Френската музика има своя особен и неповторим чар, независимо дали човек разбира езика или просто усеща нейния магичен и специфичен заряд. Една от неоспоримите ѝ легенди – грандамата на френския шансон Мирей Матийо – ще зарадва хилядите почитатели у нас с невероятно шоу през есента. Това ще е първият голям концерт на „Врабчето от Авиньон“ в България, ето защо обръщаме поглед към дългия път на тази елегантна звезда с широка усмивка и емблематична прическа, превърнала се в нейна запазена марка вече повече от пет десетилетия.

Мирей Матийо често е сравнявана с друга легендарна френска изпълнителка – Едит Пиаф, но пътят ѝ е абсолютно различен. От началото на кариерата си през 1965-а година, тя не е преставала да твори.

Изпяла е над 1200 песни на 8 езика

и има продадени над 200 милиона албума. Изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан, Жилбер Беко, Пласидо Доминго, Дийн Мартин, Далида, Петула Кларк, Патрик Дъфи, Хулио Иглесиас и още много други. Обичана е еднакво както от обикновените хора, така и от политическите лидери и шоу звезди. Приветствана е от държавни глави и е обиколила всички континенти.

За себе си Мирей Матийо казва: „Винаги пея за любов, това е начинът, по който се изразявам“. А мениджърът ѝ, небезизвестният Джони Старк, който ѝ помага да достигне и да задържи мястото си на върха, разказва за нея: „На сцената тя се чувства у дома, там намира своя духовен мир“. И добавя: „Такава е Мирей – сърце, което пее, сърце, което плаче, но преди всичко едно сърце, което обича.“

Самата Мирей е родена в

обикновено семейство с 14 деца,

от които е най-голямата. Певицата нарича това начало на живота си „трогваща бедност“ и винаги отбелязва, че родителите ѝ са положили всички усилия да дадат най-доброто от себе си – съчетание от добро възпитание, любов и подкрепа. Освен това счита, че е късметлийка, защото лишенията и по-скромните условия са я научили на някои от най-важните неща – да учи и да работи усърдно. Баща ѝ е каменоделец с хубав глас, който обожава да пее оперни мелодии, а майка ѝ е тази, която помни по-добре и помага с думите. Така Мирей обиква музиката и запява от най-ранно детство – у дома, в църквата, в училище.

През 1964 година печели първо място на песенен конкурс, организиран от кметството на Авиньон, град в Югоизточна Франция, разположен на левия бряг на река Рона, с интересна и богата история. Това е третият ѝ опит, за който тя се готви все по-старателно. След като печели, фестивалният комитет я записва за участие в известно телевизионно шоу, наречено „Le jeu de la chance”, в което тя

триумфира като любимка на публиката

и така всичко започва.

В началото учители на Мирей Матийо са мадам Колие в Авиньон и г-н Жан Люмиер в Париж. По-късно певицата работи с известната Жанин Рейс, която се свързва с имена като Пласидо Доминго и Мария Калас. Към Едит Пиаф, с която често я сравняват, таи изключително уважение и казва, че с удоволствие ѝ отдава почит на почти всеки свой концерт, като изпълнява някои от вечните ѝ класики.

Музикалният път на Мирей Матийо я среща с още невероятни творци, сред които Морис Жар, Мишел Легранд, Енио Мориконе, Еди Марнай, Франсис Ле, Клод Лемел и много други.

Първата ѝ песен „Mon credo” и досега е една от най-обичаните и чаканите от публиката, такива са и „Acropolis adieu”, „Un vie d’amour”, „Une histoire d’amour” и още, и още.

Но като истински артист, тя

не се ограничава в една посока.

През 2018 година Мирей Матийо издаде актуалния си албум „Mes Classiques” („Моите класики“), в който отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика. Става дума за 18 красиви песни на седем езика –френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински, а творбите са от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт, Брамс, Форе, Тарега.

През богатата си професионална история Мирей Матийо съвсем естествено натрупва и редица отличия. През 1998-а година е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион. Самата тя споделя обаче, че най-големите награди за нея са гласът ѝ, който получава като дар от Бога, любовта на семейството ѝ, не на последно място – любовта на публиката по цялото земно кълбо.

И въпреки че държи личния си живот в дълбока тайна и никога не се омъжва официално, едва ли има съмнение, че между неспирната работа,  безупречната дисциплина и респект към професията си, е успяла

да изживее и незабравими любови,

които да я вдъхновяват за толкова много музика, изпълнена със страст и емоции.

Тази есен, след няколко концерта в Братислава, Бърно и Прага, ще имаме удоволствието да се насладим на някои от най-обичаните песни на Мирей Матийо. Тя няма да пропусне да поздрави публиката и на български, защото казва, че няма по-ценно от споделените емоции.

Концертът ще е в зала 1 на НДК, на 24 октомври, от 20:00 ч. Билети за грандиозното шоу, изпълнено с много песни за любов, все още са налични в мрежата на Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара