tavan1

Гипскартон

Един от най-разпространените видове е гипскартонът – влагозащитен, пожароустойчив и обикновен. Той има много добра топло- и шумоизолация и лесна обработка. Окачените тавани от гипскартон се състоят от носеща конструкция с профили, нивелирани и закрепени здраво към основния бетонов таван. Това решение дава възможност за разнообразни интериорни ефекти – форми, фигури, ниши, предстенни обшивки, декоративни стени. Позволява употребата на различни мазилки и бои. Могат да се добавят различни светлинни ефекти. Недостатъците на този вид окачен таван са малко – по-бавен е монтажът и обработката, процесът е мръсен и не позволява повторна употреба. Местенето на кабели нарушава повърхността и се налага допълнителна обработка. Окаченият таван от гипскартон е подходящ за всякакъв вид помещения – офиси, бани, мокри помещения, дискотеки, ресторанти и други.

Растерен окачен таван

Друг вид окачен таван е растерният. Той е направен от метални профили, които висят на специални окачвачи. Върху тях се поставя олекотен акустичен панел, който оформя крайната повърхност на тавана. Тази система позволява скриването на различните инсталации, минаващи по тавана и лесния достъп до тях при ревизиране. Самата модулна конструкция е лесно демонтируема и заменяема. Паната са различни в зависимост от мястото на приложение – акустични, пожароустойчиви, антибактериални и дизайнерски. В системите за окачване също има различия – на открит кант, полускрит кант и закрит. Паната могат да бъдат направени с различен финиш и материал. Те могат да бъдат щамповани по индивидуален проект, да бъдат каширани с естествен фурнир, да бъдат с перфорации, да са метални или минерални. Визуално накъсват повърхността, което би могло да бъде предимство при прецизно съчетаване с околното пространство. Подходящи за болници, училища, административни сгради, нощни клубове, мокри помещения, ресторанти, концертни зали и др.

Опънат таван

tavan2Опънатите тавани са елегантно решение за направата на различни нива на тавана или за декорация на различни стенни повърхности. Те се произвеждат по индивидуален размер и форма. Опъването на платната се осъществява върху предварително монтирана конструкция, изградена от алуминиеви или PVC профили. Различните системи за окачване позволяват реализирането на тавани в класически стил и други форми – скатове, овали, арки, вълни, 3D и др. Основни предимства са изключителната лекота на материала, устойчивост на влага и вода, подходящ е за помещения, предразположени към течове – бани, басейни и др., има отлично звукопоглъщане, не задържа прах и миризми. Може да бъде демонтиран и монтиран многократно. Минималното разстояние, на което би могъл да бъде монтиран, е 18 мм. Предлага се изключително богата гама от модели и цветове – лак, сатен, мат, велур, принт, с ефект на корк, метал и текстил, транслуцентни, рециклирани, металик, с различни перфорации. При необходимост от демонтаж на тавана, трябва да се повика оторизирано лице. Подходящи за обществени сгради и съоръжения като закрити басейни, фитнеси и др., също така са прекрасно акцентно решение на домашното пространство.

Алуминиев ламелен окачен таван

tavan3Алуминиевият ламелен окачен таван позволява да се скрият недостатъците на същинския таван. Предоставя възможности за вграждане на електрически системи и неестетични мрежи и инсталации, осветителни тела и аксесоари в междутаванното пространство. Може да бъде изпълнен в богата цветова гама. Антикорозионната алуминиева сплав и уникалната технология за ролково нанасяне на покритията го правят незаменим продукт за помещения с агресивна среда и висока влажност. Този тип окачени тавани не задържат и не генерират прах, чистят се безпроблемно и в дългосрочен план отпадат разходите за поддръжка и ремонт.

Пластмасов ламелен окачен таван

Пластмасовият ламелен окачен таван се произвежда само в бяло. Монтажът е бърз и лесен, закрепва се на стандартната конструкция. Притежава особено голяма хигиеничност и може да се облива с течаща вода. Неподатлив на атмосферни влияния. Лесно се интегрира с осветителни тела, климатични и вентилационни инсталации. Много добри звукопоглъщащи характеристики. Лесен, бърз и чист демонтаж и монтаж за достъп до инсталациите, без да се поврежда окаченият таван. Мобилност и бързина при евентуални бъдещи промени във функциите на помещенията и спестяване на допълнителни инвестиции.

От списание „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара