Наричат Паганини бунтар или дяволски музикант. За времето, в което прави музика, той е като днешните рок звезди. Необуздан и новатор. Малко са виртуозните цигулари днес, които предполагаме, че свирят като Паганини. Българинът Марио Хосен обаче, е негов музикален двойник /според редица критици/ и на 3 ноември (четвъртък) от 20:00 часа ще изнесе концерт в Зала 1 на НДК.

2016_0301_0035

Освен виртуозни произведения от самия Паганини, ще чуете и творби от Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Лео Делиб – някои от партитурите, по които е свирил великият маестро Паганини​ по време на турнетата си в Европа.

Диригент ще бъде знаменитият ​Феликс Караско​​, а за първи път в България ще чуем сопрано от далечна Исландия –Лилия Гудмундсдотир. В концерта ще участва и оперната прима Елена Чавдарова​​-​​Иса.

PAGANINI_NMF

Марио разказва, че още от дете не е изпитвал затруднение с виртуозната музика, която е свирел с лекота. Цигуларят споделя, че личността на Николо Паганини винаги го е впечатлявала, а външният вид на музиканта силно се доближава до този на Паганини.

Първата си цигулка получава като подарък от баба си. „Малко хора знаят, че освен цигулката, много по-важен е лъкът. Колкото по-чувствителен е лъкът толкова по-добро е звукоизвличането. Аз имам честта да свиря с лък на Шарл Пикат, който е лична собственост на големия виртуоз Сигети – майстор на лъкове, който е бил един от любимците на Паганини“, разказва Марио Хосен. „Българският Паганини” свири с цигулка на над 270 години. Това произведение на изкуството струва над 1 млн. евро и е ценно именно заради старостта си.

Марио Хосен расте заобиколен от класическа музика. Започва още на 5 години да свири на пиано, а на 6 хваща цигулката. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв.

Образованието си получава в музикалното училище в Пловдив, след това продължава в Лондон и Париж, а по-късно и Виена, където става професор и до днес живее и преподава.

Хосен е носител на много награди в музиката – награден е дори от австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с големи имена на класическата музика. Свирил е в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус“, „Брукнер хаус“ и много други по цял свят.

Duhyt_na_paganini_FB_cover

Facebook Twitter Google+

0 Коментара