Все повече хора стигат до идеята, че повечето вещи не ги правят по-щастливи. Освен това всяка скъпа вещ в един момент остарява, изтърква се, омръзва, умира. Старите вещи се заместват с нови, но и те не ни удовлетворяват достатъчно и влизаме в омагьосан кръг, който истински ни натоварва със своето безсмислие.

Като противовес на тази цивилизационна умора идва японската естетика уаби-саби – философия в изкуството, модата, дизайна, която повелява да живееш в мир и хармония с несъвършенството.

В една японска легенда се казва, че веднъж млад мъж на име Сен-но-Рикю се е срещнал с учителя си. Той решил да тества младия мъж, като му повери възстановяването на старата му градина. Рикю изчистил изсъхналите клони, плевелите и камъните и направил всичко възможно да постигне съвършенство в градината. Но точно преди да покаже какво е свършил на своя учител, неволно разтърсил черешовото дърво и на зеята паднали няколко цвята от него. С тази легенда японците обясняват философията, известна още от XV век като уаби-саби. Изкуството да цениш красотата в нейното несъвършенство.

Като цяло това течение помага да видите истинската красота на нещата и да обичате това, което ви заобикаля, защото всичко, което съществува на тази планета, всеки обект и всяко създание, неизбежно ще претърпи разпадане и ще се превърне в прах. Красотата възниква от несъвършенството.

Леонард Корен, автор на книгата „Уаби-Саби: за художници, дизайнери, поети и философи“, напразно се опитва да даде точен превод на този термин и в крайна сметка го бяснява така: „Уаби-саби е красотата на нещата, затворени в несъвършенството, временността и крехкостта, което е обратното на това, което сме свикнали да мислим за красотата на Запад: съвършенство и монументалност“.

Няма да откриете уаби-саби в модерните небостъргачи, смарт телефоните и неуморното преследване на успеха. Той е скрит в ежедневието: в пукнатина стара чаша, в драскотини и петна по стената, в пухкав пуловер и мръсен стол.

Уаби-саби не изисква големи инвестиции – напротив, той призовава да се откажете от всичко излишно и да оставите само най-скъпите на сърцето ви неща, дори ако те са избледнели, износени и остарели.

Уаби-саби е занаятчийско изделие, а не нещо, закупено в огромен супермаркет, естествени материали: дърво, камък, метал, които са красиви и на възраст, дори когато са покрити с драскотини и пукнатини, вместо пластмаса.

Цветовата палитра на този тренд имитира естествените нюанси на земята, пръстта, зеленината. Те създават спокойствие и хармония.

Предметите в интериора уаби-саби не трябва да бъдат много, но всеки обект трябва да бъде красив и полезен. В крайна сметка дори и най-красивият чайник няма да донесе радост, ако стои в края на претъпкан кухненски шкаф. Така че изчистете пространството, ако искате наистина да го оцените в духа на японската мъдрост на минимализма.

Източник: Домашний Очаг

Facebook Twitter Google+

0 Коментара