Британската певица Адел беше призната за най-успешен изпълнител за миналата година от Международната федерация на фонографската индустрия.

Adele_25_Cover_4000_141015

Но второ място бе класиран нейният сънародник Ед Шийран. Трета позиция зае американската певица Тейлър Суифт, която миналата година беше начело на тази класация.

Основните критерии в подреждането на Международната федерация на фонографската индустрия са общият обем на продажбите на аудиозаписите както на физически носители, така и в цифров формат, като се взема предвид също и броят на слушанията в стрийминг платформите.

За миналата година името на Адел беше свързано с няколко рекорда. Нейната песен Hello, излязла на 22 октомври, само за 12 часа се издигна на първо място в хитпарада на iTunes в 85 страни, а съответният клип събра 1 милиард гледания в YouTube само за 87 дни. За сравнение, предишният рекорд на южнокорейския рапър Сай, Gangnam Style, достигна до милиардното гледане след 158 дни.

С не по-малки достижения се отличи и третият студиен албум на Адел 25„, видял бял свят на 20 ноември. Първата седмица след излизането си той постави рекорд във Великобритания, където беше закупен от 800 хиляди почитатели на певицата. В САЩ само за 5 дни продажби бяха реализирани 2,8 милиона екземпляра от диска. Досега в САЩ общо са продадени 8 милиона копия от „25„.

Успехът на Адел съвсем не е неочакван, като се имат предвид предишните й постижения. Тя е лауреат на 10 награди Грами, на пет награди БРИТ, на Златен глобус и Оскар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара