Винаги съм се чудила защо – ако едно младо 18-годишно момиче (при това подпийнало) влезе с всичките си дрехи във фонтана в центъра на N-ския град, на това се гледа снизходително, а бабите на площада тежко въздъхват: Ееех, младост! Но когато същото деяние извърши щастливо усмихната жена пред пенсия, я гледат с повече възмущение, отколкото грозните нерези с дебели шкембета, които посред бял ден опикават до колите си родните магистрали, „с гол в ръката нож“…

Ако има нещо, което не спира да ме учудва по родните ширини, това са

ширналите се двойни стандарти.

Когато чичо Иван пресича „на червено“ пред колата ми, той не се възмущава от себе си, а ми се усмихва глуповато и е повече от сигурен, че аз съм длъжна да го изчакам. Ако обаче същият чичка е зад волана и някой друг му притичва с прибежки, тогава епитетите срещу пешеходеца ще бъдат страшни и в тях ще се споменават повечето роднини на провинилия се.

Същото е с

двойните стандарти по отношение на възрастта

Българинът мре да изкара някой лев, да промени с „по-горна“ социалната си среда и веднага да смени съпругата си с някоя засукана девойка. И това се смята за пичовско, за прeстижно, а споменатият субект се разхожда с манекенките по скъпите клубове и коктейли надут като пуяк. Ако обаче жената на ОПРЕДЕЛЕНА възраст смени съпруга си с доста по-млад, в мъжките среди на това се гледа с отвращение и насмешка, а за съжаление и част от жените не реагират много толерантно (най-вече поради завист). Ако известна млада певица или участничка в тъпо телевизионно шоу се съблече по прашки на плажа, в ефир или на друго място, реакцията е: “Уау, колко гот, каква сладурка!” Ако същото стори жената на ОПРЕДЕЛЕНА възраст, дори да изглежда съвършено, казват, че не й отивало на възрастта. Но защо? И какво тук значи някаква си възраст? Как не се научиха тези хора, че

една жена е на толкова години, на колкото се чувства!

Група нецивилизовани индивиди употребяват съчетанието „пределна възраст“, други – „на почтена възраст“. Но това е толкова архаично и невярно. Предел за какво? Дядо ми е закачал ползотворно баба до осемдесет години и според нея е нямал предел. Аз пък познавам мъже на 40, които за нищо не стават.

Що се отнася до „почтена възраст“, това е едно от най-глупавите словосъчетания, които съм чувала въобще. Човек може да е почтен и на 20, и на 70 години, както и да бъде непочтен през целия си живот. Почти невъзможно е да си непочтен до 40 и след това изведнъж да се промениш до края на живота си.

На 18 не съм влизала в градския фонтан облечена,

но наближавайки 50-те, го направих и се почувствах безмерно щастлива, докато един приятел увековечаваше събитието с фотоапарат. Правила съм и други подобни безобидни щуротии – не преди петилетки, а наскоро. И това ме кара да се чувствам безкрайно добре.

Не знаете какво изпускате, момичета, ако все още не сте прегръщали мъж с 20 години по-млад от вас, ако не сте правили секс на открито, ако не сте се държали дръзко и нагло, когато някой ви обижда и се държи гадно с вас, или ако не сте сложили на място някоя завистница, която ви подлива вода.

А кога за последен път танцувахте бясно,

качвахте ли се на маса да разкършите снага и кога наскоро се смяхте на висок глас на обществено място с приятелки? Или може би си мислите, че ще живеете хиляда години? Щуротиите не са запазена марка за младите.

Не е вярно, че „аз вече съм семейна (стара) и това не ми отива“. Както е знайно от народните мъдрости – няма стара вода и стара жена. Каквато си повтаряш, че си днес – такава ще бъдеш. Всичко е дух и самовнушение. Казват го не само световноизвестните екстрасенси, духовни учители и мъдреци. Твърдят го вече и лекарите. Обичам изказа на една световна дизайнерка: „Моите ярки рокли не са за младите момичета, а за усмихнати и ведри жени.“

Ако дупето ви е секси на 50, показвайте го,

където прецените, че ще го оценят (или поне на плажа). И ако ви е горещо през август, влизайте с дрехите в градския фонтан. Идете на екскурзия в екзотична страна и се гмурнете с маска под водата да погалите коралите (не мислете за дископатията). Скачайте първа на купон с приятели да потанцувате – не клюмайте пред чашата, затъвайки в мрачни мисли за сметките. В подходящ момент опипайте смело някой готин пич отпред или отзад (нищо, че вече имате внуци). А пък и защо мъжете да могат да го правят, а ние – не? Ако махмурлукът ви не е много тежък, напийте се веднъж в годината и кажете на роднините какво точно мислите за тях. Купете си пъстра рокля, секси бельо и чорапи със силикон и започнете да ухажвате онзи, по когото въздишате вече месеци: ако се държите като победителка, може и да ви забележи.

Защото, момичета слaдки,

няма нищо по-лесно от това да си главна героиня в одата на поета „гола, нахална и млада“. Я да видим обаче как ще го направите, като напреднете с есграона? Ако сте се предали – лошо ви се пише! Или по-точно казано, изписва ви се на лицето, на израза, на тялото и на изказа. Всяка ваша мисъл, всеки трепет и желание, всеки стремеж ще полага прашинки върху целия ви изглед.

Няма да забравя един руски филм за възрастта. Показаха ни дом за изоставени (и изоставили се) стари хора.

Лицето на един 75-годишен старец –

предал се, едва кретащ, с празни очи. И един разтърсващ паралел с човек на неговата възраст, диригент във вихъра на дирижирането, с развети коси, бляскав поглед и ръце като птици! Филм-симфония. Без думи. Еднакво болни и стари мъже, с различни души и стремежи. След този филм знаех на кого от двамата искам да приличам.

P.S. Авторката предлага да създадем женски клуб ГСС (абревиатура от заглавието). На месечните сбирки на клуба всяка ще разказва най-шантавото нещо, което е сторила преди 20, 15, 10 и т.н. години. Най-добрата история ще бъде награждавана и поливана с маркови питиета. Още по-добре, ако сбирките прерастват в масово веселие. Млади девойки с плетки няма да бъдат допускани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара