От 3-4 месеца съм доволна от мерките си. Нося дънки №27, талията ми е 65 см при ръст 171 см. Нямам желание да пиша за никой вестник или списание, защото ще ми сложат снимка от „дебелия” период. От сегашния нямам. Психолог съм, а мотивите ми са, меко казано, „налудни” по темата. Сега обаче пиша с удоволствие. Ще мога да си го кажа най-после… Пък и да разбера, мислейки, защо и на мен ми се получаваше така…

Как?

Нашата цивилизация извежда затлъстяването на едно от първите места сред здравните проблеми.

Няма телевизия без кулинарно предаване.

Аптеки и реклами предлагат илачи за отслабване, които е крайно време да употребим.

На манекенките въведоха забрани срещу измършавяването.

Водещото социално занимание в свободното време е пазаруване на храна, ходене на ресторант или пицария, подготовка на семейното меню, обсъждане на рецепти за готвене.

Първата оценка при среща на приятелки е относно теглото.

Водеща, съпътстваща или финална тема на всеки разговор между жени е за диети и хранене.

Купуването на всяка дреха е съобразено предимно с ефекта „прави ме дебела или слаба”.

Един от водещите бъдещи планове е свързан с отслабването.

Успехите или провалите се оценяват успоредно с теглото.

Събуждането се съпътства от оценка на дебелината в огледалото.

Влизането и излизането от банята се съпътства от оценка на дебелината в огледалото.

Излизането от дома се съпровожда от последна оценка на дебелината в огледалото.

Качеството на живот е в пряка зависимост от храната!

Качеството на жената е в пряка зависимост от дебелината!

Ако искаш да имаш контрол върху живота си, трябва да имаш контрол върху теглото си!

Защо?

Можеш да откажеш цигарите, алкохола, мъжете, но не и храната. В обратен случай най-много да станеш отнесена и самодостатъчна, полуизвънземна анорексичка. За всички удоволствия трябва или човешки фактор, или материално-техническа база. Те не са в твои ръце винаги, но храната е. Не можеш да си я позволиш само в Чад, Сомалия, Антарктида и на други места, с друга логика на живот.

Храненето е необходимост.

Храненето е удоволствие.

Храненето може да е наркотик.

Храненето е базова потребност!

dietПсихиката, като почне да не се справя, се разбиват и базовите потребности. Важи и обратното. Като не знаем как да си “наточим” психиката, почваме да я “настройваме” с базови потребности. “Едно чукане за една нощ ще ми дойде добре и ще ме освежи психически!” “Едно яко хапване в нов ресторант ще ме оптимизира и психически!” Хайде сега обратното – онова успешно представяне го направих, защото бях слабичка и елегантна. Когато той ме ревнуваше и ми ходеше по петите, бях с десет кила надолу…

Следствието – всички защитни психически механизми се пренасят върху базовите потребности. Защити, манипулации… като не се справят с кората, отиват в подкорието.
•Не ям, а съм дебела! Оправдание – защото не мога да се оправдая за мързела, инерцията, неудовлетвореността и каквото си изберете от останалото поведение, което ЗАВИСИ от мен… В това отношение поне съм недоказуема жертва, онеправдана и необяснима…

•Отслабнала съм, но упорито твърдя, че съм още дебела? Искам положителна оценка и поощрение – убеждавайте ме, че съм чудна, отслабнала и изобщо, че мога още… За другото не е сигурно, че сте капацитети, но за това мога да ви изманипулирам…

•Като отслабна още две кила, и ще съм перфектна! “Корекция” на идентичността – аз не съм това, което виждаш, прелестта ми е скрита под два килограма. Ако ми повярваш предварително, значи вече съм това, което ми се иска…

•Пред хората не ям, а само скрита вкъщи. Двоен стандарт – знам аз къде да съм изтъкана от финес и къде да си отпусна душата, все още контролирам впечатленията за себе си…

•Може и да съм закръглена, но от НЕЯ съм по-слаба! Компенсаторно превъзходство – като не мога да я бия по професионализъм, домашен уют и каквото ме пристяга още, то поне ще блесна с “неоспоримото” постижение…

Резултат

Гениалните неща са прости! Маркетингът и рекламата го знаят… За да ядеш, не се иска кой знае какво мислене и преценка. Най-лесно се продава чрез актуализиране на страховете и мечтите. Първото е неконтролируемо, а второто – недоказуемо, следователно логиката няма да окаже силен коректив. Хайде сега да ги “вържем”:

Нямате контрол върху живота си! Контролирайте теглото си и всичко ще се подреди! Веднага ще ви кажем как!

Нямате ясна самооценка? Ще ви я изясним веднага в килограми и сантиметри! (175, 55, 90-60-90, а може и нещо друго да беше, важното е да е недостижимо…)

Чувствате се неконкурентна, не знаете кое е най-важно? Следете информацията за диети, добавки и процедури и ще сте на гребена на вълната и компетентността!

Куцат ви социалните контакти? Има вечна тема за разговор и сближаване, която ще ви обедини несъмнено!

Самотна сте и не можете да срещнете мъж за себе си? ТЯ отслабна 20 кг и всички мъже се избиваха за нея.

Самотна сте и мъжът ви не ви забелязва вече? “Рестартирайте” се, върнете се в стария номер дрехи от младостта и пак ще владеете положението.

Искате кариерно развитие? Не и с тоя вид, моля…Отслабнете!

Прогнозата

Тя май вече е реалност… По-слабите жени са по-привлекателни. По-слабите жени са по-успешни. По-слабите жени имат по-високо самочувствие По-слабите жени са по-харесвани от другия пол. По-слабите жени управляват по-успешно живота си!

Сравнението обаче не е доказателство! Кои са по-слаби и на фона на кого? Как по-слаби, като започнах с глобалното затлъстяване? Вземете си филм от 70-те и 80-те да видите какво е слабо… Ако не помага, вижте документален филм за населението на Африка!

Е, добре, ама какво да правим?

Няма да ви убеждавам да си стоите дебели! Не и аз!

Първа стъпка – да се преборите с горепосочените защитни механизми е половината от битката. Така помогнахме на сума анонимни жени в сайта ни, както и лично на себе си.

Втора стъпка – диетата след първа стъпка определено ще помогне, защото вече не я приемеш като присъда с особено строг режим на действие, а като детайл от пейзажа. Как да го познаете, че ще се получи? По това, че вече не е вълшебното разковниче на всички проблеми. По това, че не говорите, мислите и се занимавате единствено и най-вече с това!

Трета стъпка – килограмите винаги могат да ви застигнат пак, но вие знаете вече защо и как да се справите с тях без паника. Спокойно си планирате и действате по всички направления, а видът просто отразява душевното ви състояние.

В заключение

А сега си спомнете колко досадни са разговорите за килограми и диети, колко по-приятно е да си говориш с жена, която има какво да ти каже и то е различно от анализа на обиколките и мерките й.

Спомнете си времето, когато бяхте безгрижно дете, което усеща слънцето, вятъра, движението и радостта. Дете, което не мисли постоянно как изглежда, а какво го радва и очаква. Вие сте същият човек, макар и пораснал!

Замислете се за всичко, което искате да свършите, преживеете и научите и просто го направете. Килограмите, дори и да ви пречат, едва ли ще ви спрат, ако наистина го искате!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара