Не знаете какво да правите със старите вестници и списания? Барбара Турска–Книзяк има отговор. Полската дизайнерка събира стари периодични печатни издания от свои приятели и роднини и ги превръща в хартиени ленти, от които създава пластики под формата на абажури, фруктиери и кошници.

„Рециклираните вестници и списания са материали с огромни възможности и са много екологични, но въпреки това се използват в много малка степен“.

Турска–Книзяк ръководи студио за графичен дизайн във Варшава, но вторичното използване се е превърнало в нейна втора страст, като продуктите й се продават под марката „Barbórka dizajn“. За да направи своето изделие, тя навива страниците от вестници на тънки тръбички, които оплита в различни форми. Със слой боя и екологичен лак предметите стават твърди, издръжливи и влагоустойчиви. Нейните абажури „Осло“ предизвикват интерес през деня с асиметричната си форма; през нощта те придобиват напълно различен облик благодарение на играта на светлината и сенките през ажурната плетка.

„Не ме интересува само външният вид на нещата, които правя, а и качеството. Не искам да създавам безполезни неща, които бързо ще се превърнат в отпадък“, казва дизайнерката. Нейната работа може да е дълъг процес – за направата на малка кошница са необходими два или три дни; една лампа отнема доста повече време – но носи удоволствие и отмора, казва тя.

Турска-Книзяк, която е израснала в Силезия, Югозападна Полша, черпи вдъхновение от природата и народната култура и съчетава използването на устойчиви, екологични отпадъчни материали с традиционни народни техники. В много от нейните предмети присъстват фолклорни мотиви, като например моделите с прорези, характерни за региона на Лович в Централна Полша.

Опитът й показва, че много хора искат да усвоят същите умения: „Barbórka dizajn“ провежда семинари по творческо вторично използване, които се радват на голям интерес, като предава използваните от нея техники за изработване на полезни и красиви предмети от отпадъци от ежедневието, като например хартия и празни кутии. „Хората започват да виждат в отпадъците нов материал, който могат да използват, за да направят нещо интересно. Това е добре; хора се учат да мислят по различен начин“.

Ентусиазирана от възторженото посрещане на нейните творби на изложбата „Полска! Фолк“ в рамките на „Sofia Design Week“ през юни 2013 г. и в Националния музей на румънското село в Букурещ през октомври 2013 г., Турска–Книзяк сега планира да започне производство на мебели от стара вестникарска хартия.

„Неслучайно използвам екологични материали, въпреки че не се смятам за особено екологичен човек. Просто се опитвам да водя осъзнат начин на живот. За мен това означава да правя прости неща, като например да намалявам отпадъците, които произвеждам, да пестя вода, да събирам отпадъците разделно и да не ям месо.“

facebook.com/barborka.dizajn

Барбара Турска–Книзяк от „Barbórka dizajn“ е един от дизайнерите от Европа, които подкрепят кампанията „Generation Awake“.Всеки от тях е „Awakener“: чрез работата си и материалите, които използват, те всеки ден разпространяват посланието, че ресурсите трябва да се използват по по-устойчив начин.

Повече на www.generationawake.eu/bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара