Влиянието на хормоните върху човешкия организъм е изключително силно и изглежда, че нищо не ни притеснява или наранява, но в тялото може да се случи нещо странно: колебания в теглото, косопад, липса на желание, чупливи нокти и много други. Днес ще ви разкажем за връзката между хормоните и либидото ви.

Либидото отразява нивото на нашата сексуална активност и интерес към интимните отношения. Ниското му ниво се дължи на различни физически, психологически или емоционални фактори. Високото ниво отразява нашето здраве и емоционалния ни живот.

Може би някой ще спори и ще каже, че либидото и сексът не играят голяма роля в човешкия живот, но все пак напомняме, че сексуалната активност може да повлияе положително на физическото здраве, укрепвайки имунната система, подобрявайки кръвообращението. Интимната близост повишава настроението, намалява стреса и подобрява цялостното благосъстояние. Наистина ли си струва да се откажем от всичко това?

Така че, ако усещате, че губите желание и привличане, а сексуалната сфера на живота отива на заден план или се превръща в тъжен секс по график, ендокринолозите съветват да обърнете внимание на следните хормони:

Кортизол

Либидото  го „убива“ преди всичко хормонът на реакцията за оцеляване кортизол. Затова, ако след работен ден или постоянен стрес „не искате“ – това е естествено.

Кортизолът трябва да бъде намален.

Тестостеронът

Той е много капризен. Ако няма спорт + има стрес и наднормено тегло, той се понижава. Ако има прекалено много спорт, той също може да се „изчерпи“. Така или иначе, нисък тестостерон = ниско либидо.

Естрадиол

Основният хормон на женствеността и хидратацията по време на полов акт. Липсата на естрадиол означава липса на лубрикация, микротравми, болка и изтъняване на лигавиците.

DHEA

Основният хормон е „антикортизол“, хормонът на „антистреса“. В допълнение към основната си функция той може да увеличи желанието.

Окситоцин

Недостигът на окситоцин провокира отчуждаване от партньора, липса на емоционална близост с него, увеличава тревожността. Следователно и тук не е до интимност.

Не се лишавайте от удоволствието и не се надявайте, че всичко някак си ще се заобиколи. Ако усещате, че тази част от живота ви е „увиснала“, консултирайте се с лекар, направете си изследвания и отново се радвайте на бурен и опияняващ сексуален живот, със здраво либидо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара