Валери Стефанова е носителка на титлата „Мисис България Universe 2020″. Казва, че короната е истинска мисия, зад която стоят години на труд и изпитания. Има прекрасно семейство и дъщеричка на 3 години. Амбициозната брюнетка е родом от Хасково, но животът ѝ към днешна дата основно е фокусиран в Англия, където работи вече над 11 години. Сбъдва мечтите си с целеустременост и вяра, че историите зад тях да могат да се екранизират. Не спира да пътува из целия свят, посетила е 64 държави – повече по работа, но успява да открадне време и за приключения.

Снимки Костадин Кръстев-Коко, грим и стайлинг Фани Албайрак, коса Cveti’s Secret Beauty Salon Sofia, палто Rocco Barocco by Bridal Fashion, Paradise Mall

Преди пет години Валери Стефанова основава клиника за естетична медицина в Лондон, но само година по-късно заминава за Китай със съпруга си, където живее една година. След завръщането си прави пълен рестарт на живота си. Сбъдва една от най-големите си мечти, които има още от ученичка – да следва криминално право.

След спечелването на короната на най-красивата омъжена жена, Валери Стефанова стартира благотворителна инициатива, която продължава и до днес – безплатно онлайн обучение по английски език на социално слаби деца. То ще продължи цяла учебна година, а желаещите могат да й пишат в Инстаграм: Mrsbulgariauniverse2020. Всички деца, които имат нужда от уроци могат да се запишат по всяко време на годината. Няма ограничение в броя на хлапетата, които ще се обучават онлайн.

Валери Стефанова ще представи в края на ноември, началото на декември България на един от най-големите световно известни конкурси – MRS UNIVERSE, който ще се проведе в Южна Кореа. На конкурса вече има записани за участие 100 жени посланици. Всяка година международното събитие отнема от 7 до 10 дни. През този период омъжените жени от различни страни участват в много инициативи. Идеята, която ги обединява, е мотото „Срещу насилието“, което през годините обхваща различни каузи. Истинската цел на състезанието в този аспект е, че красотата е само малка част от цялата привлекателност на една жена, заслужаваща да бъде почитана.

Гардероб Paradise Mall, FLOWERS&CO Gallery, тоалети PROVOCATIVE, бижута FLICKA

Как една жена със свой бизнес, семейство и интереси извън България, един пътешественик, обиколил над 60 държави, решава да се яви на конкурс за красота в родината си?

Такова решение се взима колкото спонтанно, толкова и осъзнато. Всяко момиченце има мечта да е принцесата на своя принц и в своята приказка. Някои успяват да я сбъднат – и в пряк, и в преносен смисъл. Истината е, че короната е истинска мисия, зад която стоят години на труд и изпитания.

Много дами, спечелили титли за красота се занимават с благотворителност, но определено време. Казвате, че не искате да сте „Мис“ за една година. Все още предлагате безплатно онлайн уроци по английски език за деца. И защо се спряхте точно на тази инициатива?

Правя го не само като и защото нося корона и титла, както и, че това се очаква от мен, а защото го чувствам като лична необходимост и ангажираност. Английският език не просто промени живота ми, направи го вдъхновяващ.  Получих шанса да пътувам в чужбина, да продължа образованието си, да създам страхотни връзки и да намеря подкрепа по целия свят, а накрая да направя и своя собствена организация, с която да помогна на много деца в цяла България. Всичко това е резултат от упоритата ми работа по изучаване на английски език преди около 12 години.

Има достатъчно бедни деца, които не могат и никога не биха могли да си позволят частни уроци, и към точно тези деца е насочена моята помощ. Да, разбира се, в един идеален свят бихме имали равни възможности за всички, но ние не живеем в идеален свят и трябва да приемем, че това е невъзможна мечта без чужда помощ. Щастлива съм с това, което правя, помагайки на децата. А ако това подобри живота на някое дете, ще бъда още по-щастлива. Уроците продължават и всяко ново дете, което иска да учи и да се развива е добре дошло по всяко време.

Децата са нещо много специално. Децата от по-бедни семейства, например, наистина няма да имат друга възможност, освен нещо подобно, за да научат даден език. Когато станат на 18, те трябва да имат добро образование, за да имат шанс да успеят да се развият професионално в живота си. Иначе работят ниско платена работа и са неудовлетворени. Децата на по-заможни родители в същото време са ходили на частни уроци и учители, затова стартират по съвсем различен начин. Затова се насочих точно към децата между 13 и 18-годишна възраст.

Ако последните две години са време за размисъл, ако всичко, което се случва покрай пандемията, е вид урок – кой е урокът, който научихте?

В моя живот всеки ден и всяка житейска ситуация са урок, дори наглед обикновените. Пандемията, в глобален план, беше и шанса ни да обърнем поглед към себе си, тя е и възможност за рестарт и самоанализ. Ние ежедневно се надбягваме с времето, а една неочаквана ваканция може да ни накара да си припомним колко фундаментално важно е навреме да поспреш, да релаксираш пълноценно и презаредиш.

Смятате ли се за успяла жена – имате собствен бизнес, имате щастливо семейство?

По моите критерии – да. Имам навик да се самоусъвършенствам и го правя всеки ден. Една успешна жена знае къде иска да бъде и има план как да стигне до там. Тя си поставя цели и въвежда план за действие за постигане на тези цели. Измервам успеха си, преоценявам и си поставям още цели. Формулата на моя успех е, че аз поемам високи рискове в живота.

Явно сте човек, който обича предизвикателствата. Как преплетохте пътищата на естетиката и криминалното право?

Тази житейска еклектика, за жалост, е неизменна част от ежедневието на модерната градска жена, но да ѝ благодарим, защото това ни държи във форма, донякъде. И да – все пак успявам да поддържам добра комуникацията между красотата и криминалистиката. Дори мисля, че си помагат …

Какво следва след правото?

Ще видим… и на мен ми е интересно. Имам и бъдещи планове, разбира се. Но, нека първо реализирам всичко, с което съм се захванала в настоящето.

Като човек, който живее над 10 години извън България, какво мислите за ситуацията у нас?

На този въпрос е трудно да отговоря с кратък коментар, а и не знам дали наистина имаме възможността да видим каква е скритата реалност. По-скоро всички ние сме наясно с видимата страна – тя не е реалната, без това да означава, че трябва да бъдем пасивни наблюдатели на потъващия кораб ( във всеки един смисъл, дори и като конкретна препратка към една от основните теми в новинарските емисии).

Пътувала сте много. Промениха ли ви и как тези ваши пътешествия?

Темата за моите пътешествия е много дълга и необятна, като света. Пътуванията са моите мечти, които ще продължа да сбъдвам, докато ме има, но не толкова, за да ме променят, а да разширяват и обогатят мирогледа ми.

А как ви промени майчинството?

Майчинството ме кара да се чувствам не толкова променена, колкото реализирана по начин, за който не съм и мечтала. Всяка трудност, тревога и всяка сълза се компенсират с онова чувство на плътност, смисленост, мъдрост… и тиха радост, които нищо друго в живота не може да ти даде.

Каква е личната ви рецепта за красота?

Моята лична рецепта ли?! Нека го кажем така: 50 грама добра наследственост; 90 грама ежедневна грижа, поне още толкова – качествен сън; eдна от задължителните съставки е вътрешният позитивизъм и още няколко тайни подправки.

Подписахте договор с Lindroths Maskinservice AB. Защо приехте да бъдете тяхно рекламно лице?

Защото те са експерти с над 31-годишен опит в инженерната индустрия. Благодарение на високата техническа компетентност на г-н Томи Линдрот, широкият кръг от контакти и познания за пазара, Lindroths Maskinservice AB (www.lindrothsmaskin.se) успя да изгради силна търговска марка. Те са най-големият единичен собственик на машини Мazak в Швеция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара