Как да говорите с дъщеря си за нейното тяло? Стъпка първа: не говорете за тялото й, освен да й обяснявате как функционира. Не казвайте нищо, ако е отслабнала. Не й казвайте нищо, ако е качила килограми. Ако мислите, че тялото на дъщеря ви изглежда невероятно, не го казвайте.

Ето някои неща, които може да казвате вместо това:

„Изглеждаш толкова здрава!“ е добро. Или какво ще кажете за: „Изглеждаш толкова силна“. „Мога да видя колко си щастлива – сияеш.“

Още по-добре: направете й комплименти за нещо, което няма общо с тялото й.

Не коментирайте телата на други жени също. Не. Нито един коментар, нито добър, нито злобен.

Учете я да бъде мила към другите, но и към себе си.

Не рискувайте да говорите колко мразите своето тяло пред дъщеря си или да й казвате, че сте на диета. Всъщност дори не правете диети пред дъщеря си. Купувайте здравословна храна. Гответе здравословни ястия. Но не казвайте: „Не приемам въглехидрати в момента“. Дъщеря ви никога не трябва да мисли, че въглехидратите са зло, защото срамът от това, което ядете, е срам вътре във вас.

Дайте на дъшеря си кураж да тича, защото това ще намали стреса й. Окуражете я да ходи в планините, защото няма по-добро място да откриеш своята духовност от върховете на вселената. Окуражете дъщеря си да сърфира, или да се катери или да кара маунтин байк, защото да се занимава с нещо, което я ужасява, понякога е добро.

Помогнете на дъщеря си да заобича футбола, гребането или хокея, защото спортовете ще я направят по-добър лидер и по-уверена жена. Обяснете й, че независимо от вашето остаряване, вие не спирате да имате нужда от работа в добър екип. Не я карайте никога да се занимава със спорт, в който не е влюбена.

Докажете на дъщеря си, че жените нямат нужда от мъже, за да разместват мебелите си.

Научете дъщеря си как да готви кейл.

Научете дъщеря си как да пече шоколадов кекс със две големи пакечета масло.

Дайте й рецептата на баба й за коледен кекс. Предайте й вашата любов да стоите на открито.

Може би вие и дъщеря ви имате дебели бедра или широк гръден кош. Лесно е да мразите тези части от тялото, които не са с размер XS. Недейте. Кажете на дъщеря си, че с нейните крака може да пробяга маратон, ако иска, а ребрата й са просто куфар за силни бели дробове. Тя може да вика и да пее, и да повдигне света, ако иска.

Напомняйте на дъщеря си, че най-доброто, което може да направи с нейното тяло, е да го използва, за да движи своята прекрасна душа.

Оригиналният текст е на Sarah Koppelkam и е публикуван в Huffington Post през 2013. „Майките, казва Копелкам пред сайта LittleThings, са най-близкият модел, който имаме за това как да бъдем жени“.

Още материали за отношението към тялото ни – в страницата на психотерапевта Детелина Стаменова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара