Мускулите на тазовото дъно играят важна роля при задържането на урина, поддържането на тазовите органи и раждането. Те играят важна роля и за сексуалната функция на жените.

Жените с по-силно тазово дъно имат по-добри оргазми и изпитват по-малко болки в гърба – това е мнението, изразено от д-р Емили Морс.

Мускулите, отговорни за оргазма, са разположени в тазовото дъно. Ако тези мускули са отслабнали с течение на времето, а това се случва на различни етапи от живота, например след раждане, по време на перименопаузата или просто защото жената остарява всяка година, тези мускули стават по-слаби и жените започват да губят естроген.

Така че жената, която иска да изпитва оргазъм независимо от всичко, трябва да познава и разбира структурата на тялото си, здравето си и да се опита да укрепи тези мускули. В края на краищата това са мускулите, които отговарят за оргазма, а техният спазъм е едно от най-хубавите усещания на света. Тези мускули са разположени в тазовото дъно. Така че здравето на тазовото дъно е от съществено значение за цялостното здраве и за нашето удоволствие.

Всичко това е свързано и научно доказано, че жените, които имат по-силни, по-издръжливи и по-гъвкави мускули на тазовото дъно, имат по-добър сексуален живот, по-добро здраве, по-силни оргазми, имат по-малко болки в гърба и по-добро кръвообращение. Нещо повече, те нямат нужда да използват допълнителни лубриканти, за да се наслаждават на удоволствието.

В тазовото дъно има няколко слоя мускули. В най-повърхностния слой (най-близо до кожата) има мускули, отговорни за изпомпването на кръв към клитора при жените и пениса при мъжете, което ги прави еректирали по време на възбуда. Така че можете да повишите нивото на възбуда, като свивате мускулите на тазовото дъно. По време на оргазъм те се свиват спонтанно и ритмично 5-15 пъти, като първите свивания доставят най-голямо удоволствие.

Един от най-дълбоките мускули на тазовото дъно е пряко отговорен за количеството усещания, които жените изпитват по време на полов акт. Вагиналното усещане идва главно от този мускул. Той оказва влияние и върху количеството сексуално усещане по време на полов акт.

Моделът на сексуалната реакция включва 4 фази:

  • Желание – мотивация за секс или психическа възбуда, сексуалното напрежение започва да се повишава;
  • Възбуда – по време на която могат да се увеличат физическите промени и сексуалното напрежение;
  • Оргазъм – внезапно, бурно освобождаване на сексуалното напрежение, придружено от неволни мускулни контракции;
  • Разрешаване – процесът, при който тялото ви се връща към нормално функциониране;

Ако не изпитвате оргазъм, може да има физически причини за това:

Слабото или недостатъчно активно тазово дъно може да няма достатъчно сила или тонус, за да стимулира здравословния приток на кръв, необходим за гениталиите. А разхлабеността на тъканите, често срещана при недостатъчно активните мускули на тазовото дъно, може да доведе до недостатъчно триене за адекватно стимулиране на клитора по време на проникващ секс.

Напрегнатото или свръхактивно тазово дъно често е нееластично, което ограничава притока на кръв и причинява чувствителност и болки в нервите на свръхактивните мускули. Това може да доведе до болка както при пенетративен, така и при непенетративен секс.

Други форми на дисфункция на тазовото дъно, като изтичане или пролапс, могат да доведат до страхове и несигурност, които сериозно да повлияят на сексуалната реакция.

Процесът на стареене все още оказва влияние върху сексуалната функция както при жените, така и при мъжете. Обикновено с възрастта се губи мускулна маса. Съществуват обаче много доказателства, че този процес може да бъде забавен, а понякога и възстановен с активен начин на живот и специализирани упражнения. Ако не сте сигурни колко силни са мускулите на тазовото ви дъно или как да увеличите използването им, потърсете оценка и съвет от лекар или специалист.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара