Коя е Мария Хуана?

Мария Хуана е тази прекрасна зелена девойка, която мексиканците, припознавали всяка вечер, прибирайки се уморени и смазани от тежкия работен ден. Чакали търпеливо да дойде и да ги вземе в мъгливите си обятия, за да може утрото на тегавия им живот да не е толкова черно.

marijuana-87144_1280Мария Хуана е тяхната спасителка. Това наименование на конопа мексиканските братя измислили, защото свързвали по някакви си техни пътища силата на неопрашеното женско растение на конопа с непорочната Дева Мария. Да речем, че донякъде разбираме връзката – и в двата случая става въпрос за непорочно зачатие, ако изобщо може да се каже така.

Преди Мария Хуана да стане поп културна икона, я срещаме с латинското й наименование – cannabis indica. Древните римляни познавали много добре това полезно растение и понеже обичат да си записват всичко и да дават имена на всички птички и тревички, та затова и марихуаната е останала в дебелите книги като индийски коноп.

Иначе всичко започва много отдавна. Толкова отдавна, че не е много сигурно точно как се е развила историята на това чудно растение.

marijuana

Една от най-разпространените версии е, че

„зелената фея” е долетяла от Централна и Южна Азия.

Първите сведения за пушене на марихуана са от III хилядолетие Пр. Хр. В днешна Румъния археолози са открили специални съдове, използвани за изпълняването на различни ритуали, които са били специално пригодени за изгаряне на марихуаната и за вдишване на изпуснатия от горящото растение дим. В един такъв съд са се запазили обгорени семена от канабис, откъдето учените си вадят ценните изводи, че и в Древна Румъния са пушили от време на време. Това, че там са намерени подобни приспособления, ни най-малко не означава, че северните ни съседи първи са се сетили, че

канабисът става не само за правене на въжета.

Индийците са бащите на марихуаната: собствено име – канабис; по баща – индийски. Всичко е ясно още от едно време. Познавали много добре тази билка. На санскрит името й звучи като ganjika и лесно става ясно защо един от най-разпространените псевдоними на канабиса е именно ганджа.

Пушили са и в Индия, и в Непал, и във всички възможни провинцийки и държавички наоколо. За индийския коноп се говори даже и във Ведите – свещените книги на индийците. Доста активно са го ползвали и асирийците, при които за първи път се споменава за употребата му по време на религиозни ритуали. Викали са му qunubu (според учените това значело „средство за правене на пушек”).

cannabis

За разпространението на марихуаната в Европа са виновни арийците. Те първи „представили” Мария Хуана на скитите и на, много моля за внимание, траките. Т.е. марихуаната стъпва на Стария континент със спомоществувателството на нашите предци траките. Техните шамани били наричани от древните гърци kapnobatai – тези, които ходят по дима. Гледката била наистина впечатляваща, защото тракийските жреци познавали в най-големи детайли свойствата на канабиса и запалвайки изсушените растения пред очите на непосветените, успявали да ги впечатлят, да ги доведат до нещо, което наричали „религиозен транс”, а после си ги манипулирали както искат. По подобен начин действало и тайното

общество на хашишините (оттам идва и английското assassin).

Те са шиитска секта, родила се след опустошителния първи кръстоносен поход с цел защита от набезите на кръстоносците. Главатарите на Ордена на хашишините подбирали млади момчета, напушвали ги с хашиш, който също е продукт на индийския коноп, показвали им прекрасни райски градини, пълни с млади момичета, след което ги връщали в суровата реалност на изключително бедния им и мизерен живот и им обещавали, че ако изпълняват техните поръчения, отново ще ги върнат в рая.

Освен за такива користни цели конопът е използван и като билка за лекуване на различни заболявания. И до ден-днешен той е

важна част от съвременната фармация.

Освен известният факт, че я предписват за лечение на глаукома, марихуаната е използвана при лечение на неврологични заболявания, облекчаване на симптомите при СПИН, хронична мигрена, артрит и различни заболявания на опорно-двигателната система.

Изобщо индийският коноп е едно много полезно техническо растение. От него може да си направиш и лекарство, и чувал или въже например. През XVII-XIX в. всеки редови американец е можел да плати данъците си с определено количество коноп. Дори е имало наказания за тези, които отказват да го отглеждат. У нас голяма част от възрастните хора по селата, особено в Петричкия край, и досега дъвчат листа от коноп наместо успокоително. Защо обаче канабисът е сред забранените вещества?

„Тревата е голяма марихуана.”

Така казва един мой приятел, който пуши сравнително рядко и изпада в безтегловност от няколко дръпки. Когато главата му роди тази гениална фраза, му се искаше да обясни, че страшно много се е напушил от извънредно малко количество трева, но не му се получи. Истина е обаче, че тревата е голяма марихуана, и колкото и да се опитаме да я представим като безвредна, нещата не стоят съвсем така, ако не можеш да се контролираш и нямаш мярка във всичко, както предписват древните философи в дебелите си книги.

Какво се случва с теб, когато пушиш?

Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. Разбирай, че ако не ти е весело и готино, марихуаната най-много да задълбочи депресантското ти настроение и нищо повече. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит с употребата на халюциногени.

Марихуаната има значително негативно влияние върху краткосрочната памет, но не и върху дългосрочната такава или върху способността за самоконтрол. Употребяващите твърдят, че тревата засилва въображението им и творческите способности (особено в областта на изкуството), желанието за общуване, способността да откриват нови аспекти у познати неща, вниманието към детайлите и възможностите за намиране на асоциации и взаимовръзки. Същевременно

пречи на концентрацията, боравенето с числа, ученето,

точното чувство за време и фината координация на движенията. Затова например не е никак препоръчително да се шофира или да се работи с машини, когато си употребявал марихуана.

Във физиологичен аспект пушенето на трева води до намаляване отделянето на слюнка, понижаване на вътреочното налягане (което се проявява като зачервяване на очите) и понижаване нивото на кръвната захар. Ако виждате все по-често детето си с леко хаотични движения и с мътен, червеникав поглед да се насочва към хладилника, имайте едно наум.

В крайна сметка някои от последните изследвания в областта на психотропните вещества, и в

частност на канабиса, сочат, че употребата на трева като тийнейджър или на млади години увеличава драстично риска от развиване на психоза и шизофрения. Учените изготвили проучването си, след като изследвали повече от 1900 души на възраст между 14 и 24 години, които били наблюдавани в продължение на близо осем години. Тези, които в началото на проекта не били употребявали марихуана никога, но впоследствие го направили, по-късно били изправени пред голям риск да развият психоза. Хората, които употребявали канабис още в самото начало обаче, имали още по-голям риск да развият тежката психична болест. Експертите подчертават, че техният труд не обръща внимание на въпроса дали канабисът-менте и останалите некачествени разновидности на растителната култура са по-вредни от обикновения коноп и марихуаната.

Реално в момента чистият индийски коноп, отгледан в обикновена почва само със слънце и вода,

е толкова рядко срещан,

че е почти невъзможно да попаднеш на него, освен ако не си го отглеждаш сам вкъщи. Появата на синтетичната марихуана, която съдържа с пъти повече THC (тетрахидроканабинол), отколкото натуралният продукт,е най-новата мода сред младите. Рисковете, които крие синтетиката, са много по-големи от тези, на които се излага пушещият „обикновена” трева. Параноя, мания за преследване и отчуждаване от реалния свят са само част от тях. Изкуствената трева представлява снежнобял прах, подобен на кокаина, който се смесва с обикновен тютюн за цигари и няма характерната миризма на марихуаната при пушене. Почти е невъзможно да се хване, когато е размесен с тютюн. Грам от новата трева се продава на цените на грам кокаин, но високата цена се компенсира от факта, че много малко количество от грама е достатъчно, за да се постигне желаният ефект. Много често в този синтетичен продукт се намират известни количества кокаин (които зарибяват допълнително), стрит аспирин, сода и ред други боклуци, които увреждат психическото и физическото здраве на пушещия, подтикват го към употреба на други вещества и влияят лошо на сърцето и на вегетативната нервна система.

Тревата на мама е най-добра

В случая може би тревата на баба е най-добра. Има едни петрички баби, които редом с лука и картофите в градините си садят грижливо подредени лехи с канабис. Това е онзи канабис, който са пушили и хипитата. Има цяло едно световно поколение, което години наред е пушило марихуана, без това да допринесе по някакъв крайно негативен начин за развитието му. Истината е, че прекаляването води до проблеми. Според изследванията на Световната здравна организация, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества. За сравнение – алкохолът и тютюнът заемат съответно 5-о и 9-о място.

Няма вредно и безвредно. Всичко зависи от това какво имаш в главата и с каква цел пиеш алкохол, пушиш цигари или употребяваш марихуана. Истината е, че младите хора са изключително разглезени, и в желанието си на всяка цена да са различни и оригинални си навличат милион и една беди на главата. Когато по природа си склонен да експериментираш със себе си, със сигурност няма да спреш с пушенето на джойнт. Ще ти станат интересни и амфетамините, и кокаинът, може да стигнеш и до хероина, макар че той вече никак не е „модерен”. Пушенето на трева е социален феномен. Дори и да не ти се ще да пробваш, все има кой да те накара. Хубавото е, че тук пристрастяване и трайни увреждания няма, но никога не се знае на какви боклуци ще попаднеш.

Попитан защо пуши марихуана, Луис Армстронг казва: „Наистина ме учудва фактът, че марихуаната се свързва с наркотиците… хероин и всякакви други боклуци. Хиляди пъти по-добра е от уискито. Тя е помощник и приятел.“ И ако това е така, нека да не се налага приятелят да се превръща във враг. Физическата лежерност, която носи джойнта, трябва да се проектира и върху начина му на употреба – от време на време и не на всяка цена. За да се запази удоволствието. Иначе смисъл няма.

Александър, 32

Кога си пробвал за първи път?

За пръв път дръпнах на 15-16 години, но не ме хвана. 5 години по-късно се напуших за първи път. В общи линии оттогава не съм спирал.

Колко пъти пушиш седмично?

Всеки ден поне по два пъти. От време на време спирам. Миналата година спрях за 6 месеца.

Как ти действа?

По някой път ми е готино, друг път се сдухвам. Повечето пъти чувството е приятно.

Усещал ли си странични ефекти?

Не. Поумнявам (смее се).

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Не.

Защо?

Защото не е хубаво. Аз вече съм се прецакал.

Искаш ли да се легализира?

Да. За да не ме преследват куките.

Кольо, 28

Кога си пробвал за първи път?

Не си спомням. Май съм бил някъде на 16 години.

Колко пъти пушиш седмично?

Максимум веднъж.

Как ти действа?

Готино.

Усещал ли си странични ефекти?

Не.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Не, защото не съм сигурен, че ще могат да се контролират, както го правя аз, и няма да почнат да употребяват марихуана ежедневно.

Искаш ли да се легализира?

Да. По-лесно ще се купува. Няма да се ходи на среща с дилъри.

Михаил, 29

Кога си пробвал за първи път?

На 17 години.

Колко пъти пушиш седмично?

Десетина пъти.

Как ти действа?

Смях, еуфория, приказливост.

Усещал ли си странични ефекти?

Не.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Да. Аз си седя и си пафкам вечер и какво да им кажа: „Не е хубаво, деца, не пушете!”. Не става.

Искаш ли да се легализира?

Надали някой, който е ползвал, не иска.

Ирина, 23

Кога си пробвала за първи път?

В 7 клас, значи на 14 години.

Колко пъти пушиш седмично?

Пуша рядко, в месеца веднъж-два пъти.

Как ти действа?

Нормално. Приятно ми е.

Усещала ли си странични ефекти?

Не. Само веднъж смесих с алкохол и повръщах.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

По-скоро, да.

Искаш ли да се легализира?

Нямам мнение по този въпрос.

Надя, 26

Кога си пробвала за първи път?

На 15-ия ми рожден ден.

Колко пъти пушиш седмично?

Един-два пъти.

Как ти действа?

Първо ям и после се трупясвам. Заспивам скоропостижно.

Усещала ли си странични ефекти?

Припадала съм. Пада ми кръвното, рязко.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Не, защото ще съм зла майка.

Искаш ли да се легализира?

На всяка цена легализация за лична употреба.

Маргарита, 23

 

 

Кога си пробвала за първи път?

На 16-17 години. Тогава пробвах, нищо не ми стана. След това доста късно, на около 20 пропуших наистина.

Колко пъти пушиш седмично?

Почти всяка вечер.

Как ти действа?

Отпуска ме, виждам нещата по друг начин, ставам изключително продуктивна за писане, готви ми се и си общувам много добре с хора.

Усещала ли си странични ефекти?

Малко забравям от време на време. И ми се яде повече, което не е много хубаво.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Знам, че е лицемерно, понеже аз самата пуша и ми харесва, но по всяка вероятност ще гледам да ги пазя и от трева, и от алкохол и цигари, изобщо от всякакви гадости.

Искаш ли да се легализира?

Да, за да не се чувстват хората, които пушат, като престъпници, защото те не са. Освен това така много лесно ще бъдат порязани всякакви дилърчета и разпространители, които са изключително неприятни. Контролът върху самата марихуана ще бъде по-стабилен и няма да могат да се разпространяват толкова лесно разни боклуци.

Павлета, 41

Кога си пробвала за първи път?

Не помня. Някъде около 20-годишна.

Колко пъти пушиш седмично?

Понастоящем не пуша трева.

Как ти действа?

Безтегловно някакво, все едно тялото не е мое.

Усещала ли си странични ефекти?

Не.

Ще дадеш ли на децата си да пушат?

Няма да ги спра, ако искат да пробват.

Искаш ли да се легализира?

Да.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара