Анджелина Джоли – мокрият сън на половината човечество, некороновата кралица на красотата, въплъщението на холивудската мечта, жената, която набързо направи Брад Пит баща на 6 деца – отряза гърдите си заради опасността да се разболее от рак. Кастрира символа, за да живее. После го обяви пред света. Превърна своето женско унижение в публичен дебат.

Вероятно можеше да го запази в тайна. Вероятно никой нямаше да забележи разликата, когато се появи с чисто нов бюст в следващия си филм. Щеше да си спести жлъчните клюки, тонове жълтеникава вестникарска хартия и превръщането си в глава от медицински учебник. Тя обаче реши да говори, за да предпази другите жени.

Не сме свикнали на подобна етика. Търсим подметената под килима мръсна тайна. Не вярваме, че доброжелателството може да е мотивация. Докато не се сблъскаме с подобна страшна опасност. Когато разбираме, че животът е по-голям от всяка суета.

Анджелина призна, че се е подложила на операции за отстраняване на двете й гърди и последвала пластична реконструкция. Причината – актрисата е носител на ген, причиняващ рак на гърдата и рак на яйчниците. Рискът тя да се разболее от тази разновидност на коварната болест е изключително висок. И начинът той да се намали е чрез мастектомия.

През 2007 г. майката на Анджелина Джоли Марша Лин Бертран умира от рак на яйчниците. Само две седмици след като Анджелина обяви, че се е подложила на превантивна двойна мастектомия, след близо десетгодишна битка с рака на гърдата, умира и леля й Деби, която е била носителка на същия дефект в гена BRCA1.

Актрисата реши да каже на целия свят за операцията си от страниците на Ню Йорк Таймс:

Майка ми се бори с рака в продължение на почти едно десетилетие и умря на 56. Тя бе жива достатъчно дълго, за да види първите си внуци и да ги държи в ръцете си. Но другите ми деца никога няма да имат шанса да я познават и да се докоснат до нейната любов и доброта.

Ние често си говорим за мама на мама и аз се опитвам да им обяснявам за болестта, която я отне от нас. И те ме питат дали същото може да се случи с мен. Винаги съм им казвала да не се притесняват, но истината е, че аз нося дефектнен ген, BRCA1, което рязко увеличава риска от развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците.

Лекарите ми изчислиха, че при мен има риск от 87% за развитие на рак на гърдата и от 50% – на яйчниците, въпреки че ристък е различен при всяка жена.

Само малка част от случаите на рак на гърдата се дължат на наследствени генетични мутации. Но тези, които имат дефект в BRCA1, носят средно 65 процента риск да се разболеят.

След като знаех, че това е моята реалност, реших да бъда активна и да намаля риска доколкото мога. Реших да се подложа на превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът от рак на гърдата е по-висок от риска от рак на яйчниците, и операцията е по-сложна.

На 27 април приключих трите месеца на медицински процедури, които включваха мастектомията. През това време успях да запазя случващото се в тайна и да продължа работата си.

Но сега пиша за това, защото се надявам, че други жени може да се възползват от моя опит. Ракът все още е дума, която пробожда със страх сърцата на хората и създава дълбоко чувство на безсилие. Но днес съществува възможност да установите чрез кръвен тест дали сте силно податливи към рак на гърдата и рак на яйцниците, и да вземете мерки.

Всичко започна на 2 февруари с процедура, изследваща каналите зад зърното на гърдата. Свързана е с известна болка и синини, но дава шанс за запазване на зърното. Две седмици по-късно ми бе направена главната операция, при която се премахва тъканта на гърдата и се слагат временни импланти. Операцията продължава до 8 часа. Събуждаш се с дренажи и тампони в гърдите. Чувстваш се като в сцена от научнофантастичен филм, но дни по-късно можеш да се върнеш към нормалния живот.

9 седмици по-късно беше последната операция, при която ми направиха реконструкция на гърдите с импланти. В последните няколко години има голям напредък при тези процедури и резултатът може да е наистина естетичен.

Искам да кажа на другите жени с подобен проблем, че решението да си направя мастектомия не беше лесно. Но съм щастлива, че го направих.

Сега шансът да развия болестта намаля от 87% на под 5%. Мога вече да кажа на децата си да не се страхуват за мен. Успокояващо е и, че след операцията няма нищо, което да ги притеснява. Виждат малки белези и това е. Останалото е мама – такава, каквата винаги е била. И знаят, че ги обичам и ще направя всичко, за да бъда с тях колкото е възможно по-дълго.

След операцията не се чувствам по-малко жена. Направих избор, който не намалява женствеността ми. Късметлийка съм, защото партньорът ми Брад Пит ме обича и подкрепя. Искам да кажа на всеки, който има съпруга или приятелка в това положение – вие сте много важна част от тази трансформация. Брад беше в клиниката от първия до последния момент на операциите. Намерихме време да се смеем заедно. Знаехме, че това е правилно за нашето семейство и че ще ни сближи още повече.Така и стана.

За всяка жена, която чете това, надявам се, че то ви помага да знаете, че има решения. Искам да окуража всяка жена, особено ако имате семейна история на рак на гърдата или яйчниците, да търсите информация и медицински експерти, които могат да ви помогнат, и да направите своя собствен информиран избор.

Имам честта да потвърдя, че има много прекрасни лекари, работещи с холистични алтернативи на операцията. Моята собствена схема ще бъде публикувана своевременно на интернет страницата на Pink Lotus Breast Center. Надявам се, че това ще бъде полезно за други жени.

Ракът на гърдата убива около 458 000 жени всяка година според Световната здравна организация, най-вече в страните с ниски и средни доходи. Трябва да се превърне в приоритет и да се осигури достъп на повече жени до генетични тестове и спасяващо живота превантивно лечение, независимо къде и как живеят. Цената на тестове за BRCA1 и BRCA2, която възлиза на повече 3000 долара, е пречка за много жени и в САЩ.

Избрах да не пазя в тайна моята лична история, защото има много жени, които не знаят, че може би живеят в сянката на рака. Моята надежда е, че те също ще имат възможност за генно тестване и ако имат висок риск – имат избор.

Животът идва с много предизвикателства. Тези, които не бива да ни плашат, са тези, които можем да поемем и контролираме.

Ефектът Анджелина

Личният избор на Анджелина, очаквано, предизвика цунами от коментари по цялата планета – в най-авторитетните медии, в социалните мрежи, във форуми, сайтове и лични блогове. Той бе последван и от лавина от признания на известни жени, че и те са се преборили с болестта.

Актьорът Брад Пит излезе с декларация, публикувана в London Evening Standard: “Бях с нея, когато тя реши да се подложи на тази операция. Намирам избора на Анджи, както и на много други като нея, за абсолютно героичен… Всичко, което искам за нея, е да има дълъг и здравословен живот. Денят, в който й отрязаха гърдите, беше щастлив за нашето семейство… Тя можеше да преживее всичко това тихо, но нямаше да е мъдро решение. Всички трябва да знаят, че процедурата не е толкова страшна и да имат кураж. Всъщност това е вдъхновяваща стъпка, която трябва да даде сили на много жени”. Самият той призна, че ще си направи изследвания, защото трудно запомня лица на хора и се съмнява дали не страда от рядка болест.

Изборът на Анджелина породи коментари и в нашата страна. „Винаги съм се възхищавала на тази необикновена жена с необикновен живот, казва българската актриса Теодора Духовникова. Затова, когато една сутрин прочетох, че тя доброволно е изрязала и двете си гърди, без да е болна от нищо, се разплаках от възхищение заради това, че е смела, необичайна, несуетна, напълно луда, но абсолютно отговорна към това да е жива. Заради децата и мъжа си. Която и друга жена на света да го бе направила, щеше да е нелепо, налудничаво и неавтентично, но извършено от нея, това е просто акт на любов към живота. Ако разбера, че има 87% шанс да умра в адски мъки и няма да видя как растат децата ми, щях да направя същото. Да, бих го направила!”, смята Теодора.

„Като майка я разбирам – казва друга българска актриса – Елена Петрова. – Такъв избор е не само функция на разума, но и на сърцето. Анджелина Джоли изглежда изключително отговорен човек, активен участник в много важни кампании, свързани с деца, и съм сигурна, че е направила най-добрия избор. Най-великото право на човека е правото на избор, всеки носи отговорностите си и никога не бива да влизаме в ролята на съдници и да даваме рецепти за чуждия живот”, смята Елена. И честно добавя: „Нямам никаква представа какво бих направила аз, ако пред мен стоеше подобна дилема. Бих преброила до 100, бих събрала няколко различни лекарски мнения, бих се уповавала на подкрепата и обичта на близките си и бих избрала най-доброто за мен и за тях.”

Авторитетното списание „Тайм” посвети корица на решението на актрисата с многозначителното заглавие „Ефектът Анджелина”.

„На Анджелина Джоли никога не й е липсвало влияние. Когато осинови бебе от Етиопия, търсенето на етиопски сирачета в американските агенции за осиновявания се удвоиха. Когато нарече две от другите си деца Вивиан и Мадокс, имената им оглавиха класациите при кръщаването за новородени”, пише „Тайм”. И сравнява ефекта от решението на красивата като икона актриса да отстрани гърдите си с „културно и медицинско земетресение”.

„Тайм” няма съмнения по въпроса, че Анджелина е направила най-добрия избор за себе си, но повдига някои научни въпроси.

Генетичният скрининг е млада наука и въпреки че сме идентифицирали гени, свързани с различни болести – Алцхаймер, рак на простатата, ревматоиден артрит, диабет, сърдечни болести – често въобще не се справяме с изчисляването на рисковете. Малко над една десета от 1% от всички жени имат същата мутация на BRCA като Анджелина Джоли, но нейното решение сега се очаква да доведе до истинска вълна от желаещи генни изследвания, пише списанието. В момента статистиките в САЩ показват, че 36% от жените, при които са открити дефектните гени, се решават на превантивна мастектомия.

Според много лекари обаче за превенцията на болестта са достатъчни редовни прегледи с ядрено-магнитен резонанс и други скрининг тестове. А по-малко радикални процедури като лумпектомия (хирургическо отстраняване на тумор от гърдата заедно с част от околната тъкан), може да е достатъчна за лечението на рака при появата му.

Други лекари одобряват решението за драстични изпреварващи мерки при жени с повишен риск от рак на гърдата. Но подчертават, че правилният начин е всяка жена да бъде добре информирана, преди да се подложи на операцията.

Години наред изследователи предупреждават, че забелязват увеличаващи се случаи на превантивна двойна мастектомия, на която се подлагат жени с по-малък риск от този на Джоли, съобщи агенция Ройтерс. Проучване на д-р Мишел Сейбъл от Университета на Мичиган от миналия ноември твърди, че 70% от пациентите с рак на гърдата, отстраняващи и двете гърди, всъщност нямат клинична необходимост да се подлагат на тази процедура. В огромен процент от тези случаи се действа от страх да не се върне ракът.

 

Американският национален раков център твърди, че превантивната мастектомия може да намали с 90% опасността от развиване на рак на гърдата при жените със среден или висок риск.

 

Но няма пълна гаранция, че това защитава жените. Самата операция също носи рискове от инфекции или силно кървене.

Отстраняването на гърдите е напреднало значително от времената, когато хирурзите започнаха да премахват тъкани и кожа в процедури, които може да спасяват жените, но им оставят телесна травма. Джоли е преминала през серия процедури, които са съхранили по-голямата част от кожата и зърната на гърдите й, докато се премахва тъканта под тях.

Нейните лекари са използвали метод за „разпъване“ на кожата чрез специални импланти, които в рамките на няколкото седмици възстановителен период постепенно се надуват, след което се заместват с постоянни силиконови импланти.

Други прилагани процедури предвиждат използване на тъкан от други части на тялото, включително от корема. Според Американското общество на пластичните хирурзи цялата серия операции може да достигне 75 000 долара.

Патентът за ДНК тестовете, използвани от Джоли, е на компанията „Мириад дженетикс“ (Myriad Genetics). Цената им е 3-4 хиляди долара. Върховният съд на САЩ обсъжда въпроса дали човешката ДНК може да бъде обект на патентоване и решението се очаква този месец.

Специалисти смятат, че едно решение срещу „Мириад“ може да доведе до поевтиняване на тестовете и че те може да станат по-достъпни.

Същевременно здравният закон на президента Барак Обама определи BRCA тестът да бъде задължителен като превантивна мярка. От октомври на милиони американци без здравно осигуряване ще бъде предложен нов здравен план, в който тази процедура ще бъде безплатна.

 

Къде сме ние?

В България превантивната мастектомия не е често срещана, защото у нас тестовете за тези два гена при наследствения рак на гърдата не са толкова популярни, обясни пред вестник „Дневник” д-р Радка Кънева, преподавател в катедра “Медицинска химия и биохимия” в МУ-София и изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина към същия университет.

Няма 100% вероятност да се разболее носител на мутацията, но по принцип тя е много по-висока спрямо общата популация, добавя д-р Кънева. Но подчертава, че превантивната операция може да се предприеме само при жена, за която е установено, че е носител на мутация в един от двата гена, за които със сигурност се знае, че повишават риска от рак на гърдата – при това фамилния рак на гърдата. Той засяга между 5 и 10% от всички случаи.

В България всяка година от рак на гърдата се разболяват над 3500 жени, но само около 350 от тях са с фамилно заболяване.

За да се извърши това изследване, жените трябва да отговарят на точно определени критерии. Тестът е препоръчителен при фамилна обремененост. България е може би една от малкото държави в Европа, в които това изследване не се предлага като диагностика и не се поема от здравната каса или от здравното министерство. Самото изследване е трудоемко и времеемко. За да се хванат всички дефекти в тези два гена, трябват доста изследвания, тъй като гените са големи и възможните мутации са много. Това прави теста скъп – около 2500 евро – и отнема до два месеца, поясни д-р Кънева.

2 брака, 6 деца, 1 „Оскар” и самия Брад Пит

38-годишната Анджелина Джоли освен като актриса вече е известна и като режисьор (дебютният й филм бе In the Land of Blood and Honey, история по времето на войната в Босна). Не по-малко популярна е и с активната си позиция и благотворителните си акции по различни хуманитарни въпроси в цял свят. От 2001 г. е пратеник на добра воля на Върховния комисариат за бежанците на ООН и като такъв обикаля бежански лагери в различни точки на планетата.

Засега Анджелина е носител на един „Оскар” – за филма „Луди години”, на три „Златни глобуса” и много други призове.

Два пъти се е омъжвала, и двата пъти за актьори, и двата пъти браковете й са продължавали по 3 години. Първият е с Джони Лий Милър през 1996 г., а вторият – с Били Боб Торнтън през 2000 г. От 2005-а живее с годеника си Брад Пит, с когото имат шест деца, от които три са осиновени. На 27 май 2006 г. Анджелина ражда момиченце, Шайло Нувел, а на 12 юли 2008 г. – близнаците Вивиан-Маршелин и Нокс-Леон. Другите им деца са осиновени, всички носят фамилията Джоли-Пит: Мадокс Чиван, Захара Марли и Пакс Тиен.

Анджелина е сред най-известните, влиятелни и обожавани жени на планетата. Всяка нейна роля й носи милиони. Чепатият й характер и славата на мъжемелачка кара цял свят да я одумва. Всяка от 13-те й татуировки е разглеждана под лупа. Хуманитарните каузи, на които се посвещава, имат по-голям отглас от цял куп международни мисии.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара