Защо планът ми за ново и слабо тяло не сработва? Защо наистина? Едва ли има човек, който да не иска да е щастлив притежател на здраво, младо, силно, красиво, слабо, добре оформено тяло. Та цели индустрии се крепят на раменете на човешкия стремеж към красиво тяло.
Има безброй причини да не съумяваме да намерим и пристъпим към успешната формула. Но нека разгледаме (ама честно, в очите) два много типични варианта за основните причини.

1. Опитваме със собствени усилия да изгладуваме и изстрадаме лелеяното тяло.

В общия случай сме изчели тонове женски списания съдържащи мъдри съвети и топ 10 начина да се сдобием с мечтаното тяло за Х-дни. Сред най-често срещаните съвети (разбирайте заблуди) са:

  •  да ограничим максимално мазнините
  • да ядем малко (демек – направо да си гладуваме)
  • да ядем предимно салати
  • .. или пък само плодове
  • да ходим на аеробика. джогинг, или друга кардио щуротия

И какво се случва? Човек пристъпва към поредната диета вече стресиран, с очакването да бъде подложен на Х-дневна гладна диета, в която ще гладува, ще се лишава и ще страда. В най-общия случай започва деня с обезмаслена Активия, продължава с ябълка, на обяд мушва 1-2 пакетчета солети и вечерта приключва със салата.

Това, мили хора – не работи! Лишавате тялото си, не му давате никаква качествена храна, следователно – няма да имате никаква енергия и тонус през деня

В същото време изхвърляте от тялото си някакво количество вода, губите малко мускулна маса и когато разликата се отрази в кантара, вие доволно се потупвате по рамото и си казвате “Ето, отслабвам”. Да, ама не. Обезмаслените продукти са най-коварната измишльотина на индустрията, те съдържат “скрити” мазнини и то от неправилния вид, които директно се лепят където не трябва. А лишавайки тялото си от правилните мазнини, то се принуждава да си ги произвежда само, защото сте го вкарали в “бедстващ” режим и то започва да се запасява.

Печалният резултат е, че като приключи поредното мъчително гладуване, отново опустошавате хладилника, изкупувате будката за сладки боклучки от рода на вафлички, бисквити, сладки топченца и сладоледи и за нула време изгубената мускулна маса се възстановява.. във формата на мазнини. Честито!

2. Разумът ни най-сетне е проговорил и след консултация със специалист си имаме индивидуален хранителен и тренировъчен план! Ураа!

И какво ни саботира тук?

Вземете едно голямо огледало и огледайте хубаво физиономията на саботьора. Е, добре де.. ама как така? Нали АЗ ИСКАМ, ама МНОГО ИСКАМ да отслабна и да се сдобия с прекрасното тяло от мечтите ми? Къде се губи нишката?

  • От безкрайните ни опитности,

описани горе сме добили и затвърдили убеждението, че минавайки на определен хранителен режим, отново встъпваме в омразната зона на лишения, органичения и гладуване.

А защо не опитате да погледнете от друга гледна точка? Всъщност вече ЗНАЕТЕ без съмнение кои храни са качествени и добри за вас. И – о, изненада! Сред тях има храни, които цял живот сте избягвали, защото някой ви е казал, че от тях се надебелява! А сега се оказва, че не само са ви позволени, но и ще ви помогнат да отслабнете. Имате богат избор на храни, а дневният ви режим прилича на всичко друго, но не и на гладуване! Е, как изглежда сега картинката? На мен ми прилича направо на кулинарна вакханалия и един куп отпаднали органичения.

  • Намираме си един куп извинения –

много сме заети, работата е много динамична и не позволява да следваме хранителния режим, нямаме време за ядене, нямаме време за тренировка… Нямаме време за себе си?

  • макар срещата с консултанта

да е била много мотивираща и надъхваща, след седмица-две първоначалният ентусиазъм сякаш заглъхва, утихва и решаваме, че няма нужда да се “тормозим” с някакви хранителни и тренировъчни режими… Толкова години си носим паласките, какво пък толкова ще ни стане, ако ги поносим още малко. И се връщаме обратно в удобните релси, с които сме свикнали, и продължаваме да водим онзи начин на живот, който знаем, че не ни дава нищо добро.

Я чакай малко… как така? Нали много силно ИСКАМЕ да се сдобием с мечтаното тяло? И нямаме време за себе си? Но намираме време за всичко останало? И вече не искаме… но и в същото време всъщност много искаме!

И аз се обърках!

Мирзакарим Норбеков е много мъдър и много прям човек. В книгата си “Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата” много открито и .. малко рязко описва този синдром.

“Никой не иска нищо вредно.

Всички искат да са здрави, богати,

красиви, щастливи. Но опре ли до конкретната крачка…
Седнали сте на фотьойла и искате да станете, Какво трябва да направите? Нищо, просто малко действие, за да отлепите задника си от меката седалка. Само толкова.” Но ако продължавате да не правите нищо, да си седите и да ревете като магаре “Аз много искам да станаааааа”, нищо няма да се случи. Нали?

“Ако аз самият не участвам в оздравяването си, може ли лекарят сам да победи болестта ми? Дори да е мъдрец, той е обречен на неуспех в опита си да ме излекува”

“Мързелът/леността е коварно добиче. Ще намери всякакви форми и проявления, за да ви

откаже от така желаната цел.

“Най-непосредствената й, искрена форма е типична за децата, които казват “Няма пък, не искам”. Умната форма е характерна за вдетинени възрастни. Те казват: “Не мога поради еди-какво-си, възрастта ми не позволява, живея далече и други подобни. Активната форма е, когато се правим на делови: “много съм зает, ужасно, нямам време”. С други думи – абсолютно никакво време не ми остава за да живея. Нито минутка.”

“Мързелът е стремеж към покой. Покоят се стреми към висшия си идеал – абсолютния покой, вечния покой.

Мързелът е миниатюра на смъртта.

Най-добрата отбрана е нападението, затова мързелът ви ще подхване активно настъпление по всички фронтове. Вашата победа би означавала за него гибел. Още повече след като толкова години настъпателно и същевременно дискретно ви е управлявал. Приспивайки волята ви, той ви превръща в безволево парче месо. Затова мързелът непременно ще намери категорични аргументи, пред които да вдигнете ръце и да се предадете. Заложен е животът му!”

Краен и остър ли ви се струва Мирзакарим Санкулович? Може. Но пък е успял да подтикне хиляди хора, на прага на ослепяването да възвърнат доброто си зрение. Само със силата на мисълта и няколко упражненийца. С ментална и физическа гимнастика. Трудна задача, нали? А от вас се иска само да свалите няколко килограма мас от гърба си (дупето, корема, бедрата, ръцете и т.н.). А всички онези “непреодолими” причини, които ви разделят от постигането на това което така силно искате е ВАШИЯТ МЪРЗЕЛ. Облечен в разнообразни и красиви форми, разбира се.

Е… схванахте ли картинката? Ако има нещо, което ви ограничава, възпира и пречи, това сте самите вие, отново попаднали

в капана на собствения си мързел.

Както винаги, правото на свободен избор е изцяло ваше – да останете да се полюшвате в лапите на леността, или да станете от фотьойла. Вашият консултант е важно ключе в цялото уравнение – търсете го всеки път, когато се почувствате неуверени, загубите посока и стимул. Той ще ви подкрепя и ще бъде патеричката ви в това начинание. Но не забравяйте, че без вас той не може да сътвори чудеса. Всичко зависи от вас. Е, направихте ли избор?

От сайта на Мартина Иванова 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара