Тиха и уютна атмосфера в центъра на София. Коледно настроение цари в хотел Hyatt Regency. Интериор, който ни пренася сред безгрижието на предстоящите празници. Дизайнерката Антония Стоянова и нейните дъщери са сякаш излезли от приказките. Усмихват се и посрещат екипа ни с нетърпение. Антония, която е собственик и креативен дизайнер на модна къща Imane, разказва с вдъхновение за стъпките си в модния бизнес, там, където е нейната истинска стихия. Талантът й впечатлява, но признава, че въпреки трудностите не би напуснала България. С нея разговаряме за изкуството да създаваш празник, да обичаш и да твориш с любов.

Стил Стоян Апостолов-Стоянски, Фотограф Костадин Кръстев-Коко, Грим Гергана Пащрапанска, Локация хотел Hyatt Regency Sofia

Откога датира любовта ти към модата и как реши да създадеш Imane Art Brand, откъде дойде вдъхновението?

Може и да прозвучи като клише, но истината е, че аз си мечтая да се занимавам с мода от дете. В училище бях в рисувателна паралелка и постоянно мъкнех със себе си тефтери, в които рисувах първите си модели. Малко ме е яд, че през годините изчезнаха някъде, иначе със сигурност сега щях да пробвам да ушия някои от тях. Първоначалната идея на Imane беше да създавам дрехи с народни мотиви и от там идва и името. Впоследствие осъзнах, че българинът не е узрял за тази идея и промених посоката.

В тези пандеминчни времена не мога да не те попитам как се прави мода в България и кои са най-големите трудности, с които се сблъскваш?

Трудно. Имаше доста дълги периоди, в които хората почти не купуваха други дрехи, освен такива за вкъщи. Другият проблем е постоянното отваряне и затваряне на магазините, от което страдаме всички в бранша, и не само. Въпреки това имаше и някои положителни ефекти – много се разви онлайн търговията и трябваше бързо да влезем в час с нея.

Как избираш материите, с които работиш и колко важни са те в днешно време?

За мен качеството е на първо място, така че то играе голяма роля при избора ми. Също смятам, че десените са от изключително значение и затова за последните две колекции сама ги създавам и после прекроявам в дрехи, които се харесват преди всичко на мен. Слава богу, оказва се, че се харесват и на другите. Третият много важен критерий е да не са платове и десени, които са част от колекции на други дизайнери – в България изборът на платове – за съжаление, се ограничава до общо взето два магазина. Колкото до  това, доколко са важни в днешно време материите – големите вериги магазини, които предлагат евтини и съответно – невинаги особено качествени дрехи, възпитаха публика, която не се вълнува от качеството, а от количеството. Това е вредно – и за околната среда, и за самите хора. Надявам се тази тенденция да се обърне с времето и работя за това.

Трудни клиенти ли са българките и има ли разлика според теб с чужденките, тъй като знам, че брандът има доста почитатели по цял свят?

Без да искам да звуча критично или поучително, но моите наблюдения са, че за българката най-важно е да носи дрехи с табела, без значение дали са оригинални, или не. И не е много склонна да дава шанс на нови и непознати марки, макар и български. Смятам, че е важно да подкрепяме родните брандове и да бъдем смели и различни, когато избираме дрехи за гардероба си. Иначе българката обича да изглежда добре. Ако трябва да правя паралел между българките и чужденките – дамите извън нашите географски граници са отегчени от популярните брандове и търсят съкровища – независими, по-малки модни къщи, с които да бъдат различни и да се отличават. Но аз съм благодарна за всеки клиент, без значение дали от България или от чужбина, защото създавам колекциите си с много любов и съм винаги щастлива, когато накарам жена да се почувства красива с мой тоалет.

Получаваш ли често професионални съвети или критики и има ли човек, на когото си благодарна, че те е открил за модното поприще?

Интересно е, че ме питаш, сега се замислям – никой не ми е отправял професионални критики или похвали, и в този смисъл – сама съм си коректив. Иначе съм благодарна на Мария Бонева, която първа ме покани да се включа в Sofia Fashion Week, както и на проф. Любомир Стойков, който винаги ме кани да участвам в събитията, които той организира. За това, че мои дрехи  участват в клипове и са носени от български звезди благодаря на вашия стилист Стоян Апостолов, с когото работим заедно от създаването на марката.

Коя знаменитост според теб е перфектно облечена?

Ужасно харесвам стила на Зендая. Нейният екип се грижи винаги да е перфектна – без значение от събитието, а аз мога само да ги адмирирам. Освен това тя е и прекрасна актриса.

А има ли популярна личност, която мечтаеш да облечеш един ден?

Не си мечтая да обличам известни личности, мечтая си да обличам обикновени момичета, които да изглеждат като звезди, благодарение на моите колекции. Предпочитам да виждам Imane по улиците, отколкото на червения килим.

Как самата ти се обличаш и кой е любимият ти стил? Понякога шиеш ли определни аутфити и за самата себе си?

Аз обичам да нося дрехи, които се забелязват – не съм от хората, които си купуват нещо, което може да се носи в следващите десет години и никой да не разбере. Всяка част и детайл от тоалета ми трябва да е нещо различно, забележимо, пипнато и интересно. Постоянно шия аутфити за себе си, естествено. Обичам много street style, но също така харесвам и елегантните тоалети. Всъщност, говорите с човек, който се занимава с мода – за мен всичко трябва да е изпипано до последния детайл и да олицетворява моята индивидуалност. Което се старая да пренасям и в колекциите, които създавам.

Откъде продължаваш да черпиш вдъхновение за новите колекции, всяка година изненадваш с много и различни концепции?

Може и да звучи странно, но не следя модните тенденции, предполагам това е начинът да си различен и да започваш ти самият трендове. Когато ми предстои да създавам нова колекция, мога да прекарам цяла нощ да я рисувам, сънувам дрехи и модели. Иначе много често ме вдъхновяват самите платове – виждам ги и вече знам какво ще направя с всеки от тях. Всъщност често имам повече идеи, отколкото успявам да осъществя, благодаря за комплимента – надявам се да продължа да изненадвам.

През всичките тези години, не ти ли мина мисълта да преместиш живота си в друга държава и там да развиваш бизнеса си? Какво всъщност за теб е промяната?

Въпросът е резонен и разбирам защо ми го задаваш, но аз ще те изненадам, като ти кажа, че въпреки всичко, което не е наред, аз наистина много обичам България и искрено вярвам, че ако всички кадърни хора останат тук и запретнат здраво ръкави, можем да постигнем много. За мен самата няма по-приказно място, а и тук са всички, които обичам – роднините ми, приятелите ми, семейството ми. Така че независимо от всичко, ще продължа да се боря и да творя тук, и никъде другаде. Що се отнася до промяната, за мен тя не е задължително свързана с големи житейски обрати – защото макар да не искам да сменям мястото, където живея, не понасям еднообразието в ежедневието. Именно затова и се занимавам с мода – в нея винаги всичко се променя, развива и всеки ден е различен.

Какво друго те изкушава освен модата?

Обожавам да пътувам – това е част от разнообразието, което ме кара да се чувствам жива. Страхотно е да откриваш нови култури, места, усещания, няма с какво да се замени. Обожавам животните – имам 7 кучета – две немски мини шпиц, едно чихуахуа, едно уести, два ваймаранера и едно бордър коли. Страхотни са и искам още. (смее се)

Разкажи ни за твоето прекрасно семейство, имаш две дъщери, които сякаш са слезли от модна корица?

Да, много се гордея с тях. Емилия е по-голямата, тя учи в НГДЕК и не спира да чете книги. Даже често не ми обръща внимание, забола нос в поредното четиво. Иначе обича да плете и в последната ми колекция има едно нейно творение. Моника е много весела, забавна и артистична, постоянно измисля нещо ново, с което да ни изненада. В нейното училище – АЕА, и по нейна инициатива стартира училищен вестник, на който тя е главен редактор. Никоя от тях няма интерес към модата, освен в ролята на модели, но аз не искам да ги карам да правят каквото и да било, което не усещат като своя лична страст. Иначе съпругът ми много ме подкрепя във всяко мое начинание и е винаги до мен, което според мен е много важно за всяко семейство – партньорите да стоят един до друг, да си помагат и да растат заедно. Няма да е преувеличена, ако кажа, че без него нямаше да стигна до тук, много го обичам. Любовта е нещо много градивно, когато е истинска и взаимна.

Налагало ли се е да избираш между кариерата и семейството?

Не, защото семейството ми е приоритет и ако някога се окажа пред подобна дилема, без да се замисля ще избера любимите си хора. Надявам се все пак да не се налага да правя подобни избори.

Какво обичате да правите заедно и как посрещате Рождество?

Чудесен въпрос, защото аз всъщност имам рожден ден на 24 декември, така че вкъщи обикновено празнуваме и Бъдни вечер, и моя празник. Докато бях по-малка, много ме ядосваше, че точно на рождения ми ден всички са си вкъщи със семействата и не ставаха кой знае какви купони, но сега, когато самата аз имам семейство, рождените ми дни са повече от страхотни. Иначе празнуваме, както всички останали – традиционно с трапеза, а на другия ден – с подаръци под елхата. Когато децата бяха по-малки много се вълнувах какви подаръци ще им избера, ставах през нощта да ги крия под елхата, но сега вече са големи, така че е по-спокойно.

В навечерието на тези светли празници, за какво мислиш най-много?

Благодарна съм за семейството и за близките ми, и, честно казано, най-вече мисля за това, че пандемията продължава твърде дълго, което ограбва децата ми от възможност за нормален живот. Обучават се онлайн, не се срещат толкова с приятели, колкото би трябвало, нямат детство, каквото сме имали ние. Не може дискотеките да са пълни, а училищата празни. Не е редно. Надявам се скоро да се нормализират нещата и да влязат в релси. Това пожелавам на всички – нормалност.

Кое всъщност е по-важно за теб – да изглеждаш добре или пък нещата от животасрещите с вдъхновяващи хора, новите колекции за Imane и семейството, което те подкрепя във всяка една твоя крачка?

Важно е да изглеждаме добре, но, разбира се, нищо няма значение, ако близките ти не са щастливи. Така че, както казах, за мен семейството (включително третото ми дете – Imane) e на първо място. Най-важното е всички да сме добре и доколкото е възможно – здрави и щастливи. Тогава можем да мислим и за това как изглеждаме. Затова пожелавам на всички толкова спокоен и щастлив личен живот, че да ни остава въздух и да бъдем безкрайно суетни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара