Ако има нещо по-притеснително от това какво впечатление ще направи моето гадже пред родителите ми, то е какво впечатление ще направя аз пред неговите родители. Има си прости правила и ако човек ги спазва, ще си спести излишни главоболия.

Първото впечатление е най-важно, така че съвсем правилно си умираш от притеснение, когато опре до среща с Майката на Любимия. “Ами ако не ме харесат?”, “Ако кажа някоя глупост?” Правилно се притесняваш. Имай предвид, че майката на приятеля ти го смята за своя собственост и отлично разбира, че ти си дошла, за да й го отнемеш. Не се отпускай, момиче! На война като на война! Ето няколко съвсем прости съвета за първия път.

Преди битката трябва да се подготвиш добре. Разузнавай по най-лесния начин – питай приятеля си. Какви са родителите му, какво работят, от какво се интересуват, дали няма някакви теми табу? Я си представи, че нехайно се разприказваш за сектите, а хората примерно са евангелисти.

Посрещат по дрехите, така че гледай да изглеждаш прилично.

Никакви излишни финтифлюшки, голи пъпове,

шарении, токове и мазила. Не давай на майката да се захване за най-тъпото нещо. Всяка екстравагантност ще е минус, освен това трябва да си чиста и блестяща като току-що разопакован хладилник. Пак без да издаваш излишно старание, защото хване ли те, че се натягаш – губиш позиции.

Най-важното нещо, когато се запознаваш с майката на любимия, е да бягаш от разговорите за теб, гледай да изместиш темата към нея! Важно е обаче да не водиш ти разговора. Най-добре е, ако успееш да нагласиш нещата така, че тя да говори, а ти да слушаш. Но

няма да мълчиш като тулуп!

Задавай подходящи въпроси. Накарай я да изпадне в умиление от теб, да си мисли, че се разбирате добре и че ще влезете в заговор зад гърба на любимото синче – т.е. ти само ще й помогнеш да затвърди позициите си, няма да я изтикаш от мястото й. В същото време е важно да покажеш, че и ти имаш чудесно семейство, не си човек от улицата.

Не бива да ти личи, че се престараваш – твърде големите усилия те поставят в позицията на просител.

Ако цялото ти поведение крещи: “Моля те, харесай ме!”

провалът ти е в кърпа вързан. Започни с пет приказки за дома им. После дори може да поискаш някоя и друга бебешка снимка, които да гледате заедно и да слушаш като ученичка фукащата се майка. Тук тя неусетно ще стане някой, който ти хвали своята стока. Внимавай само да не уплашиш много приятеля си, защото си има нещо страшничко двете търговки да седят и да гледат стоката все едно него там го няма.

Не е лошо от време на време да даваш да ти проличи, че се притесняваш. Не бъди прекалено отворена – трябва да налучкаш точния баланс между кротката бъдеща снаха и самостоятелната единица. Удобен момент е след яденето (защото всичко в България се прави на маса) да помогнеш с подреждането. Първото впечатление е най-важно, така че бъди не просто симпатична и кротка, но и работлива и любезна.

Никога, никога

не се целувай, прегръщай, натискай,

намигай с гаджето си пред очите на майката орлица! Що за ненаситно същество си, щом не можеш да спазиш приличие пред бъдещите си свекър и свекърва? Това ще е най-големият автогол, който можеш да си вкараш.

Хубаво е да занесеш нещо, като отиваш на гости. Кутия бонбони или домашни курабийки вършат отлична работа, а и дават тема за разговор в моментите на тягостно мълчание. Не нахълтвай в къщата веднага след своя приятел, изчакай да бъдеш посрещната и поканена. Покажи, че разбираш, че се намираш на чужда територия.

Ако разговорът опре до сина – бъди внимателна. Ясно, че трябва да демонстрираш любов и уважение, но в никакъв случай не изпадай до приказки за вечна вярност и безгранична обич. Нека да проличи, че го смяташ за чудесен човек, но нищо повече. Другото би те показало в светлината на

жена, която на всяка цена е готова да хване сина й

в капана си. В никакъв случай не зачеквай теми, по които може да имате различни мнения. Говорете за времето, ако трябва. Все е по-добре от политика.

Ясно е, че Майката няма да се влюби в теб от първия път. Целта на посещението ти е да я успокоиш, че синът й не се е събрал с някоя “никаквица”. И най-накрая не забравяй – може да нямате нищо общо, но и двете обичате нейния син. А това е едно добро начало.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара