Те ни посрещат с огромни грейнали усмивки. Те са шумни, талантливи, красиви и доста луди, във възможно най-добрия смисъл на думата. Tе са Bella Voce – пъстра вокална формация, изгряла на музикалния небосклон в края на 2014 година, благодарение на пет талантливи оперни певици – Мария Яковчева, Елена Механджийска, Юлия Нинкова, Неда Атанасова, Росица Павлова-Инджева, пианистката Маргарита Илиева и, разбира се, „Софийска филхармония“. С появата си формацията бързо прави впечатление и е номинирана за „Музикант на годината“ за 2015 година. За тях музиката е всичко и ако си зрител, не ти е никак трудно да го разбереш от искриците, прозиращи в очите им. Попитахме ги как пламна любовта им към музиката и отговорът беше повече от красноречив: „Тя винаги е била там, ние не познаваме любов в друго поприще!“ Описват се с три думи – любов, вдъхновение и новаторство. Представяме ви шестте повелителки на оперното изкуство в камерен състав, дамите от солистичната вокална формация Bella Voce.

Кои са Bella Voce и как се превърнахте в едно цяло?

Ние сме 6 дами новатори, привлечени от красотата на камерната музика. Музиката е най-естественото нещо, тя е всичко. Замислете се, че всичко звучи, дори и планетите. Тя е пречистващ душ за душата.

До този момент сме реализирали седем тематични концерта: „Вечер на испанската музика“, „Вечер с песни по стихове на Хайне“, „Вечер с песни, вдъхновени от фолклора“, „Italia Bella“, „Кабаре Модерн“, „Моцарт и неговите велики съвременници“, „Из славянския свят“. През настоящия сезон Bella Voce  подготвят още един нов концерт-спектакъл  „Летни нощи” – цикли с музиката на Берлиоз и Доницети.

А как се събрахме заедно? За това е виновна нашата пианистка Маргарита Илиева. Тя просто имаше поглед върху нашите гласове и всичко се случи съвсем естествено, никой от нас не е имал някаква целенасочена задача. Можем направо да кажем, че Бог ни събра.

Смятате ли, че вашите концерти и спектакли представят нещо съвършено иновативно?

Със сигурност, дори сме убедени в това! Никой не прави това, което правим ние, поне в България, а именно „Камерен оперен театър“. Това е нещо много наше, нещо, върху което сме мислили доста. Вярваме, че концертите ни създават прекрасна атмосфера и че публиката се изпълва с емоция, която не би могла да бъде усетена другаде. Тук е мястото да кажем, че дължим много на „Софийската филхармония“, 90 % от това, което правим. Да, идеята беше наша, но те я прегърнаха силно, за което искрено им благодарим.

Кой днес слуша класическа музика? Тази група включва ли младото поколение?

Разбира се! Публиката ни е от 7 до 70-годишни. Хората харесват концертите ни, след тях си тръгват с приповдигнато настроение, одухотворени. Нашите спектакли са твърде нетрадиционни, неочаквани, изпълнени с много провокации към публиката, много са разчупени и осъвременени.

При всички положения младите хора трябва да бъдат привлечени и това е наша задача. Ние достигаме до тях с иновативен подход. Искаме да дадем на широката аудитория не само емоционалното усещане за музиката, а едно цялостно познание. Изкуството трябва да възпитава и изгражда и ние търсим точно това.

Какво значение има красотата в изкуство, което създавате? Повечето хора сякаш са свикнали да виждат едри дами, които радват публиката само с красотата на гласовете си?

Няма да се лъжем, че преди наистина е било модерно да си с по-сочни форми. Но в днешни дни най-великите певици от световната сцена са доста добре сложени. Но, да, красотата е наистина важна. Естествено! Публиката иска да възприема с очите, ушите – всичко. Музиката, която правим, дава една друга одухотвореност, променя вътрешната ти красота, нея публиката също я възприема.

Може ли това изкуство да бъде секси и до- къде стигате с провокацията в облеклото си?

Точно тук Есил Дюран много ни помага. Тя се грижи за костюмите ни от самото начало. Тя винаги е в едната крайност: „Да сложим цепка тук, да направим деколтето по-дълбоко“, а ние обикновено сме в другата и истината се ражда някъде по средата. Всъщност, ако трябва да бъдем напълно честни, най-важно е да ни е удобно. Това може би не е известно на широката публика, но пеенето е процес, който изисква емоция и когато мислиш дали корсетът те стяга, нещата се усложняват значително. Ние правим спектакли, движим се на сцената, не стоим статично. Но освен да ти е удобно, трябва да бъдеш адекватно облечен и границата наистина не бива да бъде прекрачвана. Не може да пееш изискани и изтънчени песни от Верди и да сложиш един минижуп. Немислимо е.

Какво чувствате, преди да се появите на сцената?

Разбира се, като всички изпълнители, и ние изпитваме прилив на стрес, но и на удоволствие. Странно е, не може да бъде описано с думи. Имаме си ритуал. Винаги се хващаме за ръце и се молим. Господ ни дава благодат, за да се представим по най-добрия начин. Хората на изкуството сме натоварени с една много тежка задача: да възпитаме ценности у хората и не можем да си позволим да не бъдем на ниво.

Коя е била най-сложната ви задача до момента, свързана с концертните изпълнения?

Ние си имаме сложна задача всеки път, на всеки концерт или спектакъл. Нашето творчество е камерно. Изпълняваме песни, които се раждат в рамките на една до пет минути. В това време описваме един малък свят. И колкото и кратък да е той, ти трябва да го опишеш и изразиш с всичко, което си видял до този момент, да му вдъхнеш живот. Ние съграждаме светове. Запомнящи се светове.

Кога и къде можем да ви гледаме?

Заповядайте на 10 март да чуете и видите „Кабаре модерн“ в Камерната зала България

Facebook Twitter Google+

0 Коментара