си и помисляйте да свивате разходите. Идеята за благоденствие включва и увеличаване на разходите, неизбежно е. Но категорично изключва безхаберното пилеене на парите и липсата на отношение към тях. Това листче с приходи и разходи черно на бяло само ще канализира разходите ви в онези квадратчета, където „инвестицията” се възвръща. После направете още един „виртуален списък” на произволна точка в бъдещето, където се виждате като успял човек. Вместо да се занимавате с обичайните бръмбари в главата си, пообщувайте с този виртуален образ на самата вас, все едно играете в Second Life, и направете същото – нафантазирайте си източници на приходи. Убедена съм, че те ще включват доход от онова, което най-много ви се прави на света, и някаква рента, равна точно на разходите, които биха ви създали усещането, че не ви се налага да мислите за дреболии. Почти съм сигурна, че в разходите ще наместите доста пътувания, хубава кола, туй-онуй на Prada & компания топмарки, мечтан домашен интериор и хайвер за лице от онези, по 500 евро. Не че толкова ще ви трябва – то е заради кефа, че можете да си го позволите. След като пообщувате със своето бъдещо успешно и щастливо Аз, е твърде вероятно ръката ви сама да напише в Google думичката „инвестиции” – може да ви отнеме няколко месеца лутане и ровене, но ще ви хрумне какъв да бъде лично вашият път към вашата рента. Забележите ли го, ще се успокоите и ще вземете най-сетне да правите онова, което най-много ви се иска на света. Стига да бъдете търпеливи и всеки ден да си напомняте коя сте вие, да вземате решения от позицията на вашето виртуално щастливо и успешно Аз, светът от само себе си ще се нагласи по вас на мястото на онази безконечна мъка вие да се нагласяте по него.

Точно толкова просто е. Затова почти никой не се наема да го прави. Нали все обичаме да ни е трудно.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара