С „Коледна оратория“ Софийската филхармония отбелязва Рождественските празници. На 23 декември Националният филхармоничен оркестър и Националният филхармоничен хор излизат на сцената на зала „България“ под диригентството на маестро Ервин Ортнер – основател на прочутия хор „Арнолд Шьонберг”., за да представят монументалната творба на Йохан Себастиян Бах. Солисти: Урсула Лангмайер – сопран, Йохана Кроковай – алт,  Михаел Новак – тенор и Матиас Хелм – бас.

Сюжетът на „Коледна оратория” е взет от Евангелията на Лука и Матей . Вероятно изложението е съставено от самия композитор. Предполага се, че авторът на стихотворните текстове е постоянният сътрудник на Бах в Лайпциг Кристиан Фридрих Хенричи – с псевдонима Пикандер. А текстовете на използваните хорали основно са от Мартин Лутер, Паул Герхард и Йохан Рист. Изкуството на великия Йохан Себастиан Бах (1685-1750) увенчава кулминацията на епохата Барок, но заедно с това по удивителен начин свързва музикалния талант на един земен човек с божественото вдъхновение. „Крайната цел и първопричината на цялата музика трябва само да служи за слава на Бога и за наслада на душата. Там, където не го откриваме, няма истинска музика” – казва Бах.

На 28 декември Националният филхармончен хор, младежката филхармония „София“ с диригент Славил Димитров са подготвили Коледен концерт, в който ще звучат популярни празнични песни като „Тиха нощ“, „Joy To The World“, „O, Tannenbaum“ и др. Коледният концерт ще открият емблематичните фанфари от Интродукцията „Изгрев на слънцето” от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра” на Рихард Щраус, а в програмата са включени и няколко популярни фрагменти от операта „Кармен” – един от големите бисери на световната класика.

Новогодишният концерт на Софийската филхармония на 30 декември ще ни пренесе в бляскавия свят на новогодишната виенска класика с творби от Йохан Щраус-син, Франц Лехар, Имре Калман и др. Маестро Светослав Борисов, който е и диригент на вечерта, е избрал програма, която да олицитворява празничния дух. Младото сопрано Агнес Зелма Вайланд ще представи емблематични арии от оперетитр „Веселата вдовица‘, „Прилепът“, „Джудита“ и др.

Вайланд е родена в Дрезден, където първоначално учи при проф. Брита Шварц. Дипломира се за гимназиален преподавател по музика и италиански език. В рамките на три години завършва Университета за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг със специалност пеене при проф. Ханс-Йоахим Байер. Получава магистърска степен в Оперното студио на Римската академия „Санта Чечилия“ под ръководството на Рената Ското. Първите й участия са на сцената на Бременския театър. Пресъздава Розалинда от оперетата „Прилепът“ на Й. Щраус, Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт, Гита в „Der Zwerg“ („Джуджето“) на А. фон Цемлински, Мадам Лидоан от „Диалози на кармелитките“ на Пуленк, Леонора от „Трубадур“ на Верди. През сезон 2010/2011 дебютира в Националната опера в Лион в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. Привлича международно внимание с главната роля от операта на Хиндемит „Sancta Susanna“ и като Нела в „Джани Скики“ на Пучини. Дебютира в Швейцария на сцената на Базелския театър през март 2016 г. в първата дама от „Вълшебната флейта“ на Моцарт – роля, с която се изявява още от 2012 г.

Билети за празничната програма на Софийската филхармония са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара