Издателство „Векста” представи на български книгата на американката от белгийски произход Естер Перел „Еротична интелигентност”. Естер Перел е семеен терапевт с практика в Ню Йорк и световнопризнат авторитет по темата за семейните и интимните взаимоотношения. Книгата й е издадена на 24 езика. Миналата година Перел получи наградата “Уудхъл” за сексуална свобода.

Какво означава еротична интелигентност?

За да разберем еротичната интелигентност, трябва първо да дефинираме еротиката, да я отделим и да я разграничим от секса. Всички животни правят секс, това е основен инстинкт, при който сексът винаги е свързан с репродукция. Еротиката е повече от ограниченото сексуално значение. Еротиката е свързана с качеството на живот, с жизнеността, с виталността. Еротиката е сексуалност, която е трансформирана от човешкото въображение. Тя е свързана със значението на секса, а не с акта на секса. Тя дава смисъл, дава ни удоволствие, тя ни прави закачливи и ни свързва.

Еротичната интелигентност са съставките, които добавяме към нашата сексуалност, за да я превърнем в еротика. Това е поезията на секса. Това е нашето любопитство, нашата игривост, нашето въображение, способността ни да изследваме, да откриваме, да се наслаждаваме на мистерията и на непознатата страна на всеки един от нас, способността ни да се забавляваме. Това е сексуалната интелигентност. Това е задължително качество, ако искаме да поддържаме страстта. В дългосрочните връзки изглежда това е основният мотив, за да продължим да правим секс, дори след като имаме две деца. Единствената причина, за да продължим да правим секс, е защото ни харесва.

Как бихте описали еротично интелигентните мъже и жени?

По същия начин, по който бих описала някой, който готви вкусна храна. Хората, които правят просто секс, са хората, които готвят храна, просто за да се изхранват. Майстор-готвачите са хора, които могат да приготвят ястие, в което има творчество, въображение и е много вкусно за всички сетива. Ястие, което очакваш с нетърпение, защото можеш да си представиш какво би почувствал, когато го опиташ. Еротично интелигентни са хората, които знаят как да обогатят сексуалното преживяване и да го направят красиво, приятно, забавно и творческо.

Има ли някакви тайни за добър секс?

Първата тайна за добрия секс е той да бъде желан, да бъде доброволен. Сексът като ангажимент не е секс, а просто задължителна рутина, заради дълг и по навик.

При добрия секс ние преоткриваме себе си на място, където се чувстваме спокойни, когато не сме свързани със задълженията си и това ни позволява да се свържем с другия човек. Добрият секс е този, който е свободен, без морални задръжки, без срам, без вина и често е свързан с любов и с чувства. Любовта не е необходима за всеки, но добро сексуално изживяване е, когато то приключи със задоволство, а не с празнота.

Добрият секс условие ли е за задоволителна дългосрочна връзка?

Сексуалната връзка в дългосрочните отношения помага доста. Има много добри връзки, които не са сексуални. Когато хората си имат голямо доверие, когато двамата партньори усещат, че могат да разчитат един на друг, когато има чудесно приятелство с партньора, когато има много привързаност и любов и когато добавиш елементите на докосването, на физическата свързаност, на еротичната интимност, това често прави връзката много значима.

Възможно ли е да желаеш страстно партньора си след 20-годишна връзка?

Понякога. Може да се случи да желаеш партньора си много силно, по начина, по който и преди, но това е различен вид сексуално преживяване от първоначалното влюбване, когато усещаш, че си зареден с електричество, различно е. По същия начин е различно, когато чуеш една песен за първи път и когато чуваш любимата си песен отново и отново, защото винаги обичаш да я слушаш.

Как да попречим на монотонността да убие спонтанността?

Като бъдем изобретателни, а не мързеливи и правейки старите неща всеки път. Което означава, че трябва да се поемат сексуални рискове с човека, с когото живеем. Трябва да сме способни да излезем извън битовото и да създадем еротично пространство и да не се придържаме само към абсолютния минимум.

Има ли някакъв начин да върнем привличането?

Понякога привличането просто изчезва, защото хората са ядосани, защото са засегнати, защото са били предадени, защото им е писнало, защото са тъжни и депресирани. Тогава е трудно да се върне привличането. То е движеща се течност.

Понякога има много привличане във връзката, но няма еротично привличане и хората са знаели това от самото начало, че не заради това са избрали партньора си или че не заради това партньорът им ги е избрал. И тогава е още по-трудно да се върне привличането.

Кои са най-често срещаните проблеми при семействата, които консултирате?

Често при двойките единият човек желае сексуална връзка, а другият човек е имал отблъскващо преживяване в секса или в собствената си сексуалност – например когато хората не са доволни от телата си, чувстват, че не заслужават еротична връзка.

Двойките идват, защото са изтощени от семейния живот, от прекалено многото задължения, от това, че не знаят как да намерят място и време, за да бъдат себе си, без да са ангажирани в правенето на нещо друго. Понякога хората просто имат проблеми, защото са несигурни, защото е имало изневяра във връзката им.

Друг път идват хора, които са прекарали някакъв вид заболяване и това изцяло е убило собствената им представа за тях като за сексуални същества и сексуалността за тях е нещо болезнено и травмиращо, вместо да е удоволствие и вдъхновение.

Бракът убива или помага на любовта?

За някои хора бракът усилва любовта. Усещането, че са в сигурна, стабилна, отдадена връзка, им дава нужната основа, за да се почувстват сигурни в любовта, да бъдат уязвими, да се отворят, когато знаят, че другият човек е там за тях.

Но друг път бракът превръща двама души в тяхна собствена карикатура и изкарва най-лошото от тях. Тогава това убива любовта, убива и секса. Бракът може да води към различни посоки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара