И така… Пролетта, казват, е дошла. Птички, кокиченца, ала-бала. Любовни трепети хвърчат из въздуха заедно с миризмата на зюмбюлите. Момичетата се разсъбличат от тежките зимни дрехи, мъжете започват да се оглеждат по-любопитно и гледката на влюбените двойки под напъпилите дървета в парка е толкова романтична и красива.

04
Снимки Александър Кацев и Калоян Василев

Единственият проблем е, че пролетното настроение е на светлинни години от вас и няма никаква непосредствена опасност да докосне закърнялата ви душа. Вие сте отчаяна. (Тук могат да се изброят хиляди причини за това – като се почне от изневярата на съпруга ви, мине се през натрупаните през зимата килограми и се стигне до разваления бойлер. Всъщност причините нямат значение. Важното е, че имате спешна нужда от голяма доза пролетно настроение.) Не ви трогват химическите реакции, изпълнили слънчевото пространство, ходите намусени и целият свят ви е крив.

Следователно – трябва да се вземете в ръце.

Никой няма да ви помогне, ако не се погрижите сама за себе си. Ако трябва да сме сериозни, научно е доказано, че през пролетта депресиите са най-болезнени и мъчат най-много хора. Особено жените, които са по-чувствителни към природните промени и ги отнасят направо към личния си живот. Не че има точна рецепта за създаване на празнично усещане, но ако предприемете някои основни стъпки, няма да сгрешите. Най-важна е философията. Каквото и да се е случило, пролетта може да го оправи. Щом целият свят се възражда за живот, значи можете и вие –

една мъничка, но много важна част от този свят.

Заредете се с енергия от природата и това ще рефлектира върху съзнанието ви. Използвайте събуждането, за да промените нещо. Много е важно да направите промяна. Дали това ще е нова дреха, нова прическа или нова диета – изборът е ваш. Сезонът ще ви стимулира. Сега е моментът да отрежете дългите си къдри, които къткате толкова години и 100% са ви омръзнали. Или да пробвате ужасно къса пола. Или оранжеви обувки. Ако щете, си сложете обеца на ухото, няма значение. Важното е да се почувствате подмладена.

Пробвайте един ден да ядете само марулена салата с репички и да пиете минерална вода. Или си купете най-сетне шоколад, светът няма да свърши. Поканете най-добрата си приятелка, на която не сте се обаждали от векове, в модно заведение. Заведете детето си на цирк. Възможностите са на практика безгранични, идеята е да направите завой. Накъдето и да е.

Друг добър начин е спортът. Плуването не се забравя никога, както и карането на велосипед. Това няма връзка с възрастта ви. В цяла Европа дами от училищната скамейка до дълбока старост ходят на пазар, на работа или на среща върху две колела. Много е тонизиращо, да не говорим, че бедрата ви ще станат фини и стегнати. Свежият въздух ще ви донесе руменина, да не говорим, че ще изхвърлите всички заседнали в дробовете ви фасове.

01

Пролетта е чудесно време да се запишете на фитнес или поне да отидете на екскурзия в планината. Организирайте си пикник, печете се на слънце, купете си по-модерни слънчеви очила. Ако пък страшно много ви мързи, отдайте се на йога. Медитирайте поне по половин час на ден, казват, че невероятно много облекчава душевни болки и депресии. А най-добре идете на курс по латинотанци. Хем е забавно, хем е женствено, хем е чувствено, пък и учителите са големи красавци. А защо не започнете най-сетне да учите френски. Само говорите колко прекрасен език бил, но нищо не правите по въпроса вече 33 години. Срамота! Има хиляди курсове, можете да си набавите и самоучител.

Или по-добре китайски – по-екзотично е, а и перспективно.

Не би било зле да прочетете нещо любовно. Или Ницше. Можете да си организирате пролетно почистване преди Великден, да боядисате стените на спалнята в жълто. Да измъкнете от мазето люлеещия се стол от баба ви и да го лакирате – ще стане като нов. Претапицирайте си дивана и вместо да платите тока, си купете сокоизстисквачка. Изключително е здравословно всяка сутрин да пиете по една чаша сок от моркови, портокали и ябълки. Няма значение в каква посока ще насочите живота си.

Просто отворете прозореца и вижте, че светът ви очаква и ви приканва с най-топлите си ласки.

Когато направите някои малки неща за себе си,

когато се научите да отделяте време, за да бъдете красива, за да ви бъде приятно, бъдете сигурна, че и останалите ще започнат да ви обръщат повече внимание.

Вероятността да останете сама и неразбрана намалява с всеки изминат километър с велосипеда и с всяка нова джуфка в косата ви. Вие сте интересна личност и е крайно време околните да го научат. Побързайте, защото пролетта е кратка и въобще няма да ви чака. Освен това идва лятото и трябва да се подготвите за море. За най-хубавото море в живота ви.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара