Много жени и мъже в днешни дни твърдят, че им е трудно да създадат трайни и наистина хармонични връзки с противоположния пол. Щастливи двойки, които са заедно от дълги години, обаче има и те твърдят, че хармоничното съжителство не е никак трудно.

Вярващите са убедени, че всяка душа си има сродни души или душа-близнак и е въпрос на карма и късмет да я срещнеш в този живот.

Понякога, дори и да изглежда, че новото ти гадже отговаря на всичките изисквания, които си имала в главата си за мечтания партньор, пак нещо куца и не се получава…

Макар (поне на пръв поглед) да са най-висшата форма на живот във видимата реалност, хората не са по-добри от животните при избора си на партньор, даже напротив.

Учените доказаха, че животните предпочитат партньор

с много различна имунна система, което гарантира здраво потомство.

Оказва се, че науката може да помогне и на хората в това отношение с помощта на генетични тестове. Проучвания показваха, че химията, която протича между мъж и жена с хармонична връзка, е резултат от генетиката им… И, разбира се, това породи цял нов бизнес (за съжаление, все още неразвит в България), да го наречем „ДНК-сватосване“.

Попадали ли сте на известния експеримент „потна тениска“? През 1995 г. учени помолили жени, които не използвали хапчета за контрацепция, да помиришат мъжки тениски – преди това мъжете в продължение на три дни носили блузите нонстоп, без да ползват дезодорант. Оказало се, че жените избират мириса на мъже с различна от тяхната имунна система. (Анализирана била тази част от ДНК, която кодира HLA (човешки левкоцитни антигени) молекула и било установено, че жените предпочитат мириса на мъже, чиито HLA молекули са възможно най-различни от техните собствени).

Доказателство за старата максима, че

противоположностите се привличат.

Научното обяснение е, че жените инстинктивно избират мъже, с които биха създали по-здрави деца.

От тук до бизнеса с научното сватосване пътят е кратък. През 2003 година д-р Тамара Браун, създател на швейцарската компания GenePartner.com, прави допълнителни научни изследвания, за да установи дали гените имат връзка в привличането на двама души.

В сътрудничество с Швейцарския институт за поведенческа генетика тестват 270 дългогодишни двойки за техните HLA-антигени. Същевременно те попълват дълбочинни и подробни интервюта, в които отговарят на въпроси за различни аспекти от съвместния си живот. Резултатите са поразителни и водят до разработването на формула, която комбинира HLA фактора, както и още няколко, проучени от Швейцарския институт за поведенческа генетика. Всъщност точният механизъм GenePartner.com пази в тайна. Защото бизнесът очевидно процъфтява.

GenePartner измерва генетична съвместимост между двама души и прави прогноза за вероятността за успешна връзка. Срещу малко слюнка и 249 долара, изпратени на компанията, получавате процентна прогноза по няколко показателя: цялостна съвместимост, ниво

на привличане, симетрия на привличане,

вид интерес един към друг (част от хората могат да ни станат чудесни приятели, в други да се влюбим лудо), вероятност за успешна бременност.

GenePartner предлага тестове за генетична съвместимост на компании, които се опитват да свържат хора на базата на важни социални фактори като възраст, интереси и местоживеене. Швейцарската компания добавя биологичната съвместимост и вероятността от пеперуди в стомаха.

Срещу 99 долара и тампон със слюнка изследват гените ви и ви включват в базата си с данни, както и съответно ви предлагат „сляпа“ среща с човек от противоположния пол, който е направил същото. Чисто сватосване, но на научен принцип – ще потърсят най-подходящия генетично за вас партньор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара