Преди много години, като студентка, една моя приятелка се готвела за тежък изпит, май „Вътрешни болести“. Около месец, месец и половина учела от сутрин до вечер. И два дни преди изпита, убедена, че нищо не знае и ще се провали, се разплакала и попитала гаджето си: „Ако ме скъсат на изпита, ще ме обичаш ли?“

eyes-394175_960_720

Случвало ли ти се е да ти се струва, че другите имат към теб очаквания, които не можеш или не искаш да удовлетвориш? Нека ти подскажа как можеш да се справиш с този проблем – очакванията на другите към теб.

1. Помисли и разбери наистина ли има такива очаквания

Може да се окаже, че те са само в твоята глава. Както в случая с моята приятелка, може би и ти проектираш собствените си съмнения и страхове върху близките си хора. Мисля си, че тя всъщност е питала не гаджето си, а себе си ще продължи ли да се обича, ако не си вземе изпита. Ако и твоят случай е такъв, трябва да се справиш със себе си, а не с околните.

2. Приеми, че винаги някой ще е недоволен от теб

Често действаш охотно спрямо очакванията на другите, защото ти се иска да си харесван и ценен, всички да са доволни от теб. Време е да пораснеш и да приемеш, че няма как всички да ти се кефят. Хората, които те обичат и ценят наистина, ти прощават грешки, липсата на достатъчно сили, за да направиш някои неща. Те уважават желанието ти да следваш собствените си цели.

Не можеш да угодиш на всички, разочаровани ще има винаги. Ако въпреки това се опитваш, в един момент ще се почувстваш неудовлетворен, изцеден, нещастен и необичан. И затова ще си си виновен само ти. Ще си се отказал от безброй неща, които са важни за самия теб, ще си се отказал от себе си. А това е най-тежкият отказ, който някой може да си причини и пораженията са чудовищни.

3. Казвай вежливо, твърдо и любезно „не“

Не е нужно да си груб, напротив, колкото по-мило и немногословно отказваш да направиш нещо, толкова по-добре. Спестяваш си излишни разговори и обяснения, от които и двете страни може да ги заболи, и в същото време защитаваш собствената си, най-лична територия. Не се карай, не обиждай, не повишавай тон – усмихвай се, бъди благ, приятелски настроен и непреклонен.

4. Отговори на очакванията с очаквания

Само за да демонстрираш на какво те подлагат, не използвай този подход постоянно, ще ти донесе толкова разочарования, колкото и опитите да угодиш на всички. Но някои хора не разбират от дума, не приемат обяснения, не могат да си отворят ушите за това, което им се казва, ако е различно от това, което са си наумили. В този случай, използвай оръжието им срещу тях. Формулирай своите очаквания от човека срещу теб и покажи ясно и категорично, че държиш да бъдат изпълнени.

5. Прояви инстинкта си за самосъхранение

Този съвет включва в себе си всички останали. Научи се да пазиш и защитаваш себе си, никой няма да го направи вместо теб. Всеки има инстинкт за самосъхранение, само че при някои е притиснат от пластове добро възпитание, страхове, амбиции, „какво ще кажат хората“. Разрови вътре в себе си и открий твоя. После ти остава само да му се довериш.

от ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара