Фригидността у жената винаги е представлявала интерес за медицинската наука, която се стреми да обясни защо една жена с красива външност и добре сложено тяло няма полово желание, при полов акт не достига до оргазъм и по различен повод отбягва всяка интимна близост.

girl-1488903_960_720

Практиката учи, че семейни партньори, които нямат полово сходство, нямат и добри полови взаимоотношения. От начина, по който протича интимната близост, зависят често и отношенията във всекидневния живот. Интересно е, че докато мъжът изживява половата слабост много драматично, фригидната жена обикновено търси лекарска помощ не толкова заради себе си, колкото по настояване на своя съпруг.

Лечението на фригидността е в зависимост от причините на сексуалната слабост. Тя се обуславя главно от психични фактори и отчасти от ендокринни и локални (гинекологични) причини.

От всички психотравми най-чести са:

несъвпадение на характерите, злоупотреба с алкохол,

лоши взаимоотношения, различно отношение към възпитанието на децата, заболяване или смърт на някой близък, преждевременно семеизпразване у мъжа, страх от забременяване, изневяра.

Някои психотравми са пряко насочени към сексуалната сфера: неуместни изказвания и грубо държане на мъжа преди и по време на акта, нечистоплътност, избиране на неподходящо време и обстановка за полова връзка, лоши битови услоловия. Отрицателно влияние върху сексуалната активност у жената оказват някои служебни конфликти, както и продължителното психофизично напрежение.

Многообразието от психични фактори може да затормози жената и да попречи тя

пълноценно и нормално да реагира при половия акт.

Всяка причина изменя дейността на висшата нервна дейност и подтиска половата функция.

Докато един мъж още от пръв женски поглед може да пожелае интимна близост, то за да се реши да има полова връзка с един мъж, жената трябва за изпитва чувства към него. За нея е приятно и я удовлетворява уважението на мъжа, неговите ласки и нежности и както казва всяка жена: „Другото си идва от само себе си“.

Само сексуалната връзка,

колкото и пълноценно да протича, не може да удовлетвори една жена, ако между партньорите няма искрени отношения, основани на дълбоко уважение, силни чувства, сходни политически, духовни и етични разбирания.

Главното в характера на всеки човек се изразява в отношението му към труда, хората и към самия себе си. Тук се включват и отношенията му към съпругата (съпруга), децата, което определя и чувствената устойчивост на семейството.

hands-1325602_960_720

Ето един пример: К. С. Н., 38-годишна, омъжена от 12 години, има 1 дете, служителка е.

Болната споделя, че още от началото на брака съпругът се е отнасял грубо с нея. Не е проявявал и елементарно уважение. Прекарвал свободното си време до късно с компании, а когато се прибирал в къщи, правел скандали. Често посягал да я бие. Не се грижел за издръжката на семейството, за възпитанието на детето. Проявявал егоизъм и скъперничество. Понякога

през зимата я заключвал на балкона леко облечена,

като й казвал, че иска тя да умре. При интимна близост се държал грубо, причинявал й болки. През тези 12 години тя не помни да е достигала до оргазъм (връхната точка на на половия акт). Самата тя не била безразлична към половия живот. На въпроса какво не й достига, за да постигне сексуално удовлетворение, тя отговори: „За мене най-важното е уважението на моя съпруг, неговото внимателно и нежно отношение. Изпитвам особена нужда от нежност преди акта. Обичам той да ме целува и гали.“

„За мене също би било от значение, ако със съпруга си отида на кино, театър или на ресторант да потанцуваме. Особено добре ще ми повлияе, ако ходим на екскурзия. Новите впечатления, психичното разтоварване, което ще получа, ще допринесат близостта ни да стане желана и приятна“ — с болка К. С. Н. споделя, че това са само мечти. В действителност съпругът й досега не е изпълнил нито едно от тези нейни желания.

Следователно

сексуалността у жената е свързана и с нейната душевност.

Проучванията на редица учени доказват, че за да се преодолее фригидността у жената, ог- ромна роля имат силата на нейните чувства и взаимоотношенията й със съпруга.

Отрицателно влияние върху сексуалността на жената оказва и преждевременното полово семеизпразване. Тя остава неудовлетворена и техните отношения постепенно охладняват, изостря се нервната й система.

Необходимо е да се знае, че нормалните граници на всеки полов акт се движат между 2 и 10 минути. От друга страна, жената се възбужда три пъти по-бавно, отколкото мъжът. Поради това е нужно всяка интимна близост да се предхожда от една

приятна любовна игра,

която повишава сексуалната възбудимост, а последвалият полов акт носи удовлетворение и на двамата.

Преждевременното полово семеизпразване у мъжа може да се регулира със съвременни медикамен тозни средства, както и с цялостното подобрение на дневния режим и взаимоотношенията в семейството.

Сексуалните отношения между мъжа и жената трябва да се изграждат върху два принципа:

Как да дадеш, за да получиш удоволствие, и как да се отдадеш на чувствата си, без да тормозиш  себе си и своя партньор.

Фригидността у жената може да се дължи

на възпаление на влагалището, яйчниците, матката, разкъсване на перинеума при раждане, наранявания на матката, които предизвикват силни болки при всеки полов акт и правят близостта неприятна.

След като се отстранят тези причини, ще се създадат условия интимната близост между съпрузите да се осъществява нормално.

Половият акт е много фин психически процес и за да протече пълноценно, са необходими много такт и внимание и от двете страни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара